28tilføjet af

Brugerbetaling på Universiteterne???

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2010/09/21/220229.htm
Pointen for at betale den høje skat bliver mindre og mindre. Brugerbetaling på Universiterne, Sygehus mfl. Samtidig med verdens højeste skattetryk. Man kan for pokker ikke pludselig forvente at man både skal levere med hænder og fødder.
Hvis man indføre brugebetaling på Universiteterne, så stiger gennemsnitsalderen fra 21 år til 27 år. For så skal der ud og tjenes penge før man kan begynde og læse. Det vil i værste fald betyde at hvis du f.eks. skulle betale 100.000 kroner om året for at læse. Så begynder man først at læse på Universiterne i en sen alder. Det vil betyde at endnu flere vil først have gennemført en akademisk uddannelse når man er nær de 40.
Vil det mon stemme overens med at flere skal have en videregående Uddannelse? Jeg siger nej.
Man kan ikke forlange brugebetaling når skatte og afgiftstrykket forblive det samme. Det er jo total hul i hovedet. Det er på tide at Vi som borgere i Danmark siger, Vi vil ikke finde os i det!
tilføjet af

helt enig

Vores høje skatter skal give os fordele.. og alligevel er det som om man ikke rigtig ser dem.. hvis de begynder at indføre betaling for undervisning i den prisklasse, jamen så er der mange flere som sikkert tager til udlandet og studere, da prisen er omtrent det samme for 2 semestre
tilføjet af

studenter og lærerne skal møde til timerne.

ellers ingen su, og rabat på pendlercard, kolegieværelse.
i min tid kom vi i lære som 15 årige, og var udlærte som 19 årige, hvorefter militæret kaldte i 18 måneder.
med det fravær og fravalg studenterne har, kan man ikke forvente at de kan få mere i løn end en 1 års lærling, for de bliver aldrig istand til at bidrage til samfundets udgifter.
når først man har en uddandelse, kan man sagtens læse videre i sin fritid, men jeg har heller aldrig drukket hverken øl eller spiritus, eller deltaget i hashrygning.
de eneste fester jeg har deltaget i, har været når vi hver morgen kl 5. mødte på arbejde.
tilføjet af

Det er vist en stor dag

- jeg er fuldstændig enig. Den idé bør være dø!!!
tilføjet af

En god idé

hvis man vil begrænse adgangen til højere uddannelse som koster samfundet penge. Da bliver det nemlig kun børn af professorer og lign. som kommer. Funktionærer og Arbejder børn der skal skaffe penge først udelukkes. Der betales for bøger og lign. til undervis-ningen helt i orden for dem kan man til stadig hed slå op i hvis man kommer i tvivl og bevare for eftertiden. Skal man nu også til at betale lærerstaben for det arbejde de lægger i fritiden og på universitetet og andre lærercentre da bliver det ret dyrt og få en udannelse. 😖
tilføjet af

Forældren betaler

De køber en lejlighed til dig og dækker alle dine omkostninger!!!
Hvis dine forældre ikke har råd til det er det bare ærgeligt..
tilføjet af

skatten er ikke problemet

problemet er de mange milliarder der fyres for gråspurvene for når der hyres venner som konsulenter i stat og kommune, og når der ændres for milliarder i den kommunale og regional struktur og de ansatte i det "åffentlie" skal have gyldnehåndtryk på forhånd som det fx er tilfældet der hvor de kan få UDBETALT deres arbejdsgiverfinancierede pensionsopsparingsindkudd hver måned, som EKSTRA 16,5% løn hver måned oveni deres i forvejen høje løn med alle de ekstremt mange forgyldende tilbud om nemme og lavtforrentede lån og rabatter på indkøb privat af designer og mærkevarer; de er vor tids nye udsugere. De kommunalt ansatte bliver ikke engang uddannet på rigtige skoler men på kommunernes landsforenings egne interne uddannelsesinstitutioner; og resultatet er derefter; ikke alene koster det´også mange penge, men den korpsånd de bliver indoktrinet i gør jo ikke nogen reel gavn og nytte, når man ser på de mange klager over kommunerne, når man ser hvordan kommunezombierne giver efter for nedværdigende og samfundsforringende sparekrav
Det kan også være at de to direktør rektorer har fået lidt elektrochok og derfor er blevet intellektuelt forvildede og manipulerede❓
UDDANNELSE SKAL DA VÆRE HELT GRATIS helst.
Nej sæt SUen meget mere op til de fattigste studerende med forældre som igennem flere år har en åprsindkomst under 250000, giv bedre social rådgivning så flere problemer forebygges mere og bedre og den negative sociale arv ændres til positive erfaringer og gåpåmod . .
tilføjet af

