Hvad kan jeg servere for min vegetarbror juleaften, når vi andre sidder og smæsker os i flæskesteg, kalkun osv?
Han spiser sovs, kartofler og andet tilbehør, men altså bare ikke rent kød.
Han er træt af nøddepostej og champignongspate.
Venlig hilsen
Jannie Henriksen
tilføjet af skytsenglen
Bed ham komme med forslag
Det du med garanti slipper lettest afsted med, er faktisk at spørge ham, hvad han kunne tænke sig.
SOL har et afsnit om vegetarmad, så der er muligheder nok.
tilføjet af momsemor...
Øhh.. hør lige..
...manden er vegetar, men spiser sovs og tilbehør????????
Jamen har han så ikke fået sit måltid???
Det er hvad min vegetar-svigerinde får til jul hos mig, og det er hun udmærket tilgreds med.
tilføjet af momsemor...
rettelse...
...der skulle selvfølgelig stå tilfreds. Sådan går det når man ikke læser korrektur. <§8o)
tilføjet af goveg
Misforståelse
Lige en lille rettelse. Man er ikke vegetar, hvis man bruger og spiser noget fra dyr, som har medført dets sød. Dvs. at man ikke spiser sovs, som er lavet på på "kød"(forventer at den er lavet på dyr).
Det var det sure opstød - men hovedsagen er bare, at ordets betydning ikke kan gradbøjes!
Jeg ville også anbefale dig at spørge din bror, hvad han kunne tænke sig at få til aftensmad. Men ellers ville jeg anbefale dig at du eventuelt kunne lave falaffel (eller købe falaffel fra nutana). Det nyder de fleste vegetare med stor glæde.
God fornøjelse
tilføjet af momsemor...
jamen?????
Jeg kan da ikke gøre for at Jannies bror og min svigerinde kalder sig vegetarer og samtidig spiser gåse/andesovs!!!!!!!!
Jeg ved godt at der er forskel på vegetarer. Der er vist 4 forskellige slags? er jeg helt forkert på den?
I øvrigt er jeg ligeglad hvad de kalder sig, bare jeg på forhånd får at vide hvad de ikke spiser.
tilføjet af Jannie Henriksen
Hmm..
Man kan nu sagtens være vegetar selvom man een gang om året spiser brun sovs med lidt dyrefond i.
Jeg har spurgt ham.... Men han er ungkarl og kan leve af spaghetti og ketchup. Og jeg vil så gerne overraske ham med noget lækkert hjemmelavet mad. Og det var derfor jeg efterlyste herinde.
Men tak for jeres ideer;.)
tilføjet af Nønne
Mange gode grønne muligheder
Ideer til vegetarisk julemad
Herligt at du udviser hensynstagen. På vegne af os mange, mange grønne siger jeg tak. Jeg vil gerne kvittere med en stribe ideer - som jeg af erfaring ved at også kødspisere ynder at nyde.
Nøddesteg er en oplagt mulighed fordi den på bedste vis lader sig servere med det traditionelle juletilbehør. Mulighederne for at lave nøddesteg er mange og måske skal du "blot" prøve en ny opskrift?! Nogle er æbler og svesker som fyld, andre opskrifter er på nøddefarsbrød, enkelte er med ris mens andre er med champignons. Nødderne kan være fintmalede eller grofthakkede osv. Kært barn har som bekendt mange navne og udover nøddesteg og nøddefarsbrød vil ord som postej og paté også vidne om at der her er tale om nøddesteg.
Der findes således utallige variationer og mange kogebogsforfattere giver hvert deres bud på nøddesteg: Se i kogebøger af Kirsten Skaarup, Sarah Brown, Orla Christensen, Louise Pickford, Per Brochstedt, Grethe Schmidt og Elin Nonboe.
Krydderierne kan ligesom nødderne varieres efter smag og behag. Fint i tråd med smagen i det traditionelle tilbehør til stegen vil timian og rosmarin være særdeles velegnede. Urtesalt, sellerisalt og ”krydderurtemix” kan ligeledes være værd at prøve fordi de understøtter nøddesmagen godt.
Skulle der være lyst til at prøve en anden hovedret i stedet for nøddesteg er der flere andre oplagte muligheder som også passer godt til det vinterlige tilbehør. Disse muligheder kan også varmt anbefales i forbindelse med julefrokoster, de øvrige juledage og i vinterhalvåret i øvrigt:
· Kartoffelmosrand eller bare en lille timbale i sådan en cocotteform (evt. i blandet lidt nøddeflager) med stuvet grønkål eller stuvet champignon. Hertil gives en rødkålssalat, lunt brød (måske et valnøddebrød) samt tyttebær eller hjemmelavet ryste ribs.
Stuvet jordskokker og stuvet skorzonerrødder er helt fantastisk tilbehør til kartoffelmosrand og kan erstatte den foreslående stuvet grønkål og stuvet champignon.
· Grønkålsrand, grønkålstimbale eller grønkålspostej serveret med stuvet champignons eller en stuvet rodfrugt (fx pastinak, rodpersille, jordskokker, skorzonerrødder), råkost (af hvidkål, rødkål og appelsin) samt kartofler (fx hasselbackte, råstegte, smørstegte).
· Nøddefarseret rodselleri (små rodselleri skrælles, halveres og koges hvorpå de udhules og fyldes med nøddefars inden de til slut sættes i ovnen). Hertil serveres brune-, franske og hvide kartofler (sidstnævnte kan evt. drysses med persille) samt brun sauce og tyttebær.
