11tilføjet af

Mine økonomiske forventninger

Hermed følger mine økonomiske anskuelser på økonomien (>10år) hvis nogle skulle være interesseret:
På en klar førsteplads; Undgå at stifte for meget gæld, da denne vil blive meget dyr for dig i kraft af stærkt stigende inflation og reallønstilbagegang.
Som den vigtigeste årsag; Jeg forventer stigende oliepris. 120 dollar tønden er superbilligt og slet ikke dyrt sammenlignet med tidligere perioder. Olieprisen og adgangen til olie sætter niveauet for prisfastsættelsen for en lang række af verdens produkter. Med stigende inflation til følge i bla. Kina (pt.('08) på 10%) vil følges af et arbejderkrav om højere lønninger hvilket direkte vil kunne aflæses af vores egne importpriser.
Moderne fødevareproduktion er 100% afhængig af adgang til olie. Da jeg forventer at verdens samlet olieproduktion vil begynde at falde (for alvor) omkring år 2012-2015 ser jeg kun én vej for fødevarepriserne, og det er opad. Desværre er fødevare en absolut nødvendighed for alle mennesker på jorden, hvilket vil resultere i opstande og direkte mangel på mad i visse områder af verden.
Den faldende olieproduktion vil endvidere forstærkes af en stigende efterspørgsel på verdensplan. Produktionen ligger i år på ca. 85mio tønder/dag og denne forventes at stige med 10-20mio tønder i 2015. Alternative brændstoffer kan erstatte en mindre nedgang, men en reel omstiling til andre energiformer kræver årtiers planlægning og ændring i infrastruktur.
Når vi ser på det samlede nettoenergiudbytte, ser jeg denne som værende faldende. Dvs for at få energi til rådighed skal vi bruge mere og mere energi. Dette lægger yderligere beslag på verdens rådighed af energi.
I et forsøg på at begrænse inflationen og sætte økonomien ned på et lavere blus vil bla ECB sætte renten op. Den lavere økonomiske aktivitet vil reducere presset, men kan ikke vende situationen, samtidig vil arbejdsløsheden fortsøtte op. Den højere rente, højere produktpriser, fødevarepriser og arbejdsløshed vil presse den gennemsnitlige boligpris ned.
De lave ungdomsårgange som skal forsørge en stadig stigende andel af ældre, vil sluge en stor del af dem samlede økonomi. De mange ældre må affinde sig med at skulle klare en stor del af dagligdagen selv, da der ikke vil være personale nok. Antallet af ældreboliger synes heller ikke at afspejle demografien.
tilføjet af

Så var der en der fik luft...

Efter de første 5 linjer blev jeg nødt til at læse mere, fordi det var da fantastisk så meget forkert vrøvl på så få linjer😮
tilføjet af

Jeg er ikke økonom

men sådan fra den ene anonyme til den anden 😃
så har jeg et par spørgsmål.
Hvordan kan stærkt stigende inflation gøre at gæld belaster mere end ellers?
Dum som jeg er troede jeg at inflation førte til at gælden blev mindre værd i "dagens penge" og derfor lettere at bære.
Reallønstilbagegang er et problem - det kender vi fra de sidste par år.
Oliekrisen - dine fremskrivninger er jo bare fremberegning på den aktuelle tilstand. Du tager ikke højde for f.eks.
lavenergihuse, der kan opvarmes helt uden tilførsel af energi udefra.
besparelser på energifrådseriet i industrien.
inddragelse af brakmarker.
standsning af misbruget af madvarer til brændsel.
hjælp til Kina f.eks. fra Danfoss så de kan holde op med at fyre efter kalenderen og i stedet fyre efter behov.
Renterne - som bl.a. USA reagerer på faldende indenlandsk forbrug ser det bestemt ikke ud til at renterne kommer i nærheden af 1980-niveauet (omkring 20%).
Boligpriser - du lyder som om det er et problem at de er gået i stå, ja måske endda faldet en smule. For mig virker det som et større problem at boligpriserne var på himmelflugt over de sidste 10 år. Det er knageme ikke nemt at være førstegangskøber i dag.
Færre unge modvirkes af ældre i bedre "stand". Tvungen tilbagetrækning på grund af alder virker på mig som en syg tanke. Lad dog de mennesker der gider og har kræfterne arbejde, så længe de kan. I det hele taget trænger vi alvorligt til at gøre noget ved vores sprogbrug - "ældrebyrden" er en absolut tåbelighed men helt accepteret i daglig tale.
Måske kunne der spares bare lidt på krigsindsatsen rundt om i verden. Pengene herfra kunne f.eks. bruges til forskning i alternativer til olie.
Men som jeg siger, jeg er ikke økonom.
Så jeg forventer at du kan skyde min optimisme i grus med velfunderede argumenter
[l][s][s][l]
tilføjet af