lad hellere de færdiguddannede give en skærv

dårlig ide med brugerbetaling,lad hellere de færdiguddannede som har fået et vellønnet job bidrage .Hvis du vil nyde må du også yde.
tilføjet af

Fattig familje med 2 på Uni

Hejsa min familje er hverken velstillet eller noget andet, Men jeg har 2 Søstere på Uni, Den ene læser til Medisin forsker og den anden Læser til Psykolog, Grunden til at de kom derind har været Hårdt arbejde siden de begundte i skole, og de er langt fra de eneste som er kommet derind med hardt arbejde og ikke via deres forældres rigdom.
Hvis man lavede en form for bruger betaling kender jeg persondeligt 10 menesker som aldrig ville være kommet derind og vi ville så miste 3Lærer 4Læger 1 midisin forsker 1Psykolog og 1Dommer til vores system. alle disse menesker kom derind fordi vi alle bidrager og belønder de som arbejder hårdt i skole bænken.
Vi kan naturligvis gøre som Usa eller portugal og give vores unge en Gæld på flere 100000Kr eller værre, Eller vi kan bruge penge på at uddane dem nu og Nyde godt af deres høje løn til inkøb af div ting og naturligvis højere skat.
tilføjet af

Btw

Jeg er ordblind så tag det roligt med div fejl jeg lavede
tilføjet af

Tidligere tider

vender tilbage. Herremanden og daglejeren. Men sådan ønsker regeringen det. Bare spørg Claus Hjort Frederiksen.
tilføjet af

Fremmøde og lektier.

Det bliver langt som en disputats!
Jeg er i princippet enig. Sådan var det da jeg i 1968-75 studerede, ikke på et universitet men musikkonservatoriet i København og man havde lektier for, som skulle kunnes. Det havde blot den bagside, at lektierne (både spilleri og boglige fag) kunne hobe sig op, så arbejdspresset kunne blive uudholdeligt. Især organistuddannelsen var hårdt presset, lige som solistuddannelserne stiller elitære krav. Tilmed havde man arbejdsmarkedets sygefraværsregler svarende til hvis man var ansat lønarbejder, men uden løn. Dengang snakkede man om, at universiteterne måske burde organiseres på samme måde som Hærens Officersskole. Indfører man mødepligt vil universitetsundervisningen blive "derfra og dertil"-undervisning.
Hvis de studerende stadig får SU, så kan en sådan brugerbetaling betyde at den i virkeligheden finansierer universitetet, men tilmed tages indkomstskat af SU-midlerne.
Gad vide om det er de studenterne, der skal får regningen for det omfattende meget dyre universitetsbyggeri på Amager (KUA og IT universitetet) og BRIC-centeret oppe på Tagensvej, noget der sammen med operaen, skuespilhuset og DR-byen har bidraget væsentligt til den fulde beskæftigelse i den nu skrantende byggebranche. og vi skal heller ikke glemme det moderniserede gamle radiohus, der nu huser konservatoriet og diverse læresteder incl. "Rytmekon´s! på Holmen.
Hewg mener absolut ikke at et universitet er nogen "feriekoloni til et hvilehjem".
tilføjet af

Ikke feriekoloni eller hvilehjem.

