- du ved da osse lige hvilke knapper du skal Trygge på for at få mit smil frem.. 😉
[(:]
Floridor, det er faktisk et spændende emne du har taget hul på....
Der er masser af sprog-guf i det her....
F.eks var de oprindelige Tryg-knapper fremstillet af lårknoglen fra skadeunger, en løsning som ikke var helt optimal da det krævede et vist håndelag, eller godt med kræfter for at få knapperne til at lukke. Desværre gik knapperne ofte i stykker under den hårdhændede behandling, og gennem årene opstod det så kendte udtryk "Skadevolder," som jo nu om dage har en lidt anden betydning.
Sko i de tider vi her taler om, var ikke særlig vandtætte, så man eksperimenterede en del med forskellige former for indlæg som kunne suge fugten, og som var nemme at udskifte.
Man prøvede sig frem med forskellige former for tørt græs, kviste og bark, hvoraf især ASK viste sig effektivt.
Nu var det ikke så behageligt at træde direkte på disse indlæg, så man fandt hurtigt på at lave en en indstikssål, også kaldet en falsk sål.
Denne sål blev som regel fremstillet af tyndt skinde, og for at spare lidt på de dyre materialer var genbrug temmelig udbredt.
Man brugte tit pergament, altså skind som havde været brugt til at skrive på.
Dette pergament fik man i ark, og gennem tiden er et udtryk opstået, og efterhånden gennem sproglig dynamik er udtrykket kommet til at hedde "aktindsigt."
I nyere tid, vel omkring 1700-tallet opstod et nyt udtryk, da man nu omtalte disse brugte pergament-ark som dokumenter.
Da det som bekendt var en slags falsk sål der blev lagt ind i skoene, opstod der efterhånden et udtryk, "Dokumentfalsk" som betegnede disse såler.
Det er egentlig ganske finurligt som vort sprog udvikler sig gennem tiderne....
Jeg har brugt lidt tid på at researche før jeg skrev dette indlæg, og jeg må ikke glemme at takke journalistisk chefresaercher ved DR's provinsafdeling Århus, Frk Karla Magnafryd for hendes utrætttelige iver i gennemgangen af de gamle billedbåndsoptagelser af den nu hedengange videnskabelige TV-serie "Spørg Århus," uden Frk Magnafryds hjælp havde disse spændende oplysning med al sandsynlighed gået tabt for stedse.