SuperDebat.dk > Helse & Sundhed > Alternativ behandling
24tilføjet af Sarriá
BLISTER :-(
Jeg er sgu kommet til at tygge mig i kinden et par gange. I kender godt det med, at har man først bidt sig selv én gang, så gør man det tit. Nu er der så kommet en blist og det gør skideondt og den er umådeligt stædig. Er der ikke et eller andet man kan komme på - hvis ikke noget descinficerende, så noget bedøvende i det mindste❓Har en fornemmelse af, at noget at dens livskraft kommer fra den smerte den kan give mig...
pleazzze hjælp mig.....pleazz
tilføjet af Ricostar
Jeg har det tit blister i munden
Og jeg får noget væske man kan smørre på en vatpind og dyppe det på blisten og det skal man helst gøre fra starten inden det når at udvikle sig til smerter så undgår man de smerter.
Det kan man gøre et par gange om dagen eller man kan også blande væsken med vand og skylle munden så bakterierne forsvinder. Kontakt apoteket og hør hvad det hedder. Det er en lille hvid flaske.
Ellers skal jeg nok vende tilbage med navnet.
God bedring med munden.
P.S jeg har faktisk fundet ud af at jeg får blister i munden når jeg har spist noget stærkt krydret mad.
tilføjet af Ladybird
Gode råd vedr. blister fra www.apoteket.dk
Blister i munden
Sidst opdateret d. 9. apr 2005
Af Anne Pedersen, specialtandlæge, dr. odont.
Blister - blegner eller "after" - er næst efter huller i tænderne (karies) og parodontose (de løse tænders sygdom) den hyppigste sygdom i munden. Egentlig er der tale om smertefulde sår, som kommer og går, så selve ordet "blister" eller "blegner" er lidt misvisende. Sårene gør ondt, fordi der er betændelse på stedet. Sygdommen fik sit navn af Hippokrates, ca. 400 år f. Kr. fødsel og det græske ord "after" betyder "at sætte ild". Dette er interessant, da de fleste som regel mærker en brændende fornemmelse, før der kommer sår. Sårene smitter ikke, er ikke farlige, heler af sig selv, men kan være yderst smertefulde.
Hyppighed
Ca. 20 % af befolkningen lider i perioder af blister. Mænd og kvinder får dem lige hyppigt og rygere lider mindre af blister end ikke-rygere. Sygdommen starter som regel i barndommen eller i puberteten - ikke sjældent efter udbrud af skoldkopper. Blister i munden er i høj grad arvelig og hvis begge forældre lider af sygdommen, vil børnene med næsten 100 % sandsynlighed også få den.
Årsag
Hos nogle skyldes blisterne, at en slumrende virus (skoldkoppevirus) vækkes til live og at sårene opstår som en betændelses-reaktion på denne virus. Ellers er årsagen ukendt. I sjældne tilfælde kan sårene være tegn på, at patienten har gluten-allergi (coeliaki), tyktarmsbetændelse eller kan være det første symptom på tarmsygdommen - Crohn´s sygdom.
Hvem er særligt udsatte for at få blister i munden
Hvis man i forvejen har tilbøjelighed til at få blister i munden, vil et nedsat immunforsvar af enhver art forværre sygdommen. Der vil komme flere og større sår.
Symptomer
Før sårene kommer
Inden der kommer sår, vil man typisk mærke en brændende fornemmelse på stedet.
Blister i munden.
Hvor kommer sårene?
Blisterne kan sidde overalt i munden undtagen på selve tandkødet eller i den hårde gane. Sidder sårene her, er der tale om sår af andre årsager.
Smerter
Sårene gør altid mere eller mindre ondt. Graden af smerter afhænger af, hvor i munden de sidder og af, hvor store de er. Sår på tunge og læber er specielt smertefulde og gør det vanskeligt både at tale og spise.
Blister på tunge.
Størrelse
Sårenes størrelse kan variere fra få mm op til flere cm. Størrelsen varierer ikke kun fra individ til individ, men også fra udbrud til udbrud hos den enkelte.
Antal sår
Ofte er der kun 1 sår ad gangen, men nogle kan have flere sår på en gang.
Hyppighed
Udbruddenes hyppighed varierer meget fra person til person. Nogle får bare et par udbrud om året, mens andre har dem mere eller mindre konstant - og da er der tale om en nærmest invaliderende tilstand.
Varighed
Sårene varer fra få dage op til i værste fald flere uger, men varierer fra udbrud til udbrud og fra individ til individ.
Heling
Sårene vil altid hele af sig selv.
Hvad kan udløse blister i munden?
