Oekologi? -Fakta!
Saa er diskussionen der igen:) Ökologi har, lige siden konceptets "oprindelse", vaeret skydeskive for mangt og meget...Baede godt og skidt...
Problemet omkring accepten af ökologi som et muligt alternativ til de traditionelle, hormoninficerede prudukter, bliver forholdsvis skabt i medierne, istedet for i folks egen bevidsthed. For nogle aar siden, blev ökologien haglet ned i medierne, da der blev fundet to aeg-pruducenter der fuskede med fodringen og pladsen til disse höns. Der har vaeret flere sager hen af vejen og ingen af dem har vaeret saerligt oplöftende!! Det er en skam at der eksisterer mennesker der ikke ejer skyggen af samvittighed og tanke for omverdenen, men er det kun inden for ökologien at den menneske-race florerer??....Nej, vel???
Jeg maa nok hellere bekende kulör, da jeg er opvokset paa et ökologisk landbrug og derfor altid har nogle staerke meninger herom. Jeg respekterer at folk ikke spiser ökologisk og at de ikke mener at det vil göre nogen forskel(ikke at jeg giver dem ret!!), men hvad der virkelig kan saette mit blod i kog, er folk der udtaler sig, uden at have andet at holde deres meninger i, udover deres oplysninger fra forskellige medier, eller deres egen uvidenhed!!
Hvad man, som det mindste kunne goere, hvis man undre sig over hvad der goer ökologisk det som det er, og ikke helt forstaar hvad forskellen paa det og det traditionelle indeholder(og det tror jeg faktisk at der er mange mennesker der ikke helt er klar over), er at tage ud og besoege en ökologisk landmand! Se med dine egne öjne hvad "konceptet" indeholder og dan saa derefter din mening om det.
Det var lige lidt galde der skulle op:)
Jeg skal lige have opklaret hvad Redhack mener med, at traditionelle landbrug ikke forurener grundvandet?? At din far har et traditionelt landbrug og at der pä netop jeres grund, endnu ikke er paavist grundvands-forurening, er ikke ensbetydende med at det er ligemeget om du spröjter jorden med kemikalier eller ej!! Den bemaerkning haaber jeg vitterligt at du fortröd, i det öjeblik du sendte dit indlaeg, for det er dog den mest naive og uoplyste saetning jeg laenge har hoert om landbrug!! At jeres kemikalier endnu ikke kan paavises i grundvandspröverne, kan betyde mange ting:
-Enten bliver de foert igennem jordlagene over paa andres jordstykker og lander ikke lige netop paa jeres makrikel(kemikalier er ikke saa gode til at tyde mark-skel, naar foerst de er under jorden, men det kan maaske udvikles....)
-typen af jordlag kan have betyning for, hvor hurtigt det siver ned. Her er der tale om aarti'er til forskel!!!
-Hvor tit faar i foretaget jordvands-proever for nitrat osv??? Saa vidt jeg ved, er det ikke noget amterne er alt for flittige med, med mindre det gaelder en privat boring, hvor de gerne vil have vedkommende over paa kommunal vandforsyning!!
At al forurening kommer fra byerne holder altsaa heller ikke en meter!! Du siger selv at du kommer fra landet, men hvor meget ved du egentlig om det?
Pröv at bevaege dig ind i en moderne (fabriks)stald, og se havd der foregaar derinde!! Men hov nej, det maa man jo ikke engang, for de er saa frygtelig modtagelige for bakterier, saa du skal naermest i syrebad inden du faar lov at bevaege dig derind!!
At danske landmaend ikke har raad til at vaere ökologiske, vil jeg delvis give dig ret i, men vi ved jo alle hvor problemerne ligger, hvis vi er aerlige!!
At almindelige mennesker ikke köber ökologisk köd saa ofte, gör jo ikke vores situation bedre! Som altid handler vores verden om Udbud og Efterspörgsel, og mange af de mindre ökologer er gaaet nedenom og hjem, fordi folk ikke vil betale det som det koster. Men hovedsagen er jo, at det ikke er landmaendende der tjener de fede penge paa de höje priser i jeres supermarkeder!! Hvis det saa bare var tilfaeldet, saa de kunne faa noget til gengaeld for alt det arbejde der bliver lagt i det. Men nej, pengene forsvinder et sted mellem slagterierne og udbyderne.....Hvem kan forklare mig det??
En grund til at slaa et slag for ökologien er at göre jer derude opmaerksomme paa, at det er jer som forbrugere der skal holde möllen gaaende. Det sker ikke af sig selv og landmaendende kan ikke blive ved med at smide tid og penge ned i et sort hul!!