Fast frmmøde til alle lektioner og lektier kunne måske være en god idé, men giver et hårdere pres. Det kan ikke sammenlignes hverken med Folkeskolen, en håndværkeruddannelse eller en fagskole, hvor "min" uddannelse på konservatoriet også hører med.
Jeg har indtryk af, at dem der klarer eksamenskravene netop er studerende med så høj arbejdsmoral, at de faktisk arbejder hårdt, men kan se dovne ud, når de sidder og boger den i en park eller på en strand, måske fordi der ikke er den fornødne arbejdsro på et kollegium eller i en studenterkantine. Op mod eksamen kan man komme så meget i tidnød, at dset faktisk kan ødelægge helbredet. Jeg har faktisk sammen med medstuderende at være eksamenssyg. Mange studerende måler deres menneskelig værdi i eksamenskarakterer, og kan ikke overskue om der kunne være mulighed for et liv efter eksamen.
tilføjet af

nomineret tid

hvis man endelig skal lave brugerbetaling bør det være for de studerende der bruger mere end nomineret tid,og kun for den tid de bruger for meget, så slipper vi måske for nogle af evighedsstudenterne
tilføjet af

Rettet stil, de jeg har sendt var en dårlig kladde

Rettelse af meningsforstyrrende fejl Jeg fik sendt for tidligt. Den smuttede fra mig.
Det bliver langt som en disputats!
Jeg er i princippet enig. Sådan var det da jeg i 1968-75 studerede, ikke på et universitet men musikkonservatoriet i København og man havde lektier for, som skulle kunnes. Det havde blot den bagside, at lektierne (både spilleri og boglige fag) kunne hobe sig op, så arbejdspresset kunne blive uudholdeligt. Især organistuddannelsen var hårdt presset, lige som solistuddannelserne stillede elitære krav. Tilmed havde man arbejdsmarkedets sygefraværsregler svarende til hvis man var ansat lønarbejder, men uden løn. Dengang snakkede man om, at universiteterne måske burde organiseres på samme måde som Hærens Officersskole. Indfører man mødepligt vil universitetsundervisningen blive "derfra og dertil"-undervisning.
Hvis de studerende stadig får SU, så kan en sådan brugerbetaling betyde at den i virkeligheden finansierer universitetet, men at der tilmed tages indkomstskat af SU-midlerne.
Gad vide om det er studenterne, der får regningen for det omfattende meget dyre universitetsbyggeri på Amager (KUA og IT universitetet) og BRIC-centeret oppe på Tagensvej, noget der sammen med operaen, skuespilhuset og DR-byen har bidraget væsentligt til den fulde beskæftigelse i den nu skrantende byggebranche. og vi skal heller ikke glemme det moderniserede gamle radiohus, der nu huser konservatoriet og diverse kunstneriske læresteder incl. "Rytmekons” på Holmen.
Jeg mener absolut ikke at et universitet er nogen "feriekoloni til et hvilehjem". Eksamenskravene er ultimative,
tilføjet af

Dumpestraf

Udmærket forslag, vel at mærke, hvis man ikke dumper til prøver og skal gå om. eller der pludselig skrues op for kravene. Det kunne betyde, at man hellere giver en dårlig eksamen frem for at det bliver en ommer blot med formål at blive af med studenterne.
Og så må man ikke blive syg nogensinde. I stedet for evighedsstudenter kunne det betyde, at studenter opgiver inden de når til eksamen, og kun de stærkeste undgår eksamenssyge.
Forslaget om brugerbetaling smager af kassetænkning.
tilføjet af

elite-samfund - føj

Hvis der virkelig er belæg for at mene at rige forældre også har de mest begavede børn, så ok !
Men det er der intet belæg for !
Samfundet vil gå glib at alle de fordel vi kunne have af mindrebemidlede højtbegavede børn ! Disse børn kan (muligvis) få et (underbetalt) arbejde og bidrage (mininalt) til samfundet !
Hvad med at indføre enevælden når I nu er i gang ?
tilføjet af

På den anden side...

,,,,så kan selv dumme rige kan blive til "noget" 😮
😉
tilføjet af

helt enig

Mange studerende arbejder meget for at få til livets ophold,andre har rige forældre som betaler husleje m.m.De modtager gerne su ( som statsbetalt lommepenge),ved godt at det er ens for alle studerende,--alle har ret til su. Men hvis alle skal brtale for deres uddannelse er det vel kun dem med en go indkomst som kan få en plads.
Verden er ikkke så stor mere og Danmark ikke så atraktiv mere, skulle man låne penge til uni. kunne man lige så godt ta til udlandet og evt. få arbejed der bagefter.😕
tilføjet af

yep

Det er en anden udfordring, som desværre ikke fjerner problemet med at de rige får mere fra det offentlige end de "fattige"
tilføjet af

