Modermærkekræft (malignt melanom)
Af Eric Olesen, læge
Hvad er modermærkekræft ?
Modermærkekræft udgår fra kroppens pigmentsystem. Det er den del af huden, som gør, at huden bliver brun om sommeren. En sjælden gang kan svulsten stamme fra øjnene, luftvejene, tarmen eller hjernen.
Modermærkekræft er meget farligt. Tidlig diagnose og behandling er afgørende for overlevelsen.
Hvilke slags hudkræft findes der?
Hudkræft består hovedsagelig af to hovedformer:
Malignt melanom (modermærke-kræft)
Nonmelanom (basalcelle hudkræft og spinocellulær hudkræft).
Talmæssigt er hudkræft den mest almindelige kræftform, hvor der bliver opdaget cirka 13.000 nye tilfælde årligt. De nye tilfælde er fordelt på omkring 800 nye melanomer årligt og omkring 12.000 nye nonmelanomer årligt. Sol påvirkning er medvirkende i over 90 procent af alle tilfælde af hudkræft. Hudkræft kan ramme alle aldersgrupper, men er sjælden hos børn.
Personer, som er udsat for meget sol, kan rammes fra 20 -30 års alderen, men hudkræft ses hyppigst hos ældre. Behandling og symptomer afhænger af kræfttypen.
Hvorfor får man modermærkekræft ?
Modermærkekræft skyldes solpåvirkning specielt påvirkes svulsten af intens solbestråling og solskoldninger. En lille andel af tilfældene skyldes arvelige lidelser, men udløses af solbestråling. Man kan også få modermærkekræft af solarium.
Hvordan føles modermærkekræft?
Svulsterne kan være brune til sort-brune og nogle gange lidt blålige eller orange. De karakteriseres ved, at de er ujævne i kanten mod den omgivende normale hud eller er ujævne i farven. Der kan være udløbere, sår, skorper eller rødme omkring modermærket. De kan ligne klemmelus under neglen. Der kan være let irritation eller kløe i modermærket.
Modermærket kan sidde hvor som helst, men sidder ofte på ryg, skuldre og lægge.
Hvad er faresignalerne?
Et eksisterende modermærke ændrer sig i form eller farve, bløder eller væsker, eller der kommer sår på, som ikke vil læges på sædvanlig tid.
Modermærker som vokser sig større end 7 milimeter på længste led.
Klemmelus specielt under tåneglene uden man har slået den.
Der kommer et nyt uregelmæssigt modermærke. Bemærk, at udvikling af nye modermærker er normalt hos børn og unge helt frem til 40 års alderen , så længe de er jævnt farvet med en skarp kant.
Hvad kan man selv gøre?
Undgå overdreven solbestråling. Specielt skal man udgå ophold i solen fra klokken 11 til 14 om sommeren. Gå i stedet i skyggen og hold siesta.
Hvis man skal opholde sig i solen i nævnte tidsrum, skal huden dækkes med tøj og ansigtet af en hat med skygge.
Beskyt dine børn mod solskoldninger indtil de er over 16 år.
Søg læge i tide og få undersøgt alle sår, som ikke læges.
Solcreme beskytter kun mod solskoldning, ikke mod de stråler, som udløser hudkræft.
Hvordan stiller lægen diagnosen
Modermærkekræft kan være svært at genkende, og diagnosen stilles oftest på en vævsprøve, som bliver undersøgt i mikroskop.
Vævsprøven kan foretages hos egen læge, men udføres ofte hos hudlægen eller kirurgen. Lægen undersøger også, om der er tegn på spredning til den omgivende hud eller til lymfeknuderne. Videre behandling foretages på en kirurgisk afdeling eller plastikkirurgisk afdeling.
Hvordan behandles modermærke-kræft?
Behandlingen er altid kirurgisk, men afhængig af tykkelsen kan den kirurgiske behandling suppleres. Med tykkelsen forstås, hvor langt svulsten er vokset ned i huden, og det måles i millimeter. Ved operationen fjerner man mellem en og fire centimeter rask hud omkring svulsten samt det underliggende fedtvæv helt ned til muskel eller sene og knogle. Ved tegn på spredning til lymfeknuderne, fjerner man dem ved en operation, hvis det er teknisk muligt.
Medicinsk behandling anvendes kun, hvor der er tegn på spredning, som ikke kan opereres. Behandling med cellegifte og strålebehandling anvendes. Dette er en specialistopgave og varetages kun på sygehus.
Udsigt for fremtiden
Tidlig diagnose og behandling er afgørende for udsigterne. Jo tidligere diagnose og behandling, jo bedre prognose og eventuelt helbredelse. Uden behandling er sygdommen dødelig.
Links
Ønsker man yderligere oplysninger om modermærkekræft, henvises til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside, som indeholder mange oplysninger om denne sygdom:
http://www.cancer.dk/alt+om+kraeft/kraeftsygdomme/modermaerke/index.asp