Dansk gris er ingen garanti for godt valgflæsk!
http://www.24.dk/article.jsp?articleId=13538
På valgdagen i morgen bliver der traditionen tro serveret stegt flæsk i mange danske hjem - men det kan ende med en stor skuffelse. En stor del af det flæsk, som 24timer har testet, er ikke værd at sætte tænderne i
»Vi mangler en barbermaskine, det er jo fuldt af svinehår.«
Sådan lyder en kommentar fra en af de mere end 20 professionelle kokke, som 24timer har bedt blind- og smagsteste dansk flæsk til stegt flæsk med persillesovs.
»Det her vil jeg ikke spise, fedtet er harskt, det her burde de simpelthen ikke sælge,« kommer det lige så spontant fra andre, efterhånden som de spiser sig igennem den stegte flæsk.
Overraskelsen er til at tage og føle på, da alle har gumlet sig igennem syv af supermarkedernes dansk opdrættede og slagtede svin:
Tre ud af syv pakker flæsk er ifølge de mange smagstestere nemlig overhovedet ikke værd at sætte tænderne i. Og den værste, som også er den dyreste, smager direkte harsk og gammel.
Hos Irma, som både løber med sejren i kraft af sin sæson-skovgris, og dumper lige så overbevisende med sin daglige og endnu dyrere økologiske frilandsgris fra Danish Crown, siger varechef Karsten Boris Holt:
»Jeg er rigtigt ked af og rigtigt irriteret over, at vi dumper på den måde. Jeg kan ikke tage smagsoplevelsen fra testerne, men jeg kan 100 procent afvise, at grisen er ompakket flæskesteg, for pakken er købt direkte fra slagteriet, Danish Crown, som er dybt, dybt professionelle og ville have fanget en dårlig gris med det samme.«
Jamen, hvordan sker det så, at så mange kan være enige om, at den er så dårlig?
»Det kan jeg ikke på nogen måde forklare, kun ærgre mig.«
'En enlig svale'
Hos SuperBest ønsker man ikke at kommentere, at flæsken tilsyneladende stammer fra to forskellige grise af forskellig kvalitet.
Men om hårene på flæsken skriver SuperBest i en e-mail til redaktionen:
»Der skal selvfølgelig ikke være hår på produkterne. Vi betragter det som en enlig svale og vil bede den pågældende butik være mere omhyggelig med kontrol af produktet.«
Dansk Supermarked, som ejer Føtex, vil ligeledes kun svare på skrift:
»Smag og behag er forskellig, og vi kan blot konstatere, at vores svineflæsk i skiver er blandt de mest populære svinekødsprodukter i Netto og Føtex. Ud over dette skriftlige svar har vi ikke yderligere kommentarer til testen,« lyder det fra supermarkedskæden.
Ingen pejlemærker
Om vanskelighederne ved at få en god flæsk med velsmagende fedt, god balance mellem fedt og kød samt en god svær siger Klaus Melvin fra Aktive Forbrugere:
Det virker jo ironisk, at man i et land med så mange millioner opdrættede grise kun får ordentligt flæsk hver anden gang.
Og det er jo lige så ironisk, at man heller ikke kan bruge prisen som pejlemærke for kvalitet, for hvad skal man så orientere sig efter som forbruger. Men på den anden side undrer det mig ikke, for at halvdelen er noget møg, mener jeg, gælder for en masse andre varegrupper,« erklærer Klaus Melvin Jensen og fortsætter:
»Det er ærgerligt, at ingen af supermarkederne har en bundgrænse for dårlig kvalitet, men man kan jo undre sig over, at de vil lægge navn til produkter som dem her.«
På valgdagen i morgen bliver der traditionen tro serveret stegt flæsk i mange danske hjem - men det kan ende med en stor skuffelse. En stor del af det flæsk, som 24timer har testet, er ikke værd at sætte tænderne i
»Vi mangler en barbermaskine, det er jo fuldt af svinehår.«
Sådan lyder en kommentar fra en af de mere end 20 professionelle kokke, som 24timer har bedt blind- og smagsteste dansk flæsk til stegt flæsk med persillesovs.
»Det her vil jeg ikke spise, fedtet er harskt, det her burde de simpelthen ikke sælge,« kommer det lige så spontant fra andre, efterhånden som de spiser sig igennem den stegte flæsk.
Overraskelsen er til at tage og føle på, da alle har gumlet sig igennem syv af supermarkedernes dansk opdrættede og slagtede svin:
Tre ud af syv pakker flæsk er ifølge de mange smagstestere nemlig overhovedet ikke værd at sætte tænderne i. Og den værste, som også er den dyreste, smager direkte harsk og gammel.
Hos Irma, som både løber med sejren i kraft af sin sæson-skovgris, og dumper lige så overbevisende med sin daglige og endnu dyrere økologiske frilandsgris fra Danish Crown, siger varechef Karsten Boris Holt:
»Jeg er rigtigt ked af og rigtigt irriteret over, at vi dumper på den måde. Jeg kan ikke tage smagsoplevelsen fra testerne, men jeg kan 100 procent afvise, at grisen er ompakket flæskesteg, for pakken er købt direkte fra slagteriet, Danish Crown, som er dybt, dybt professionelle og ville have fanget en dårlig gris med det samme.«
Jamen, hvordan sker det så, at så mange kan være enige om, at den er så dårlig?
»Det kan jeg ikke på nogen måde forklare, kun ærgre mig.«
'En enlig svale'
Hos SuperBest ønsker man ikke at kommentere, at flæsken tilsyneladende stammer fra to forskellige grise af forskellig kvalitet.
Men om hårene på flæsken skriver SuperBest i en e-mail til redaktionen:
»Der skal selvfølgelig ikke være hår på produkterne. Vi betragter det som en enlig svale og vil bede den pågældende butik være mere omhyggelig med kontrol af produktet.«
Dansk Supermarked, som ejer Føtex, vil ligeledes kun svare på skrift:
»Smag og behag er forskellig, og vi kan blot konstatere, at vores svineflæsk i skiver er blandt de mest populære svinekødsprodukter i Netto og Føtex. Ud over dette skriftlige svar har vi ikke yderligere kommentarer til testen,« lyder det fra supermarkedskæden.
Ingen pejlemærker
Om vanskelighederne ved at få en god flæsk med velsmagende fedt, god balance mellem fedt og kød samt en god svær siger Klaus Melvin fra Aktive Forbrugere:
Det virker jo ironisk, at man i et land med så mange millioner opdrættede grise kun får ordentligt flæsk hver anden gang.
Og det er jo lige så ironisk, at man heller ikke kan bruge prisen som pejlemærke for kvalitet, for hvad skal man så orientere sig efter som forbruger. Men på den anden side undrer det mig ikke, for at halvdelen er noget møg, mener jeg, gælder for en masse andre varegrupper,« erklærer Klaus Melvin Jensen og fortsætter:
»Det er ærgerligt, at ingen af supermarkederne har en bundgrænse for dårlig kvalitet, men man kan jo undre sig over, at de vil lægge navn til produkter som dem her.«