Jeg er for nylig flyttet til et hus hvor varmekilden er kombineret Oliefyr og brændefyr. Da der ligger en del brænde på grunden forsøger jeg af økonomiske grunde så vidt muligt at benytte brændefyret. (og det er et fyr ikke sådan en man har i stuen)
Det går sådan set også fint, men jeg er blevet lidt i tvivl om det er en god idé som det sidste man gør inden man går i seng er at fylde det helt vildt (kedlen har jo overkogningssikring) men også om det er økonomisk idet en del af systemet er at der er "natsænkning" på.
Så hvis jeg giver den "et ordenligt læs" ved sengetid for at undgå at skulle tænde op forfra næste dag, fyrer jeg så i virkeligheden for gråspurvene?
Er det bedst blot at give det et par klodser og så lade oliefyret tage over i de tidligste morgentimer?
tilføjet af Fyrbøderen
har selv prøvet det
og endte med det du selv skriver i sidste linie.
tilføjet af Varmebanditten
Fyr og flamme....
Hej med dig -
Det du har, er det man kalder en 'to-kammer-kedel, altså kan du varme centralvarmevandet op med både oliefyret og fastbrænde..
Du skal betragte oliefyret som en slags 'reserve' - sæt oliefyrets termostat på feks. 45 grader - fyr op i brændekedlen og lad den tage slæbet..
Hvad angår natdrift - der sidder en trækregulator på brændekedlen, den styrer luften til forbrændingen - jo mere luft, jo højere temp.... - den skal du øve dig lidt på at bruge!
Fyld du blot op om aftenen, juster trækspjældet så den kører med en fremløbstemperatur på 60-65 grader.. - HVIS den går ud i nattens løb, starter oliefyret ved 45 grader og huset er alligevel lunt..
Det samme gør sig gældende når du tager hjemmefra om morgenen..
Jeg mener at natsænkning er ligegyldigt i huse beregnet for almindelig beboelse - det du sænker med om natten skal fyres op igen om morgenen - ingen fidus der!
Suspender natsænkningen i uret på væggen og sæt den til 'fast dag' (solen)
Håber du blev lidt klogere - ellers bare kom an igen....😉
tilføjet af Martin.u
Takker
For svaret. Jeg synes dog at natsænkningen er meget rar da jeg bedst sover lidt køligere.
Brændefyrets termostat står netop på 45 grader - går det under der (fordi man fx sover eller ikke er hjemme) tager oliefyret automatisk over.
Ja det sidder det min far kalder et "luftspjæld" (det er vel det samme som en trækregulator) på den. Så den er måske god at lukke lidt mere til om natten dels for at det brænder længerer, og dels fordi den så ikke tager overkogningssikringen?
Ja man skal jo lige lære sagerne når man altid har været vant til elvarme ;)
Jeg fik da også lige "dummet mig" med brændeflækkeren. Man må ikke sætte en klods på som er højere end skæret - så sætter den sig fast og man kan knække de bolte som holder skæret.
Men det fik jeg gjort. Nå afsted efter en ny bolt. Byggemarkedet kunne ikke finde en tilsvarende. Det fandt jeg senere ud af er fordi bolte hedder noget med 8,8 10,9 alt efter hvor stærke de er. Den jeg fandt holdt da heller ikke til de 6-7 tons den trykker med ;)
Men så lærte jeg også lidt om at en bolt ikke bare er en bolt selvom det kan se sådan ud ;)
tilføjet af Varmebanditten
Ja, brænde har den fordel -
- at det varmer mindst TO gange..... (tre, hvis du osse skal svede over din flækker)😃
- go og varm vinter til dig....
Vh
tilføjet af Martin.u
Tjahhhh
Først skal saves med kædesav derfra hvor det ligger (for der har jeg planer om en hønsegård til foråret), dernæst flækkes, noget af det skal så have lov at tørre mens andet kan bruges nu.
Derfor skal det sorteres. Derefter ind i brændeskuret, derefter over i en kurv eller lign for at bære det hen til fyret, derefter sørge for at holde ild i det og derefter nyde besparelsen og varmen indendørs ;)
Det blev vidst til 7 gange det varmer ;)
tilføjet af Varmebanditten
HA! - så er det 8 gange.....
- du skal osse rense fyret for aske og bære det ud....😮
tilføjet af NoBody
Et lille trick
Husk nu at dit brænde først er tørt nok når det siger "Klank" og ikke "Klunk" når du slår to stk sammen eller når du kan puste igennem det, smør lidt sæbe på den ene ende og pust i den anden ende og kommer der bobler er det tørt nok... Og pas på med at lukke for meget for spjældet især hvis det ikke har brændt alle gasserne ud det kan give løbe sod og skorstens brand i værste tilfælde, men kig ind på en af de mange sider her på nettet hvor der står om korrekt fyring og opbevaring af træ til tørring da træ afhæning af sorten skal tørre forskeligt f.eks. Træ er miljø er en god side
tilføjet af Martin.u
Jo.......
Men det heldigvis noget nemmere og ikke så tit ;)
tilføjet af Martin.u
Jeg har fået at vide
at når den står på ca 70 grader, kan man godt "næsten" lukke luftspjældet.
Passer det?