Årsagen er som nævnt ikke helt afklaret, men til gengæld er der mange velkendte ting, som kan provokere sårene frem hos dem, der har sygdommen:
Fødemidler
Typisk er der tale om:
Gammel, stærk ost
Chokolade
Nødder
Tomater
Diverse frugter
Efter at have spist et af de nævnte fødemidler kan man allerede samme dag opleve en brændende fornemmelse der, hvor blisten i løbet af en dags tid dukker op.
Beskadigelse af væv
Blisterne kommer meget ofte efter:
At man har bidt sig
Stukket sig med en gaffel el. lign.
Ved kraftig tandbørstning eller hvis tandbørsten er smuttet.
Vitamin og/eller jernmangel
Mangeltilstande kan udløse blisterne, men er ikke selve sygdommens årsag.
Stress
I stressede perioder vil mange opleve, at de får specielt mange blister.
Hormonelle svingninger
Nogle kvinder har specielt tendens til at få blister op til menstruation, hos andre er der ingen sammenhæng med de hormonelle svingninger. Under graviditet bliver nogle fri for deres blister - hos andre forværres de.
Undersøgelser
Almindelige laboratorieundersøgelser som podning, dyrkning eller vævsprøve af sårene har ikke nogen værdi med hensyn til at stille diagnosen. Diagnosen stilles ud fra, hvor i munden sårene sidder og den øvrige sygehistorie. Det er således vigtigt at man oplyser, om der er tale om sår som kommer og går, om sårene heler af sig selv og hvilke ting der evt. kan udløse dem. Mange ved også om der er andre i familien, der lider af samme problem.
Forebyggende foranstaltninger
Ingen behandling virker hos alle. Det vil oftest være et spørgsmål om at prøve sig frem og ikke mindst om at have tålmodighed.
Hvad kan man selv gøre?
Valg af tandpasta
Brug af en tandpasta uden skummemidlet natriumlaurylsulfat vil reducere antallet af udbrud hos mange.
Kosttilskud
Daglig indtagelse af et bestemt kosttilskud vil efter nogen tid føre til markant reduktion i antallet af udbrud hos de fleste. Mange bliver endog helt fri for blisterne.
B-vitaminer og jern
Hvis patienter med blister i munden har en konstateret vitamin og/eller jernmangel, vil tilskud føre til en bedring af sygdommen - ellers ikke.
Hvad kan tandlægen gøre?
Har ens egne tiltag ikke virket godt nok, må man spørge sin tandlæge til råds.
En 2-3 måneders kur med et blodkarudvidende lægemiddel, som indeholder pentoxifyllin vil mindske udbruddene hos mange.
En kur med et antiviralt lægemiddel i høj dosis i 1-2 uger har en forebyggende virkning hos en stor del af patienterne. Denne behandling er imidlertid temmelig kostbar.
Binyrebarkhormon i tabletform kan forebygge så godt som alle udbrud af blister. Man skal dog helst undgå behandling af den art, da binyrebarkhormon har mange uønskede bivirkninger på længere sigt.
Hvad gør man, når først blisterne er kommet?
Når først blisterne er kommet, findes der forskellige lokale midler, som kan desinficere, bedøve eller undertrykke betændelsen, således at helingen fremskyndes. Ingen af de lokale midler forhindrer nye udbrud.
Desinficerende mundskyllevæsker
Mundskylning med desinficerende væsker fremmer helingen af sårene. Ud over mundskylning, er det en god ide, at duppe den koncentrerede væske direkte på sårene med en vatpind efter, at såret er tørret af.
Der findes forskellige typer af desinficerende mundskyllevæsker:
Mundskyllevæsker med Klorhexidin er nok de mest anvendte, men har den ulempe at de misfarver tænderne efter længere tids brug.
Mundskyllevæsker med en smule jod eller stoffet hexetidine misfarver ikke tænderne.
Antibiotika
Antibiotika i tabletform som kan opslæmmes i vand kan også anvendes til mundskylning.
Lokalbedøvende midler
Lokalbedøvende salver med lidokain og en mundskyllevæske med benzydamin, virker kortvarigt dulmende på smerterne, men fremmer ikke sårenes heling.
Binyrebarkhormon-salve
En binyrebarkhormon-salve til brug i munden fremmer helingen, men mange synes den er ubehagelig at bruge, fordi den efterlader en grynet fornemmelse i hele munden.
Prognose
Sygdommen er altid godartet på trods af, at den kan være særdeles plagsom. Nogle "vokser" sig fra sygdommen med tiden - hos andre forværres sygdommen med alderen. Der er altså ikke noget fælles mønster for alle patienter med blister i munden.