Tillykke med "lettelsen"

Det vil jo netop føre til skattelettelser, den politik.
Regeringens erklærede mål er skattestop og på sigt skattelettelser. En god måde at overbevise folk om at det er en god idé, er ved frivillig tvang. F.eks. ved at trække tæpper væg under de mange der ikke har sparet op til studie fordi de forventede at skatten ville dække deres uddannelse. Flere og flere vælgere vil kræve og tilslutte sig skattelettelser og stop, fordi de nu føler sig taget i enden af regeringen.
Det er ganske fin og klassisk liberal politik at presse folk så tilpas meget at de "frivilligt" acceptere nedskæringer og besparelser.
For mig er det et problem. Jeg har ingen mulighed for at gennemføre en universitetsuddannelse hvis jeg selv skal betale, så dér ryger et ellers rimelig skarpt hoved som nok kunne bruges til et og andet i videnssamfundet. Sådan vil det være for mange andre og Danmark vil igen udvikle sig til at bondesamfund som ikke kan konkurrerer på nogen fronter internationalt. Hvor skal vidensudviklingen komme fra hvis man fra den ene dag til den anden hindrer en masse unge (og halvgamle) mennesker i at tage en højere uddannelse?
Det er ikke særlig kløgtigt tænkt, men det vil selvfølgelig give lidt flere penge til den tredje bil, det nye sommerhus eller en luksusferie. Så ski´da hul i resten af samfundet og borgerne.
tilføjet af

Nomeret tid

Den normerede tid (ikke den nominerede) for uddannelserne er helt sikkert vigtig at holde fast i.
Men vi får et problem hvis studerende rammes af forskellige livsomstændigheder som betyder at de må tage orlov eller sygemeldes i en lang periode.
Jeg kender bl.a. et universitetsstuderende som gik ned med stress og var sygemeldt et halvt år. Var det bonet kontakt i den anden ende tror jeg slet ikke han var kommet i gang igen, for så havde presset været endnu større.
Man vil også gerne fra samfundets side have, at vi føder børn mens vi studerer. Jeg tror det bliver en endnu sværere nød at knække i fremtiden, hvis man pludselig skal betale det års barsel selv. SU-reglerne levner os i forvejen ikke megen retssikkerhed når det f.eks. handler om sygdomsperiode eller andre sociale begivenhed og jeg synes det er problematisk at lukke ned for muligheden for f.eks. fjumreår eller andet.
Der ér jo også mennesker som er så nervøse til eksamen at de dumper uden grund - skal de så straffes for at have for mange nerver på???
I øvrigt ved jeg ikke hvor myten om evighedsstudenterne kommer fra? Før i tiden, da SU´en var ubegrænset var der en del, men i dag har man altså kun X antal klip pr. uddannelse (inklusive et fkumre-år, netop beregnet på dumpede eksaminer eller lignende) og det er det. Går man så meget over den normerede tid at man har brugt sine klip, inklusive fkumre-klippene, ja så ér der faktisk kontant afregning fordi man ikke længere kan få SU.
Jeg synes de regler er menneskelige og rimelige og det er der ellers ikke meget i det system der er.
tilføjet af

De skærpede krav

Du bringer faktisk en god pointe på banen. I de senere år er kravene skærpet betydeligt på videregående uddannelser over kort tid. Der er også fra det ene studieår til det næste stillet skærpede krav til optagelsen, hvilket betyder at mange må tage et ekstra år med GSK-kurser (gymnasie-supplering) for at få de rigtige fag og niveauer til at søge ind.
Hvis man skal straffes fordi den slags beslutninger tages henover hovedet på én, tror jeg måske ikke det motiverer til den helt store indsats. Mange vil måske helt vælge fra fra starten, fordi de simpelthen ikke tør kaste sig ud i det.
tilføjet af

De går glip af gode hoveder

Tjah, jeg tænker også at det bliver ris til egen røv for de går glip af nogle gode hoveder.
Jeg er vokset op med en enlig mor i en ghetto og har haft nogle sabbatår - men jeg har snart en HF-eksamen med et snit på lidt over 11. Mit hoved er vidst rimeligt anvendeligt i videnssamfundet, men de vil gå glip af det hvis jeg selv skal betale for universitetsundervisning. Det er ganske enkelt ikke muligt.
tilføjet af

lige det jeg mente !