· Nøddefarseret peberfrugt med råkost, bagte kartofler og krydderurtesmør el. fromagefrais rørt med krydderurter – kartoffelgratin/flødekartofler i ovn er også fint hertil ligesom stuvet jordskokker og stuvet skorzonerrødder .
· Pandekager med ”julefyld”
o Stegte æbler (i tern el. skiver), kogte grønne linser (evt. le puy) og valnødder
o Kartoffeltern, hasselnødder, æbler og porrer
o Rosenkål, æbler, løg og mandler
Fyldet svitses på panden og kan i øvrigt sammensættes på kryds og tværs af de forskellige forslag ovenfor og/eller suppleres med diverse rodfrugter. Til pandekagerne gives en råkostsalat – evt. en rødkålssalat, lunt brød (måske et valnøddebrød) samt tyttebær eller hjemmelavet ryste ribs. Yderligere kan der suppleres med krydderurtesmør til brødet og/eller fromage frais rørt med krydderurter til selve pandekagerne og råkosten.
Ellers har jeg følgende tips også:
· Stuvet hvidkål og grønkål – serveres med en rest kold nøddesteg eller frikadeller (det kan være kartoffelfrikadeller med nødder i, blomkålsfrikadeller smagt til med muskat eller små hirsebøffer med mandler)
· Sellerisnitsel (kogt selleriskive paneres med æg og rasp hvorpå den steges på panden) og serveres med kogte kartofler og grønærter (gulerødder i tern koges i grønsagsbouillon, jævnes og tilsmages med sukker, salt og peber hvorpå ærter til slut tilsættes).
Pastinak kan erstatte rodsellerien.
En alternativt serveringsmåde er schnitzler hvorpå der lægges stegte løg- og æbleskiver samt en appelsinskive/appelsinspringer på toppen – hertil serveres hvid sauce (evt. persillesauce) og kogte kartofler.
· Postej med rodurter – serveres med råkost, bagte kartofler og løgkompot.
· Farseret porrer (kogt afkølet hel el. halv porrer pakkes ind i kartoffelmos og det hele paneres i rasp hvorpå den steges på panden) serveres med rugbrød, syltede rødbeder og sennep eller som ”forloren falsk ål” med stuvet kartofler, rødbeder og citron.
· Kartoffelrösti (revne kartofler vrides og blandes evt. med æg, lidt mel samt salt og peber hvorpå pandekagen steges på begge sider på en varm pande) serveres med stuvet spinat til eller stuvet champignons eller blot tyttebærsyltetøj og nybagt rugbrød.
Ideerne har jeg været en del år om at hitte på og de er alle prøvet af med succes.
Du og andre der har seriøse spørgsmål vedr. vegetarisk og vegansk kost må gerne sende en email.
Venlig hilsen
Nønne Lønne Votborg
lev@indbakke.dk
tilføjet af Nina s.
vegetar julemad
Selv spiser jeg hver juleaften den mest luksuriøse mad fra den indiske restaurant Indian Taj i Kbh. Det er luksus luksus luksus så det gør noget!
De har fået 5 eller 6 kokkehuer i politiken. Man får maden i små bakker og så er det bare hjem i ovnen, 5 minutter så er der serveret! Tror i lige at de der har stået i køkkenet i flere dage ser misundelige ud, he he, og når de først dufter maden, så er de helt grønne i hovedet.
se www.indiantaj.dk
Hvis man ikke er til indisk....
Hvad med en lækker waldorfsalat, kartoffeltærte m. muskatnød og basilikum ......
Det er ikke spor svært at være vegetar, selv har jeg aldrig før fået så meget go mad som efter jeg besluttede mig for at droppe kødet. (og jeg eeeelsker mad)
Mange hilsener
Nina
min gode ven spiser gerne dette juleaften, meget gerne endda
tilføjet af ctraulsen
definitionen af en vegetar
hej.
jeg læste netop diskutionen om hvad en vegetar ved definitionen er. Der er mange variationer og årsager til et sådanne valg, men nedenfor har jeg skrevet nogle af de mest anvendte i vores moderne samfund:
psuedo vegetar: spiser mindre kød end gennemsnittet
lacto vegetar: spiser og drikker mælkeprodukter
ovo vegetar: spiser æg
pesco vegetar/pescetarian: spiser fisk og skalddyr
diætisk vegetar: følger vegetarisk diæt men undgår ikke nødvendigvis animalske produkter
veganer: spiser kun produkter fra planteriget samt undgår animalske varer generelt
frutianer: spiser kun frugt, med formålet ikke at dræbe planterne heller
Dette er de mest kendte definitioner. håber det kan hjælpe dig ydereligere på vej med din julemad:-)
mvh Cecilie
tilføjet af Vegetaren
Ikke helt rigitgt
Du har ret i definitionerne bare ikke gruppen de tilhører.
Mange af dem du har nævnt er ikke forskellige slags vegetare; det er undergrupper af KØDSPISERE!
En vegetar er en der kun spiser prodikter der ikke forårsager død (lakt-, lakto-ovo, ovo- vegetare.)Derudover er der flere grene af veganisme hvor man ikke spiser NOGLE animalske produkter(nogle få spiser dog honning).
Alle andre er kødspisere som får det bedre med sig selv ved at kalde sig noget hvor vegetar indgår i navnet!
Unskyld hvis det lyder lidt uforskammet, men dette er en meget udbredt misforståelse og gør at VEGETARE altid får spørgsmålet: spiser du så heller ikke fisk? (nej). Hvad så med fjerkræ? (nej).
😕