2tilføjet af

Hvorfor er det varmere ved jorden end i luften?

Hej Folkens. Jeg har fået et spørgsmål i naturgeografi der lyder "Hvorfor er det varmere nede ved jorden end det er højere oppe?"
Men jeg kan ikke rigtig se mig ud af det.. det har nok noget med jordens indre arme at gøre, men har svært ved at forklare det.. Er der nogen der har en ide til hvorfor?
Mvh Jakob
tilføjet af

Derfor..

Svar: Når luften er varm, er der langt mellem molekylerne, og det gør luften let. I kold luft er molekylerne derimod tætpakkede, og det gør luften tung. På vej op afgiver den varme luft langsomt sin energi til omgivelserne. Til sidst er den helt afkølet og synker ned mod Jorden igen. Her bliver den varmet op af strålingen fra overfladen og stiger til vejrs igen. Denne evige mekanisme er forklaringen på, at luften bliver koldere, jo længere vi fjerner os fra jordoverfladen. En anden faktor er luftens tæthed – jo længere luften kommer op, jo tyndere bliver den og dermed dårligere til at holde på varmen. I 1898 gjorde den franske fysiker Teisserence de Bort en overraskende opdagelse: Når en varmluftsballon nåede 10-13 km op, holdt temperaturen op med at falde. Dette luftlag kaldte han stratosfæren, og det opvarmes direkte af Solens stråling. I 1913 gjorde den franske fysiker Charles Fabry endnu en opdagelse: I bestemte lag af stratosfæren begyndte temperaturen ligefrem at stige. Fabry havde opdaget ozonosfæren, der befinder sig i 20-30 kilometers højde. I dag ved vi, at dette lag varmes op, fordi ozonlaget opsluger en stor del af Solens stråler.
Mvh Nørden
tilføjet af

Kan skyldes, at kulturberigere har brændt dæk af

for at kulturberige området.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.