12tilføjet af

Jeg har en kogebog.

Til SMÅ husholdninger ?, i en af retterne står der, man tager 2½-Kg okseinderlår og skær det i skiver på tykkelse med en finger?????.
Jeg tror de har misforstået begrebet "små-husholdninger",,,,, Ok!, kogebogen er fra 1880, og dengang var "små" husholdninger i Danmark vist lidt større end de er i dag, og et stykke okseinderlår på 2½-Kg kostede nok ikke det samme som i dag 😉 .
Venlig Hilsen Poul Jørgensen
tilføjet af

Jeg har en kogebog.

Tillykke.
Så sulter du da ikke efter sådan et måltid. 😮
tilføjet af

Jeg har en kogebog.

Hvis det er en lille husholdning skærer man naturligvis et så stort stykke kød i skiver til mindre portioner som bøffer som smides i fryseren, eller skiver + en steg.
tilføjet af

I 1880.

Tror jeg ikke nogen havde en fryser 😉 .
Det er en gammel kogebog, som jeg for sjov er ved at "oversætte" til nutids dansk, for hvor mange ved hvad en "pot"/"pæl" Osv. er 😮 , for slet ikke at tale om de bogstaver de brugte dengang 😃 .
Jeg tror ordet "mindre husholdninger" har en anden betydning i dag end det havde i 1880, mindre tror jeg betød 10-15- personer 😉 .
Venlig Hilsen Poul Jørgensen
tilføjet af

Det tror jeg på.

😉 .
Bare den mængde af fedt man skal bruge i Div. opskrifter vil få det hvide frem i alles øjne 😃 .
Venlig Hilsen Poul Jørgensen
tilføjet af

I 1880.

En pæl er et krusfuld, derfra udtrykket "en pæl i øret".
Folk i byen købte kød ind på anden måde, store stykker og hele fjerkræ, havde de ikke et isskab eller kølig kælder blev hele kødstykket kogt eller stegt mens det var frisk, og så havde man suppe + stege + koldt kød med brød til flere dage.
Ja, det var fedtdomineret, men de havde alligevel styr på det, man fik jo ikke sideløbende en hel masse fedtsyrer, gode som dårlige, af hel- eller halvfabrikater købt i byen......man kunne jo stort set kun købe råvarer og bagt brød.
Apropos fedt er der stadig nogen der holder på at frikadeller skal steges i svinefedt.


Tror jeg ikke nogen havde en fryser 😉 .
Det er en gammel kogebog, som jeg for sjov er ved at "oversætte" til nutids dansk, for hvor mange ved hvad en "pot"/"pæl" Osv. er 😮 , for slet ikke at tale om de bogstaver de brugte dengang 😃 .
Jeg tror ordet "mindre husholdninger" har en anden betydning i dag end det havde i 1880, mindre tror jeg betød 10-15- personer 😉 .
Venlig Hilsen Poul Jørgensen
tilføjet af

Pæl og pægl :-)

En pæl er et krusfuld, derfra udtrykket "en pæl i øret".
.....

I min barndom var en pæl en træstang, man brugte på marken, mens en pægl var ca. en kvart liter 🙂
Fedtmængden - tja, dengang var der nok lidt mere fysisk arbejde - så hut jeg visker.
tilføjet af

Pæl og pægl :-)

Ja, pægl naturligvis, jeg brugte Pouls tyrkfjel 😖
Jeg kan også huske at når mor lavede gule ærter fik vi flæsk med 2-3 cm fedtkant til, det gled ned med en smule sennep, og satte sig aldrig på kroppen da vi var meget fysisk aktive.

[quote="fruppe" post=2808533]En pæl er et krusfuld, derfra udtrykket "en pæl i øret".
.....
[/quote]
I min barndom var en pæl en træstang, man brugte på marken, mens en pægl var ca. en kvart liter 🙂
Fedtmængden - tja, dengang var der nok lidt mere fysisk arbejde - så hut jeg visker.
tilføjet af

Pæl og pægl :-)

Det er muli, og hvis ikke det er muli er det røvi, som fynboen sagde, mens han klappede hesten i den ene ende 😃
Jeg tog det som en fynsk dialekt-form.
tilføjet af

Ja fedt.

En bøf uden fedt smager af PAP.
Men der står nu "pæl", og i Feks. Lungemoos" , der skal man bruge "4 lod smør" 😮 , hvilket er 12❓og et eller underligt tegn.
Venlig Hilsen Poul Jørgensen
tilføjet af

Hvad syntes I så om?.

Frikadeller med KREBS og REJER 😃 .
Venlig Hilsen Poul Jørgensen
tilføjet af

Det lyder som et sjovt projekt..!

- jeg kan også anbefale en anden bog der er værd at oversætte:
'Danske Lov af 15. April 1683'
http://www.lutherdansk.dk/Web-danskelov/Kongensf.htm
- der er også sket meget siden dengang...
- feks. kan man ikke længere, ganske ustraffet, slå enhver svensker med en pind..!

I den gamle lovbog finder man ligeledes en masse løjerlige vendinger og næsten uforståeligt sprogbrug -
- visse af de gamle love er faktisk stadig i kraft - meeen, ligesom med gamle madopskrifter skal man nok lige tage det med et stort gran salt - og ikke bare overføre alt hvad man læser - råt for usødet - til nutidens love og anderledes forståelse af begrebet 'retfærdighed'...
'Danske Lov' kan lånes på biblioteket - den står i nærheden af 'De Små Synger'....

[(:]
tilføjet af

Hvad syntes I så om?.

Lyder da lækkert med fiskefars af krebsdyr, dellerne skal blot ikke stege særligt længe da de bliver hårde, jeg ville så servere hummersauce til.
Prøv at panere en fladfisk- eller rødtungefilet i æg og kokosmel istedetfor rasp, det er en himmerigsmundfuld sammen med salat med eksotisk frugt og citrondressing 🙂

Frikadeller med KREBS og REJER 😃 .
Venlig Hilsen Poul Jørgensen
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.