7tilføjet af

Som bekendt er...

...godt værktøj halvdelen af køkkenarbejdets glæde, og gode råvarer den anden halvdel. Det efterlader ikke mange halvdele til glæden ved at spise det man har bakset med, men lad det nu ligge i denne omgang.
Min køkkenskuffe er fyldt med kokkeknive af rimelig god kvalitet, den ene sløvere end den anden. Selvfølgelig får de en tur på strygestålet, når store opgaver venter, men de opnår lissom ikke den fascinerende skarphed, som da de var nye.
Derfor: Er der i SOLen en, der i klar tekst kan forklare, hvordan man bedst vedligeholder og sliber sin bedste køkkenkniv. Det går så hurtigt, når de professionelle kokke udfører dette stunt på tv, at metoden stadig forekommer hemmelig, som var det en tryllekunst.
Andre af disse højt gagerede madguruer har jeg set og hørt forklare, at det i virkeligheden ikke er en reel slibning, der er tale om, når strygestålet skal i aktion - men derimod en genopretning af stål-"fibrenes" magnetiske orden og retning, der giver kniven skarpheden tilbage.
Hvis det sidste er rigtigt, er det vel af overordentlig stor betydning, i hvilke retninger stygestrålet føres. De gange jeg selv har prøvet at følge teorien har jeg haft fornemmelsen af, at hver andet strøg ophæver det første. Jeg kan simpelthen ikke gennemskue teorien i praksis.
Så hvis du kan forklare denne tilsyneladende lette, men i praksis svære operation, i letforståelig og instruktiv tekst, så er du dagens helt.
tilføjet af

Du kan ikke ....

... slibe en kniv med et strygestål. Der skal du bruge en slibesten. Eller en skærslipper!
Strygestålet kan holde en skarp kniv ved lige, hvis du bruger det hver gang kniven har været i brug. Men er den først blevet sløv, skal der hårdere metoder til.
tilføjet af

Enig ja....

I husholdningen brugte min mor et strygestål. Men min far brugte en slibesten til de mere grove værktøjer som hækkesaks eller lignende.
Hvert sit værktøj til de respektive redskaber ville være mit bud.
*SG*
tilføjet af

kniv slibning !!

De fleste knive er slebet med en vinkel på 14-25 grader. Jo lavere vinklen , jo bedre glider kniven.
Næsten alle kokke/køkkenknive fra Europa er slebet på begge sider, en del Japanske knive er kun slebet på den ene side ligesom samurai sværd, dette gør at de kan skære meget tyndt.
Skærets holdbarhed er en kombination af skærevinklen, grundstofferne(hårdhed), varmebehandlingen(anløbning), anvendelse og skæreopgaver.
Hvis du bor på sjælland kan jeg anbefale at du og dine knive tager en tur ind til H.W.Larsen i kødbyen der kan du få dine knive slebet for 15 kr pr. stk..
ellers gå ned til din lokale slagter og spør ham om han vil !!
God fornøjelse ...
M.V.H. presidenten!!
tilføjet af

Tak for svaret...

...presidenten. Det virker som det bedste bud på mit spørgsmål, og især din oplysning om den japanske knivslibnings-tradition giver stof til eftertanke. Mine to favorit-knive er faktisk japanske, og ved nærmere omtanke var de i deres udgangspunkt slebet til venstrehåndet håndtering (jeg er venstrehåndet) og denne specialslibning har jeg i min grænseløse uvidenhed og tankeløshed ikke fulgt op med strygestålet - men ved heller ikke præcist hvordan.
Dit råd om den lokale slagter og kødbyens tilbud (jeg bor i nærheden) tager jeg til mig. Ud over at slibe mine knive kan H.W.Larsen vel også give gode råd om vedligeholdelsen.
Også tak til "gammel sur stødder" for den mere kontante konstatering af, at jeg allerede har dummet mig og skal tage kraftigere midler i brug. Det gør jeg så, men er stadig interesseret i råd om den perfekte vedligeholdelse - om slibegrader, muskelkraft og specielle retninger for slibestålet - hvis der er nogen. Der er måske andre end mig, der har problemer med sløvhed, også hvad køkkenknive angår.
tilføjet af

JensenDK

Kokkene i tv får uniformer, køkkengrej og værrer som sponsorat. Derfor virker værktøjet altid - når det er nyt.
Husk JensenDK, køb og smid væk.
Jeg har også forsøgt mig med et professionelt slibestål, og endte på Frederiksberg Hospital!.
Profeten
tilføjet af

Et par links

Positive toner!
Jeg er selv totalt grøn og har prøvet nærmest alt, dog uden en vejledning eller en mentor...
I går aftes bestilte jeg et Lansky sæt og har tænkt mig at kaste mig ud i det igen efter at have læst alles enighed om at det er nemt og giver ultra skarpe knive. (Back to nature og dejligt maskulint ved at have slebet kniven selv, specielt i disse smid væk tider).
Her er et par links:
Her kan du læse om slibning:
http://users.ameritech.net/knives/ward.htm
Her kan du finde det superfede lansky sæt til den bedste pris:
http://www.luna5.dk/
Med venlig hilsen:
Mads
tilføjet af

slibning af knive på den nemme måde

Kunsten at slibe en kniv lige så skarp som de "professionelle" er ikke så svært hvis man har det rigtige værktøj. Og hvad er så det rigige værktøj. Det helt rigtige værktøj beholder vinklen på slibningen fra start til slut.
Du kan finde det rigtige værktøj på mighty-sharp.com sliberen hedder Apex.
Og hvad angår de guruer du omtaler i de diverse tv shows, det er fub og fidus, hvis først man skal stryge så mange gange for at genoprette skæret, eller rettere, rette æggen, så er det tid for en ny grundslibning. Strygning med strygestål har intet med magnetisme at gøre, det er slet og ret en fysisk ting. Når du bruger din kniv så lægger du uvilkårligt et vist pres på knives æg, og da kniven er lavet af metal, så vil æggen bukke (rulle) til den ene eller den anden side, det er dette buk man forsøger at rette med et strygestål.
Hilsen Michael fra mighty-sharp
Et strygestål af keramik er at foretrække frem for dem i stål. Dem i keramik sliber æggen ganske fint hvorimod det i stål forsøge at rette æggen ved "brute force" jeg sliber selv til dagligt og eftergår alle mine slibninger af frisørsakse med microskob, og tager også stikprøver af knivene og jeg kan tydeligt se forskel på en kniv er har fået på strygestål af metal frem for dem af keramik.
Kort sagt 😉 Grundslibning Apex sliber hos mighty-sharp.com og vedligehold med keramisk strygestål.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.