svar

Hvordan vil du udlede at inflation i varepriser kan gøre din gæld mindre på nogen som helst måde, med mindre du får fremgang i din lønindkomst? Jeg mener at vi vil se en løntilbagegang samtidig med stigende inflation hvilket betyder at din gældsbyrde i forhold til din indkomst vil stige. Deraf bliver den dyrere for dig. Inflation i pengeværdien og derved formindskelse af restgælden kræver at den cirkulerende pengemængde skal forøges, samtidig med at du har lønfremgang. Det mener jeg ikke at centralbankerne kan blive ved med at gøre da den pt. ligger på over 10% pr år. Du kan ikke sammenligne inflation i pængeværdien og varepriserne. Hovedårsagen til vareprisstigninger kommer fra lønomkostninger (og snart også energipriserne).
Jeg forventer stigende renter. For mig at se, har Fed under Alan Greenspan som formand skabt boligboblen. De stigende boligpriser, har sammen med import fra Kina været hovedårsagen til det lave inflation og lønpres i de sidste 10-15år samtidig med at milioner har fået billige lån og omsat disse til forbrug. Så økonomisk set, er det et problem nu og her. Folk har lånt for meget, og glemt at prisen på penge kan stige.
Og alt det jeg skriver har kun været muligt fordi adgangen til bilig energi i enorme mængder har været tilstede (Iraks olie forlænger denne periode, hvilket er grunden til krigen). Jeg forventer at denne periode er ved at være slut. Vi vil stadig have olie i år 2100 men mængden af den vil være langt lavere og udbyttet være meget lavt. Jeg tror ikke på at du kan effektivesere dig ud af problemet. Det har vi i hvert fald ikke set på noget tidspunkt i historien og jeg mener også at tidspunktet efterhånden er ved at være for sent. Reelt er der ikke noget alternativ til olie for hele vores infrastruktur er bygget op herom.
tilføjet af

Jamen

jeg vil da gerne høre dine forventninger til fremtiden, så kan vi jo sammenligne om 10år.
tilføjet af

svar

Olien ER billig, det kan du regne ud blot ved at se på din egen private økonomi og forholdet mellem det du tjener og bruger på det og så sammenlign det historisk. Og olien kommer også til at blive meget dyrere, med mindre der findes et uopdaget nyt Ghawar oliefelt, hvilket skulle komme bag på de fleste.
Inflation mindsker ikke din restgæld. Jeg vil gerne se din udregning, hvis du tror på det. Når dit rugbrød stiger med 10% formindskes din restgæld på ingen måde. Det gør den til gengæld når centralbankerne øger pengemængden, hvilket jo også er derfor at en øget pengemængde er den primære årsag til inflation. Varepriserne er kun sekundære årsager hvilket er det jeg hele tiden har skrevet. Stigninger i varepriserne vil gøre din gæld dyrere i forhold til din samlede indtægt.
Hvis import fra Kina ikke har holdt inflationen nede, så læs dine lærebøger igennem igen.
Da jeg netop forventer en økonomisk nedgang er det vel ikke så overraskende at jeg også forventer en reallønsnedgang?
tilføjet af

så prøver vi igen...

"Olien ER billig, det kan du regne ud blot ved at se på din egen private økonomi og forholdet mellem det du tjener og bruger på det og så sammenlign det historisk." -Så må du jo skrive det du mener. Du skriver, at den relative andelen, af indkomst der bliver brugt på olie er historisk lav. Hvilket IKKE er det samme som olien er billig! For prisen på olie har aldrig været højere (steget fra under 20$(1998) til over 60$ pr tønde(2006).