De fleste af jer, der ikke helt har forstaet hvad hele det her ökologi-palaver skal goere godt for, kigger paa det fra en helt forkert vinkel. Det er et spörgsmäl om at göre helheden bedre og ikke om man kan se eller smage forskellen paa prudukterne(selvom dette da oftest er tilfaeldet) Der er saa mange ting der saetter skellet mellem det ökologiske og traditionelle, og det er umuligt at overse dette skel, naar man kigger paa helheden! Hvis jeg bare ridser et par enkelte ting op:
Grundvand: Danmark har altid haft uendelige maengder af drikkevand, som vi derfor har smidt vaek paa bilvaske-haller, toiletaflöb osv...Dette billede er nu saa smaat ved at vende og ingen ved hvor laenge det holder. At danmark altid har vaeret et landbrugssamfund, kommer vel ikke bag paa nogen, men taenk bare paa de tonsvis af gylle, kemikalier, hormoner og ukrudsbekaemperer vi i tidernes löb har kastet paa markerne....Kommer det saa som en overraskelse for jer, at vi snart skal til at behandle vores vand med klor, ligesom franskmaendende?? Men for traditionelle landbrug er det kvantitet og ikke kvalitet der gaelder!!!!!
Brug af hormoner oa: Her snakker jeg forholdsvist ködprodukter. Traditionelle landmaend spröjter som oftest deres kvaeg med hormoner og andre giftstoffer, for at disse dyr hurtigere kan blive klar til slagteriet. Et slagtedyr skal, alt afhaengig af kön og race, have en vis vaegt for at komme i kategori og dermed give ordenlige penge. Dette gaelder iövrigt ogsaa for slagtekyllinger. Saa giv lige det en tanke, naeste gang du sidder og tygger paa den ribeye-steak eller loerdagskylling der var paa tilbud i Superbrugsen....for disse hormoner gaar videre i din krop....
Dyrevelfaerd!!!!!!: Jeg ved ikke om der er nogen af jer, der saa en dokumentar om dyretransport, der var paa TV2 for et par aar siden?? Den vaekkede en kaempe debat i medierne og alle var fulde af harme over hvad disse billeder viste. Det var den aerlige historie om, hvad slagtedyr fra danske, traditionelle landbrug blev udsat for, inden de fik sat boltpistolen for tindingen!!! Der var kreaturer der naermest blev stablet ovenpaa hinanden i lastbilen. Her taler vi om tonstunge dyr, der er i vild panik og sparker rundt til höjre og venstre. Mennesker der ikke har tid eller penge til at laesse dem roligt ind og maaske koerer to ekstra gange, stikker dem med skarpe grebe, giver dem stöd med smä elektriske stokke, der forövrigt er standard-udstyr paa en saadan kvaeg-transport. Alle dyrene er mast sammen og nu gaar turen til det slagteri der giver de bedste kilo-priser. Dette kan ofte betyde krydsning af flere landegraenser.....alt imens chafförerne hygger sig foran, med deres kolde sodavand og aircondition, kämper de sammenklemte dyr i vognene bagved for at faa luft. Dette betyder at den staerkeste overlever! Der bliver sparket, bidt....dyr gaar i panik....nogle dör langsomt paa turen, af enten hedeslag eller törst(for der er selvfölgelig ikke sat penge af til at stoppe og vande dyrerne) Andre dör af de kvaestelser de paadrager sig fra de andre panikslagne dyr i vognen og ligger til slut i bunden, hvor de andre mä staa ovenpaa dem. Naar de endelig naar frem, er en god del af dem saa kvaestede, at de knap kan gaa fra vognen ved egen hjaelp. De bliver gennet ind i en kaempe hal, hvor köen gaar stöt frem imod maskinerne, der skyder dem ned og parterer dem....Udenfor liger en voksende dynge af de dyr der ikke klarede den....
Taenk lige over den, naar du staar foran köledisken og skal vaelge traditionelt eller ökologisk.....
Vi saelger nu vores köd privat, til folk der ved hvilken kvalitet de faar ud af vores koed og er klar over hvordan vors dyr bliver behandlet, for ellers kunne vi ligesaa godt sende hele lortet paa slagteriet, faa 6 kr per kilo og lukke dören for sidste gang! Dette er hvad i faar ud af at koebe traditionelt koed:
1:de danske ökologer, der pröver at göre en forskel, gaar
langsomt fallit.
2:naar i saa i fremtiden gerne vil have lidt ökologisk, i ved...for at lette paa samvittigheden...er der ikke mere dansk ökologi, men gode tyske eller letiske prudukter, der ligesaa godt kunne have vaeret produceret paa en hormon-bombe af et landbrug.
