Når det kommer til matematik så er jeg helt tabt. Ligninger, hvorfor kan de omformes? Hvad skal det gøre godt for? Hvis man må ALT bare man gør det på begge sider af lighedstegnet, kan det så ikke være fuldstændig ligegyldigt? Så kan man da lige så godt lade dem ligge, gemt væk. Jeg tænker ikke i tal, tilgengæld er jeg humanist. Hvad med vi samarbejder istedet for at fx en sådan person som jeg, kæmper med at få mit matematik niveau op på noget der er helt til grin! Jeg kan se at man må have en bred grundlæggende viden men er det seriøst forbi ligninger?
Sommetider lader det til at Danmark er bygget op af gamle, intolerante, matematiske tænkene mænd.
tilføjet af ingeniørdinen
:-)
Lige en kommentar - man må ikke "alt" på begge sider af lighedstegnet, f.eks. må man jo ikke dividere med nul 😉
Bortset fra det - what hits you?
Hvorfor mener du, at matematik kun er for gamle, intolerante mænd?
tilføjet af Fair Fobi
Livet er for kort til fobi'er
Læg nu den fobi væk. Fobier ødelægger SÅ meget i vores liv!
Matematik er kedeligt! - Men det hjælper os til at forstå - og overskue sammenhænge, som er for komplekse at forstå umiddelbart.
Ligninger er lidt ligesom en kryds og tværs. Der er en skjult sandhed, - et "kodeord", som det gælder om at finde. Nogen har rodet kendsgerningerne sammen, så det ikke er til at hitte hoved og hale i. Du må skabe orden i kaos!
Her er det så, det kommer ind med at gøre det samme på begge sider af lighedstegnet. I en ligning findes der jo en - eller flere - ubekendte, X, Y, K eller hvad de nu hedder, og det er disse "ubekendte", du gerne vil finde sandheden om!
347(x - 4) = x + 22 (ganger ud)
347x - 1388 = x + 22 (flytter rundt, d.v.s. + 1388 og - x på begge sider)
347x - x - 1388 + 1388 = x - x + 22 + 1388 (så samler vi dem, der er ens)
346x = 1410 (Vi vil kende sandheden om x, så den skal stå alene. Vi dividerer med 346)
346x/346 = 1410/346
x = ca. 4,075
Det kan jo være meget nyttigt at vide, hvis x f.eks. er hvor meget olie, dit oliefyr bruger i døgnet. Hvornår skal du så fylde på igen? Eller hvis det er din bils gennemsnitsforbrug. Hvornår skulle du så have skiftet til en lille Citröen? 😉
Matematik er også fascinerende. Hvorfor er trekanten den stærkeste geometriske figur, vi kender? (men den svageste, når det gælder mennesker?) Hvorfor er vore huse firkantede? Hvorfor er træer tykke forneden og tynde foroven? Ligninger kan tegnes - og ofte forståes visuelt. Mere komplekse ligninger på computeren i 3D! Tænk engang, at nogen satte sig ned i sandet, og hittede ud af, at i en cirkel er omkredsen altid præcist 2pi gange radius! Og at man ikke kan konstruere en 2-3-5 kant!
Matematik og humaniora strider ikke imod hinanden, - det er 2 forskellige måder at forklare verden på! Filosofi bygger jo også i høj grad på logik (som er matematik), og ræsonnementer er også en form for ligning. Det er bare en ligning med ord...
Nogle gange forklarer vi tingene bedst med ord; - i andre sammenhænge bedst med tal.
Du må ikke se ligningerne som en mur, du ikke kan kommer over eller forbi. - Eller tallene som små drillepinde, der hopper rundt som en sæk lopper og gør dit liv surt. Tallene er dit legetøj, - og de gør det, du siger, de skal. Du gør præcist det samme med tal, som du gør med ord; - du forsøger at skabe orden, - at afsløre nye sammenhænge, at udvikle dig selv til nye erkendelser.
Der gælder bare helt andre regler for tal.
Og hvis du bruger reglerne, har tallene ikke andre muligheder end at aflevere svaret til dig!
Det kan godt være, du synes, ligninger er kedelige; men jo bedre du bliver til det, desto mindre energi behøver du nogensinde bruge på den del af dit liv. Og som en ekstra sidegevinst bliver du også langt bedre til at samarbejde (som du fremhæver) med de af dine medmennesker, som har en stærk logisk hjernehalvdel.
Vi kan jo ikke nøjes med at samarbejde med mennesker, der tænker som vi selv?