"Det gør den til gengæld når centralbankerne øger pengemængden, hvilket jo også er derfor at en øget pengemængde er den primære årsag til inflation." -når centralbanker øger pengemængden falder renten.
Inflation: Hvis der er en inflation på 10% vil der være et forventning til at din løn vil stige med min. 10%, dermed ingen reallønsnedgang (De offentlige tilskud, su, pensioner osv. bliver justeret efter inflationen).
eks. (samme realløn 1000 kr)
Hvis du låner 100 kr i år 0 og skal betale 100 tilbage i år 1.
2% inflation
i år 1 har du 1020 kr -samme realløn
10% inflation
i år 1 har du 1100 kr -samme realløn
ved 2% inflation vil din gæld udgøre 9,80 % af din indkomst
ved 10% inflation vil din gæld udgøre 9,09 % af din indkomst
Det eneste det forudsætter er en fastholdelse af reallønnen.
hvis du forventer en reallønsnedgang på 2% kan du bare dividere igennem med 1,02 men du vil stadig få de samme relative tal.
tilføjet af

Jeg forventer jo netop ikke

en fastholdelse eller stigning i reallønnen trods inflationen, det er netop det jeg skriver. Hvis det var det modsatte, er jeg da 100% enig i at restgælden formindskes, det er jo indlysende. Det er derfor inflationsbekæmpelse/kontrol er så vigtig, og hvis centralbankerne gør deres arbejde ordentligt mærker vi ikke til det. Inflation kan gøre folk fattigere, spørg selv i Zimbabwe med en inflation på 100.000%.
tilføjet af

Jøsses

Hvis du læser hvad jeg skriver ville det være lettere -det er ganske alm. matematik.
Hvis du regner med en realløns nedgang på 4% skal du dividere hhv. 1020 med 1,04 og 1100 med 1,04. Gældsbyrden er stadig relativ mindre med en inflation på 10% end med 2%.
1020/1,04= 981 gældsbyrde 10,2%
1100/1,04= 1058 gældsbyrde 9,5%
Inflation betyder IKKE større gældsbyrde tværtimod.
tilføjet af

Rigtigt - Inflationen æder gælden

men den æder også pensionsindbetalinger og opsparinger, når pengene bliver mindre værd.
Derfor motiveres flere til at bruge og låne mere nu, end de motiveres til at spare op.
Desuden har inflationen den effekt, at danske varer og ydelser bliver sværere at afsætte som konsekvens af en af inflationen tilsvarende svækket konkurrenceevne. Det påvirker ledighedstallet. En devaluering af kronen for at øge konkurrenceevnen er medicinen, men jeg er ikke sikker på, om dette instrument kan bruges, når man tager fastkurspolitiken over for Euro med i betragtning. En lavere valutakurs giver højere importpriser og stigende forbrugerpriser og en forringel realløn, og derfor er de gavnlige konsekvenser af at låne på afdragsfrihed nu for at holde hjulene igang blot en udskydelse af den underliggende lavkonjunktur vi har i DK.
Man må sige, at de summer, som man har flyttet mellem generationer ved at øge låneoptagningsincitamentet ved indførelse af afdragsfrie lån er uhyre, for at fremme beskæftigelsen. Det er muligt, at man siger, at vi er et rigt land, men aldrig har så mange haft så stor en gæld og værdierne skrumper hastigt grundet faldende boligpriser.
Beskæftigelsen er firkantet set ikke øget ret meget siden 1994, når man taget befolkningstilvæksten med i betragtning. Antallet af flere beskæftigede siden 94 er sjovt nok næsten identisk med befolkningstilvæksten 200.000 personer. I dette tal er også indregnet personer med løntilskud fra det offentlige (ca. 50000). Danmarks statistik har ikke tal længere end til 2004, så der kan være varianser i forhold til i dag, men det er stadig en meget dyr og meget risikabel pris for en meget lille effekt på beskæftigelsen. Og næste generation betaler regningen.
tilføjet af

Godtag "anonyms" forudsætninger eller diskuter dem

Det er en grundliggende forudsætning for "anonym"s indlæg og meninger at inflationen IKKE vil blive besvaret med en tilsvarende forøgelse af pengemængden.
Hvis man erkender den forudsætning er han ikke så dum som de fleste her helst vil antage.
Det er da ikke en selvfølge at man øger pengemængden. Det gør man kun når man benytter den pengepolitik man gjorde i 70érne. Jeg mener da bestemt ikke det er indlysende at man vil gå den vej. De fleste muligheder i den retning er ikke eksisterende i dag pga EU samarbejdet ?
tilføjet af

inflation

kommer direkte fra centralbankers monopol over pængemængden.
Det har været nemt at stifte gæld fordi pængemænden har været stigende. Bankerne har lånt billige penge af centralbankerne som de har lånt videre til forbrugerne. Værdien af pengene forringes hvert år efterfølgende (=inflation). Hvis man tror dette fortsætter ufortrødent, så er der ingen skyer i horisonten.
Min påstand er ganske simpel; de disponible indkomster vil blive reduceret, af de årsager jeg har nævnt, hvorved gæld bliver dyere set i forhold til.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.