Ser man på de mest udviklede lande og områder som Australien, Califonien, New York, England eller Norge er der brugt mange strategier i bekæmpelsen af rygning. Hver for sig er de gode, men ikke tilstrækkelige og de forskellige tiltag sker med alt for lange mellemrum. Sidste år tog vi dog i Danmark et kæmpe skridt i form af rygeloven, som ikke kun fremmede beskyttelsen mod passiv rygning, men også gjorde rygning mere besværlig for rygerne og er med til at trænge rygningen ud af samfundet.
Netop røgfrie miljøer har været en af forposterne i kampen i andre lande, som f. eks. USA. I Danmark manglede man dog modet og friholdt de allermindste beværtninger, ligesom der kan findes restauranter med kroge til rygerne. Det viser hvor vattede politikerne har været.
Mit bud på de næste tiltag er:
Afgifterne forhøjes i 2010 så en pakke Prince komme til at koste 40 kr.
Undtagelserne for små beværtninger på under 40m2 fjernes.
Det bliver ikke tilladt at ryge på enkeltmandskontorer.
Det bliver ikke tilladt at ryge på uddannelsesinstitutioner med børn og unge under 18 år.
Kampen mod rygning er lang og sej,
I Califonien faldt andelen af rygere fra 24,9 % til under 15 % i perioden 1984 til 2005. I Danmark er vi på 23,9, men med de andres landes erfaringer, bør vi kunne komme under de 15 % på få år. Det skal ikke tage tyve år før andelen er under 15 %, men højest fire år.
Der er sket en kæmpe holdningsændring i befolkningen.
Passiv rygning accepteres simpelthen ikke længere og de fanatiske rygere kan snart kun findes steder som her på SOL.
De fanatiske rygere må ryge dem selv væk, sålænge de ikke generer andre, og de forsvinder ikke før KOL'en eller lungecanceren har taget dem.
Men der er ca. 50 % af de resterende rygere som forsøger at stoppe. Dem skal man hjælpe med flere røgfrie miljøer og rygestopkurser:
http://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article1067456.ece
Politikerne har også fået øjnene op for hvor meget røgen koster samfundet og hvilke afsavn andre patientgrupper end de rygerelaterede må lige pga rygernes KOL, lungekræft og hjertekarsygdomme.
Rygningen koster samfundet 28 mia. kroner om året.
Det nytter ikke at gå i dialog med de sidste fanatiske rygere, som til deres dødsdag vil kæmpe for at ryge hvor det passer dem eller benægte at rygningen giver kræft.
Disse fanatiske rygere skal bare ignoreres, ligesom befolkningen ignorede den fornæremde Kim Larsens og hans nikotinlungers brok mod rygeloven.