1tilføjet af

Katten nyser

Jeg tog til dyrlægen for nogle måneder siden, fordi min kat havde øjenbetændelse. Hun sagde det sikkert var en mild form for klamydia, og han fik salve til øjnene. Øjnene er blevet fine igen for længe siden, og han spiser og opfører sig helt normalt, men han bliver ved med at nyse. Jeg ved han ikke har allergi. Nyseriet startede da han fik det klamydia, og jeg har hørt noget om at det på en eller anden måde kan blive kronisk. Men han fejler jo ikke noget. Hvad kan man gøre ved det? Nu spørger jeg herinde, fordi jeg ved der ikke er noget galt med ham, og jeg vil gerne undgå han bliver proppet mere med penicillin. Nu fik han det så ikke sidst ved dyrlægen, men han har fået det flere gange før pga bylder, og det er jo altså ikke specielt sundt.
tilføjet af

Det kunne være

Herpesinfektion hos katte
Af dyrlæge Christina Brock
Hvad er herpesinfektion?
Herpes, FHV1, er en virusinfektion i kattens øvre luftveje, næse og øjne. Virus kaldes også for Felin Rhinotracheitis virus. Virus findes i cellerne i de øvre luftveje, hvor temperaturen er lidt lavere end almindelig legemstemperatur. Desuden findes virus i øjenslimhinden, på tonsillerne og i den bløde gane.
Er katten inficeret, vil den – i lighed med herpesinficerede mennesker – periodevis i resten af sit liv udskille herpesvirus.
En kat kan være aktiv virusudskiller i mange uger efter en overstået infektion.
Stress vil ofte føre til en aktivering af virus; katten får symptomer på infektion, og vil efterfølgende være virusudskiller.
Inkubationstiden er ofte mellem 2 og 6 dage.
Hvad er symptomerne på herpesinfektion?
Symptomerne afhænger af tidligere opnået immunitet (vaccine), kattens alder, dens sundhedstilstand, varigheden af smittepåvirkningen og selve smittetrykket (challenge).
Nyfødte killinger er, såfremt moderen er regelret vaccineret, beskyttet af de antistoffer, de har optaget gennem modermælken.
Nyfødte killinger fra en ikke-vaccineret mor, eller killinger opflasket på modermælkserstatning, er yderst modtagelige for smitte med herpesvirus. Hos disse killinger ses i 2-4-ugersalderen, som resultat af en alvorlig infektion, symptomer fra øjnene.
Det er karakteristisk, at hele kuldet er smittet.
Rødmen i øjet/øjnene.
Fremfald af tredie øjenlåg og purulent øjenbetændelse.
Killinger i 8-10-ugersalderen angribes hårdest, da indholdet af de antistoffer, de har fået overført fra moderen, er dalende, og killingerne selv endnu ikke vaccineret.
Pludselige nyseanfald, hvor killingen kan nyse op til 20 gange i træk.
Vandigt flåd fra næsen.
Vandigt flåd fra øjnene.
Feber.
Manglende ædelyst.
Efter et par dage ses sekundær bakteriel infektion, så killingen har øjenbetændelse.
Killingen kan være så tilstoppet i næsen, at den trækker vejret med åben mund.
I sjældne tilfælde ses nedbrydning af næsemuslingens knoglevæv.
Et meget fremskredent forløb udviser bronchitis og hoste.
Killinger op til 6 måneders alderen:
Ofte har killingerne i denne aldersgruppe en selvbegrænsende infektion med milde symptomer. Da de fleste killinger vaccineres i 12- og 16-ugersalderen, har de et bedre specifikt immunforsvar mod smitten.
Voksne katte:
Ofte ses en mild form af ovenstående symptomer.
Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen herpesinfektion?
Dyrlægen kan stille diagnosen ud fra de kliniske symptomer kombineret med en laboratorietest, hvor man påviser selve herpesviruset på en svaberprøve fra øjenslimhinden.
Hvordan behandles herpesinfektion?
Der findes ikke en effektiv behandling af herpesinfektion, da katten vil være livslang bærer af viruset. Ved udbrud kan katten dog understøttes med antibiotika, øjensalve, aciclovir og lysin. Dette vil forbedre kattens livskvalitet.
Behandlingerne skal strække sig over måneder.
Hvad er fremtiden for din kat, hvis den får herpesinfektion?
Hvis din kat er smittet i 8-10-ugersalderen, må du indstille dig på, at den vil være kronisk bærer af virus. Dette betyder, at stress som f.eks. flytning, fødsel, diegivning, sygdom og behandling med binyrebarkhormon vil kunne fremprovokere en ny periode med virusudskillelse.
Hvorfor får katte herpesinfektion?
Katte smittes ved tæt fysisk kontakt med en kat, som er virusudskiller. Virus overlever kun kort tid ved stuetemperatur.
Hvad kan jeg selv gøre for at forebygge herpesinfektion?
Den nemmeste måde at forebygge herpesvirusinfektion på, er at vaccinere katten, når den er 12 og 16 uger gammel, og derefter årligt.
Har du katte i forvejen, skal du passe meget på ved introduktion af nye katte. Nye katte bør holdes isoleret den første tid, for at man kan se, om flytningen bevirker, at de får et mildt sygdomsudbrud. Hvis katten nyser eller får øjenflåd, bør den testes, inden den lukkes sammen med de øvrige katte.
Katte, som een gang er testet positive for herpes, bør ikke indgå i avl.
Hvad er risikoen for, at din kat får herpesinfektion?
Hvis din kat er sund og rask, og er basisvaccineret to gange som killing og derefter een gang årligt, er risikoen for smitte med herpesvirus meget lille.
Hvilke racer er særligt udsatte for at få herpesinfektion?
Alle katte er modtagelige for smitten.
Herpesinfektion er et kendt problem fra mange opdrættere, da man ofte ikke har været opmærksom på, at nye avlsdyr har kunnet introducere smitten.
Anden viden om herpesinfektion
Katteinfluenza er en samlet betegnelse for infektionssygdomme i de øvre luftveje hos katte.
40-45% af tilfældene skyldes smitte med herpesvirus og 40-45% skyldes smitte med calicivirus.
I de resterende tilfælde skyldes smitten infektion med chlamydia.[:|]
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.