gør man. Har ikke haft ovn med selvrens før, og der er ingen brugsanvisning til komfuret, men der er et R. Det har jeg stillet ovnen på nu og så på alm. ovn. Hvor lang tid skal den stå, og skal lågen stå på klem? Og skal jeg rengøre med sæbe bagefter, eller? Er der nogen der lige ved det her?
tilføjet af den gamle
aldrig sæbe
Hejsa.
du skal "bare" sætte den på "R" hvis der er sådan en på knappen, ellers bare fyre op for den, på fuld knan, og lade den stå i ½ time, lågen må ikke være åben, for så er der ikke så meget varme i oven. Du slukker så ovnen, og åbner den så den kan blive kold, nu skulle du så kunne feje møjet ud, hvis ikke det hele er røget af, så må du prøve med en hel time(1 time), hvis det ikke hjælper, så har "selv rens" det ikke så godt, og så må du smøre ovnen ind i brunsæbe, og lade det sidde til dagen efter, så tørre du det hele af med en våd klud, du skal have det hele af, ellers kan man smage det i maden.
Mvh
Den Gamle
tilføjet af anonym kone
det er forskelligt
Der findes to forskellige former for selvrens
Katalytisk selvrens og pyrolytisk selvrens.
Katalytisk selvrens findes i ovne med en speciel ru emalje, der indeholder
metalilter. Metalilterne bevirker at fedtstænk og lignende forbrændes ved
almindelig brug.
Den selvrensende emalje er mere porøs end almindelig
emalje og tåler ikke rengøring. Højest en blød børste og rent, varmt vand.
Ovnene har som regel et specielt renseprogram.
Renseprogrammet anbefales brugt af og til, hvis der ofte steges og
kun sjældnere bages, eller bages ved lave temperaturer. De ovne der er
udstyret med katalytisk selvrens har normalt almindelig emalje i bunden.
Derfor er det kun i bunden der må anvendes rengøringsmidler og
skuresvampe.
Pyrolytisk selvrens findes i ovne med en speciel varmefast emalje, og
selvrensen foregår ved et ved et specielt renseprogrem.
Renseprogrammet tager ca. 3 timer og er
meget energikrævende.
Af sikkerhedsmæssige hensyn er ovnen låst imens. Snavset bliver forbrændt og tørres af som aske efter rensningen.
Ovne uden selvrens er emaljerede. Emalje kræver grundig rengøring, som
bedst og billigst foretages med brun sæbe. Ovnen smøres ind i brun sæbe
og opvarmes, afkøles ½ time og vaskes af.
Ovne med emalje, med betegnelserne ”clean emalje”, ”eco-clean” o.lign.
er ikke selvrensende. Emaljen har blot en lidt glattere overflade end
almindelig emalje, og er derfor lidt lettere at rengøre, men det skal stadig
gøres manuelt.
Så du MÅ finde din vejledning af oven frem inden du går i gang.
vh.