Hej
Mb Crohn man kan i høj grad behandle meget, men man skal vide, hvad man har med at gøre, og snakken om zoneterapeuter eller andre, "der retter ubalaner" er ganske enkelt utilstrækkeligt i dette sammenhæng. Opsøg aldrig en, i sådan et tilfælde, der ikke ved, hvad vedkommende virkelig har med at gøre.
Crohn er i dag en meget misforstået sygdom rent behandlingsmæssigt, og jeg ser det kun alt for tit, at folk når at få fjernet flere stykker af tarmen, inden de - hvis nogensinde overhovedet - finder ud af, at dette naturligvis ikke er vejene frem.
Crohns patienter skal passe meget på med hvilke kulhydrater de indtager. Dels er det en meget god ide at udelukke alt raffineret sukker. Det samme gælder kaffe, slik, kage, smøger osv., og hvis holdningen er, "at det er for svært" eller "forringer livskvaliteten for meget", har jeg kun at sige - og dette er jo realiteten: Så nyd sygdommen.
For man bliver naturligvis ikke rask, hvis man ikke gør en ordentlig indsats, og havde lægebehandling fungeret som den skulle, ville man jo aldrig være endt i et forum og spurgt, hvad der skulle gøres.
Crohns patienter bør låne bogen: "Specifik kulhydrat diæt" af Elaine Gottshall. Og I bør låne den lige her og nu! Det kan ikke gå stærkt nok! Den beskriver dels historien bag behandling af tarmsygdomme, meget specifikt Crohn, men også U. colitis, cøliaki mv.
Deri vil I forstå, at KORN er FYFY, og at hjemmebag er FY FY. Altså når man har Crohn.
Bogen vil også lære jer noget om næste emne:
Mave-tarm-ubalance aka en grim dysbiose:
Når man har mave-tarmsygdomme, eller blot lever som de fleste danskere (dvs. den langsomme kniv og gaffel-død), er ens mave-tarm tit i uorden. Hos patienter med Crohn er det ofte særlig slemt. Man kan have overvækst af skadelige mikroorganismer (dysbiose). Dette tester hospitalerne ikke for, og derfor får du ALDRIG konstantetet en full blown dysbiose - aldrig. Her er det vigtigt at kortlægge alt lige fra secretorisk IgA, gode balancer, skadelige, mellem dysbiotiske, kortkædede fedtsyrer, blod, fordøjelsesparametere (triglycerider, fibre etc), lactoferrin mv.
Ja, det er teknisk, men det er mere for at give en ide om, at det er nødvendigt at teste bredt.
Der er selvsagt inflamationen i tarmen hos folk med Chron, og man har deraf også "leaky gut", dvs. hullet eller utæt tarm.
Normalt er tarmens miljø ansvarlig for en del af fordøjelsen, bl.a. med enzymer fra tarmens børstehår, men disse er slemt kommet til skade ved Crohns og lign. Derfor er evnen til at fordøje forringet meget, og det fører tit til allergier (IgE) og/eller intolerancer (IgG).
Hvis du søger på ord som (ikke nødvendigvis samtidig) dysbiose eller dysbiosis, Elaine Gottschall, SCD, vil du uden tvivl kunne finde meget på nettet alene. Der er ubegrænset mængder viden, og dette er kendte og varme emner.
Det man skal gøre evt. at opsøge en Ernæringsterapeut (og ikke en diætist), inde på:
www.cet-dk.com
Det er vigtigt, at personen man kommer ind til et vant til at arbejde med den slags.
Du kan læse om SCD bogen på:
http://www.crohns.net/page/C/PROD/PROD/GOT1000&Category_Code=Books
Fandt lige linket.
Det kan også være en ide at opsøge en orthomolekylær læge, Åge Winther, Bruce Kyle etc., men jeg er ikke sikker på, at de er særlig meget inde i SCD, og diæten er ufattelig vigtig!
Resten må være op til jer.