Håber at de kan forstå det 🙂
tilføjet af

Andet lærested.

Jeg har vist fået et ord galt i halsen! Jeg er heller ikke sprogligt universitetsuddannet.
Det ligner meget det konsedrvatorium som jeg studerede på i 60-70-erne.
Allerførst. Jeg kender ikke og har aldrig mødt en universitets-evighedsstudent, jo lige en, der havde et aftenskoleunderviserjob, og samtidig var lidt længe om at afslutte en kandidatuddannelse, men han var vist også godt brugt.
Konservatoriet stillede ikke akademiske optagelseskrav. Jeg har spillet mig ind på grundlag af privatundervisning i klaver og hovedfagsinstrument hørelære og harmonisering og selv måtte læse på de boglige fag for at kunne komme ind. Der eksisterede ikke GSK eller MGK kurser dengang. Her SKULLE uddannelsen klares til planlagt tid medmindre man dumpede i et eller andet. Skiftede man tilet andet konservatorium skulle man gå et år om.
Der var mødepligt til alt, og der var ultimative lektie-og øve-krav.
Det var ikke kun eksamensskræk der plagede, men at man kunne blive truet på studiet hvis man ikke gik hurtigt nok frem, og man forlangte lægeattest for sygefravær mere end 3 dage, hvilket især ramte sangstuderende mere end instrumentalister. Iøvrigt skulle min hovedfagslærer have ventet med at dø til efter min afslutningsprøve.
tilføjet af

Din skraldemand ---

kunne være universitetsuddannet. Jeg gad vide om der overhovedet er akademisk jobs til alle dem man vil universitetsuddanne? Og samtidig vil man spænde ben for dem som man siger skal have en højere uddannelse, måske kun relevant fordi der til mange fag er akademiske adgangskrav. Er man handicappet er det PSYKOLOGER, der afgør ens rest-arbejdsevne. Jeg tager mig lidt til hovedet med, at der pludselig i de sidste 10-15 år blev penge til at bygge så mange læreanstalter, her KUA - og IT -universiteterne på Amager, CBS på Frederiksberg, BRIC-centeret oppe på på Tagensvej og modernisering af det gamle radiohus som "nyt" konservatorium og lige før disse: kunstakademi, arkitektskole, "Rytmekons" og et par ting til på Holmen (oven i at man har bygget opera, skuespilhus, sorte diamant), og nu kommer regningen vel for at staten har kunne prale med fuld beskæftigelse i byggebranchen, altsammen for statens penge.
tilføjet af

Firma-universiteter

Brugerbetaling eller ej.
Jeg mener at have stødt på flere belæg på, at universiteterne eller i hvert fald dets institutter (måske bortset fra Meteorologisk Institut) udfører såkaldt strategisk forskning, dvs. produktudviklings-forskning for industrivirksomheder frem for forskning på universitetets egne præmisser.
Til gengæld nummerer staten (Danmarks Statistik) alle mulige skoler for børn, voksne kloge, dumme og skøre samt universiteter, forskningsinstitutter og meget mere med en talkode.
tilføjet af

Sabbat , fjumrefjumre eller manglende tilbud?

Va290540, du er nærmest landsforvist, hvis du kun kan tilbydes(?) et betalings-universitet! Nu har jeg haft måske ikke sabbatår, men en periode, hvor jeg hverken var på arbejdsmarkedet (bortset fra sporadisk løsarbejde) eller i uddannelsessystemet, men måtte gå hos ialt 3 privatlærere for at kunne klare optagelse på en musikuddannelse, da MGK og musikskoler (og vi kan tage de tre kirkemusikskoler og de rytmiske afetnskoler m.fl. med),ikke eksisterede.
Der manglede et indskolingssystem på niveauet under konservatorie/rytmekons.niveauet. Min (meget) ældre bror, der stuuderede længe før SU blev indført klarede en kombination af et deltids-kontorjob og et universitetsstudium, men kunne siden bruge erfaringerne fra begge dele efterfølgende.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.