-Saa brug dog muligheden for at stötte de danske ökologer, for tro mig, vi ligger i toppen naar det kommer til at holde ökologi adskilt fra traditionelle landbrugs-metoder.
Problemet omkring accepten af ökologi som et muligt alternativ til de traditionelle, hormoninficerede prudukter, bliver forholdsvis skabt i medierne, istedet for i folks egen bevidsthed. For nogle aar siden, blev ökologien haglet ned i medierne, da der blev fundet to aeg-pruducenter der fuskede med fodringen og pladsen til disse höns. Der har vaeret flere sager hen af vejen og ingen af dem har vaeret saerligt oplöftende!! Det er en skam at der eksisterer mennesker der ikke ejer skyggen af samvittighed og tanke for omverdenen, men er det kun inden for ökologien at den menneske-race florerer??....Nej, vel???
Jeg maa nok hellere bekende kulör, da jeg er opvokset paa et ökologisk landbrug og derfor altid har nogle staerke meninger herom. Jeg respekterer at folk ikke spiser ökologisk og at de ikke mener at det vil göre nogen forskel(ikke at jeg giver dem ret!!), men hvad der virkelig kan saette mit blod i kog, er folk der udtaler sig, uden at have andet at holde deres meninger i, udover deres oplysninger fra forskellige medier, eller deres egen uvidenhed!!
Hvad man, som det mindste kunne goere, hvis man undre sig over hvad der goer ökologisk det som det er, og ikke helt forstaar hvad forskellen paa det og det traditionelle indeholder(og det tror jeg faktisk at der er mange mennesker der ikke helt er klar over), er at tage ud og besoege en ökologisk landmand! Se med dine egne öjne hvad "konceptet" indeholder og dan saa derefter din mening om det.
Det var lige lidt galde der skulle op:)
Jeg skal lige have opklaret hvad Redhack mener med, at traditionelle landbrug ikke forurener grundvandet?? At din far har et traditionelt landbrug og at der pä netop jeres grund, endnu ikke er paavist grundvands-forurening, er ikke ensbetydende med at det er ligemeget om du spröjter jorden med kemikalier eller ej!! Den bemaerkning haaber jeg vitterligt at du fortröd, i det öjeblik du sendte dit indlaeg, for det er dog den mest naive og uoplyste saetning jeg laenge har hoert om landbrug!! At jeres kemikalier endnu ikke kan paavises i grundvandspröverne, kan betyde mange ting:
-Enten bliver de foert igennem jordlagene over paa andres jordstykker og lander ikke lige netop paa jeres makrikel(kemikalier er ikke saa gode til at tyde mark-skel, naar foerst de er under jorden, men det kan maaske udvikles....)
-typen af jordlag kan have betyning for, hvor hurtigt det siver ned. Her er der tale om aarti'er til forskel!!!
-Hvor tit faar i foretaget jordvands-proever for nitrat osv??? Saa vidt jeg ved, er det ikke noget amterne er alt for flittige med, med mindre det gaelder en privat boring, hvor de gerne vil have vedkommende over paa kommunal vandforsyning!!
At al forurening kommer fra byerne holder altsaa heller ikke en meter!! Du siger selv at du kommer fra landet, men hvor meget ved du egentlig om det?
Pröv at bevaege dig ind i en moderne (fabriks)stald, og se havd der foregaar derinde!! Men hov nej, det maa man jo ikke engang, for de er saa frygtelig modtagelige for bakterier, saa du skal naermest i syrebad inden du faar lov at bevaege dig derind!!
At danske landmaend ikke har raad til at vaere ökologiske, vil jeg delvis give dig ret i, men vi ved jo alle hvor problemerne ligger, hvis vi er aerlige!!
At almindelige mennesker ikke köber ökologisk köd saa ofte, gör jo ikke vores situation bedre! Som altid handler vores verden om Udbud og Efterspörgsel, og mange af de mindre ökologer er gaaet nedenom og hjem, fordi folk ikke vil betale det som det koster. Men hovedsagen er jo, at det ikke er landmaendende der tjener de fede penge paa de höje priser i jeres supermarkeder!! Hvis det saa bare var tilfaeldet, saa de kunne faa noget til gengaeld for alt det arbejde der bliver lagt i det. Men nej, pengene forsvinder et sted mellem slagterierne og udbyderne.....Hvem kan forklare mig det??
En grund til at slaa et slag for ökologien er at göre jer derude opmaerksomme paa, at det er jer som forbrugere der skal holde möllen gaaende. Det sker ikke af sig selv og landmaendende kan ikke blive ved med at smide tid og penge ned i et sort hul!!