Forholdsregler
Selvom blister er langt den hyppigste årsag til sår i munden, kan der også opstå sår af andre grunde. Har man derfor haft et sår i munden i mere end en uge, hvor man ikke tidligere har haft problemer med tilbagevendende sår i munden, skal man altid få det undersøgt hos tandlæge eller læge. Det er meget vigtigt, da et længerevarende sår kan være tegn på begyndende mundhulecancer.
tilføjet af ups
Zendium tandpasta
Hvis man lider af blister i munden skal man bruge Zendium.
tilføjet af Anonym
spirutus
hej
når jeg plages af blister skyller jeg munden i spiritus med høj alkoholprocent. Det svider lidt men virker..
Håber at det kan hjælpe dig
tilføjet af "den gamle"
Hjælpen er her.
Myrra dråber som købes ved Apoteket er løsningen på dit problem, tag en vatpind og put nogle dråber på og smør så direkte. Svir i ca. 10 sek. men hjælper hver gang.
Daglige mundskyl med Myrradråber forebygger.
Vh.
tilføjet af Sarriá
jeg er på vej
Myrradråber siger du? Det lyder fikst...jeg giver dem en chance :-)
tilføjet af Sarriá
du Milde
sikke en smøre...men meget interessant. Har nu fået bekræftet at det vist ikke er en sygdom jeg lider af. Men vil gerne indrømme at jeg er skidepivet når de så endelig er der....HADER at have bidesår i munden
tilføjet af Sarriá
bruger allerede Zendium
Bruger altid Zendium, den er min favorit. Vist nok også den som tandlægerne anbefaler :-)
Nogle gange smører jeg tandpastaen direkte på såret og så svir det, men det er en dejlig svien når man tænker på at det hjælper :-D
tilføjet af Sarriá
øv øv
har intet spiritus....:-(
tilføjet af LionQ
Det er Longovital, der menes
Kosttilskud
Daglig indtagelse af et bestemt kosttilskud vil efter nogen tid føre til markant reduktion i antallet af udbrud hos de fleste. Mange bliver endog helt fri for blisterne.
I 3 uger tages 9 tabletter daglig, derefter tager man 3 tabletter daglig.
Tabletterne er billigst i supermarkederne, hvis indkøbere favoriseres på bekostning af apotek, Matas og helsekostforretningerne, der har erhvervet den fornødne ekspertice til at vejlede.
tilføjet af LionQ
Produktet er ældgammelt
og antageligt bortsaneret fra apotekets hylder.
tilføjet af et par råd til
morkaren
klorhexidinopløsning fra apoteket
Schwedenkreuter fra helsekostbutikken
Sidstnævnte er en urtesprit, hvis man kan sige det sådan. Altså 10-11 forskellige urteudtræk i sprit. Kan bruges både indvortes og udvortes. Har selv med stort held brugt det til blister i minden, hvepsestik, drukket det i vand mod galdestenserter. Virker hver gang.
tilføjet af morkaren
Ups!!
En lille forbytning af overskrifter - sorry!
tilføjet af anonym
Myrradråber
Købte en flaske i sidste uge, så helt væk er det ikke :o)
tilføjet af JChr
blister
Hejjeg vil anbefale dig at opsøge en biopat, som¨kan teste dig så du får de vitaminer der er nødvendige ,lad være med atbruge minyrebarkhomon det er det værste gift. Hel og lykke og godt nytår
tilføjet af Sarriá
måske
har du lige akkurat købt den sidste :-D
tilføjet af sarriá
det lyder kraftigt
men jeg er ligeglad med om det svider og gør ondt, det generer mig ikke, jeg vil bare gerne af med den hurtigts muligt
tilføjet af Hjertepatienten
Longovital gjorde det for mig
Jeg fik en hjertemedicin, hvor blister i munden er en kendt bivirkning. Min tandlæge anbefalede Longovital (sagde at han ikke vidste hvorfor, men kun at de hjalp). Jeg startede med 3 dagligt uden resultat, så gik jeg op til 6 tabletter dagligt, hvorefter mine blister ikke kom i udbrud.
Så jeg kan anbefale produktet på det varmeste. Det hjalp mig.
tilføjet af farmisan
blister
forsøg med multioral gel, fås på apoteket
tilføjet af pisti
blister på tungen
Nu har jeg i en måned konstant haft blister, der dukker op rundt omkring på tungen. Startede efter jeg til en fest havde fået et helt ovnbagt hvidløg (I ved nok de hele fed), og det var ret stærkt. Fra dagen efter har jeg døjet, og jeg er ved at få spat. Har prøvet diverse men vil nu kaste mig over en masse Longo Vital - tak for rådet. Pisti
tilføjet af Mikael dk
Middel der VIRKER mod blister (fra anden tråd)
Hej ...
Jeg har hele mit liv været voldsomt plaget af blister i munden. De sidder enten på tungen eller på tandkødet og er ofte meget smertefulde. Jeg har prøvet ALT for at komme det til livs; Zendium, mundskyllemiddel, mange forskellige mundpasta'er, Longo Vital, Myrra-dråber og mange mange andre produkter der skulle hjælpe. Alt forgæves. I foråret opsøgte jeg en hømopat og fik dråber ... disse hjalp i de 3 måneder jeg tog dråberne men efter endt behandling og 3000 kr fattigere fik jeg en hel måned med non-stop blister.... den ene afløste den anden.
Jeg var ved at opgive indtil min kollega kom med et forslag. Jeg er yderst sjælden forkølet og mens andre går og er snottet eller har forkølelsessår har jeg ofte blister i stedet for. Derfor kastede jeg mig ud i en pille-behandling med Zovir.. 5 dage hvor jeg skulle tage 4 piller om dagen.... mine blister forsvandt.
Kunne læse at jeg kan tage det forebyggende og hver gang jeg har mærket optræk til en blist eller haft én .. har jeg taget Zovir-piller i et par dage og jeg har nu i 5 uger ikke haft en eneste blist hvilket er helt unormalt.
Jeg har en idé om at dette produkt virker ...
Så det er et tip til alle jer der også lider af dette frygtelige smertehelvede i munden.
Mikael
Hej ...
I 3 måneder har jeg nu taget produktet som er beskrevet i den anden boks jeg har skrevet. Zovir pillerne. Jeg har haft små begyndende blister men når jeg får dem og tager pillerne (ca 4 om dagen) forsvinder de i løbet af et døgn og de når slet ikke at genere .... jeg tager ikke pillerne hele tiden men kun når jeg får begyndende blister eller kan mærke smerte i munden.
Det er helt vildt at jeg i 3 måneder ikke har været mere generet og jeg kan derfor anbefale ALLE der lider af blister til at få medicinen (recept) så de kan slå denne virus ned som man åbenbart skal leve med ....
Nu kan jeg ihvertfald klare det
Produktet: Aciclovir, Actavis 200 mg
Jeg vil sige at siden jeg er begyndt at tage pillerne er det yderst sjældent at jeg får blisterne .... så der er klart sket en reducering af de opståede tilfælde.
Hvor de før opstod med en lille uges mellemrum så er der MANGE uger mellem tilfældene
tilføjet af Lars Madsen
sår på tungen
Den mest kendte form for sår på tungen er helt sikket blister på tungen. Det er en rigtig god artikel, du har fundet om blister på tunggen - desuden kan jeg anbefale http://www.sundhedslex.dk/blister-paa-tungen.htm der ligeledes går i dybden om, hvordan blister på tungen kan behandles. Derfor vil jeg i det følgende skrive lidt om sår på tungen, som er opstået ved at have bidt sig selv i tungen. Ja, det kender vi vist alle sammen.
Sår på tungen hele forholdsvis hurtigt, da der forefindes mange blodårer i tungen. Det vigtigste at gøre ved sår på tungen er ifølge http://www.sundhedslex.dk/saar-paa-tungen.htm at undgå infektion. Man kan evt. blande brintoverilte halvt-halvt med vand - hermed får du en antiseptisk mundskyld mod sår på tungen. Der er mange flere råd om sår i munden på førnævnte hjemmeside
tilføjet af Jørgen Buchhøj
blister i munden
Du har blister i munden. Ofte kan man ikke gøre noget for at undgå blister i munden, da i oftest er arveligt betinget. Til gengæld kan man gøre meget for at behandle blister i munden - ifølge http://www.sundhedslex.dk/blister-i-munden.htm gælder det om at undgå infektion i sårene, hvilket kan klares med antiseptisk mundskyld og ved at børste tandkødet med tandpasta. Omkring blister i munden kan du se en masse råd på ovenævnte webside.
tilføjet af Sparkle
Alkohol virker faktisk
Har fået mit - indtil nu - værste angreb af blister. Tror jeg har 5-7 stykker på tungen, og det er ikke helt væk endnu. Jeg prøvede at skylle munden i en russisk vodka (40%) og jeg synes faktisk ikke engang at det gjorde specielt ondt (mundskyl er meget værre). Skyllede vel i et minuts tid, og derefter kunne jeg umiddelbart ikke mærke dem. Lidt som om jeg var blevet bedøvet. Prøver det igen inden jeg går i seng.