De fleste af jer, der ikke helt har forstaet hvad hele det her ökologi-palaver skal goere godt for, kigger paa det fra en helt forkert vinkel. Det er et spörgsmäl om at göre helheden bedre og ikke om man kan se eller smage forskellen paa prudukterne(selvom dette da oftest er tilfaeldet) Der er saa mange ting der saetter skellet mellem det ökologiske og traditionelle, og det er umuligt at overse dette skel, naar man kigger paa helheden! Hvis jeg bare ridser et par enkelte ting op:
Grundvand: Danmark har altid haft uendelige maengder af drikkevand, som vi derfor har smidt vaek paa bilvaske-haller, toiletaflöb osv...Dette billede er nu saa smaat ved at vende og ingen ved hvor laenge det holder. At danmark altid har vaeret et landbrugssamfund, kommer vel ikke bag paa nogen, men taenk bare paa de tonsvis af gylle, kemikalier, hormoner og ukrudsbekaemperer vi i tidernes löb har kastet paa markerne....Kommer det saa som en overraskelse for jer, at vi snart skal til at behandle vores vand med klor, ligesom franskmaendende?? Men for traditionelle landbrug er det kvantitet og ikke kvalitet der gaelder!!!!!
Brug af hormoner oa: Her snakker jeg forholdsvist ködprodukter. Traditionelle landmaend spröjter som oftest deres kvaeg med hormoner og andre giftstoffer, for at disse dyr hurtigere kan blive klar til slagteriet. Et slagtedyr skal, alt afhaengig af kön og race, have en vis vaegt for at komme i kategori og dermed give ordenlige penge. Dette gaelder iövrigt ogsaa for slagtekyllinger. Saa giv lige det en tanke, naeste gang du sidder og tygger paa den ribeye-steak eller loerdagskylling der var paa tilbud i Superbrugsen....for disse hormoner gaar videre i din krop....
Dyrevelfaerd!!!!!!: Jeg ved ikke om der er nogen af jer, der saa en dokumentar om dyretransport, der var paa TV2 for et par aar siden?? Den vaekkede en kaempe debat i medierne og alle var fulde af harme over hvad disse billeder viste. Det var den aerlige historie om, hvad slagtedyr fra danske, traditionelle landbrug blev udsat for, inden de fik sat boltpistolen for tindingen!!! Der var kreaturer der naermest blev stablet ovenpaa hinanden i lastbilen. Her taler vi om tonstunge dyr, der er i vild panik og sparker rundt til höjre og venstre. Mennesker der ikke har tid eller penge til at laesse dem roligt ind og maaske koerer to ekstra gange, stikker dem med skarpe grebe, giver dem stöd med smä elektriske stokke, der forövrigt er standard-udstyr paa en saadan kvaeg-transport. Alle dyrene er mast sammen og nu gaar turen til det slagteri der giver de bedste kilo-priser. Dette kan ofte betyde krydsning af flere landegraenser.....alt imens chafförerne hygger sig foran, med deres kolde sodavand og aircondition, kämper de sammenklemte dyr i vognene bagved for at faa luft. Dette betyder at den staerkeste overlever! Der bliver sparket, bidt....dyr gaar i panik....nogle dör langsomt paa turen, af enten hedeslag eller törst(for der er selvfölgelig ikke sat penge af til at stoppe og vande dyrerne) Andre dör af de kvaestelser de paadrager sig fra de andre panikslagne dyr i vognen og ligger til slut i bunden, hvor de andre mä staa ovenpaa dem. Naar de endelig naar frem, er en god del af dem saa kvaestede, at de knap kan gaa fra vognen ved egen hjaelp. De bliver gennet ind i en kaempe hal, hvor köen gaar stöt frem imod maskinerne, der skyder dem ned og parterer dem....Udenfor liger en voksende dynge af de dyr der ikke klarede den....
Taenk lige over den, naar du staar foran köledisken og skal vaelge traditionelt eller ökologisk.....
Vi saelger nu vores köd privat, til folk der ved hvilken kvalitet de faar ud af vores koed og er klar over hvordan vors dyr bliver behandlet, for ellers kunne vi ligesaa godt sende hele lortet paa slagteriet, faa 6 kr per kilo og lukke dören for sidste gang! Dette er hvad i faar ud af at koebe traditionelt koed:
1:de danske ökologer, der pröver at göre en forskel, gaar
langsomt fallit.
2:naar i saa i fremtiden gerne vil have lidt ökologisk, i ved...for at lette paa samvittigheden...er der ikke mere dansk ökologi, men gode tyske eller letiske prudukter, der ligesaa godt kunne have vaeret produceret paa en hormon-bombe af et landbrug.
-Saa brug dog muligheden for at stötte de danske ökologer, for tro mig, vi ligger i toppen naar det kommer til at holde ökologi adskilt fra traditionelle landbrugs-metoder.