Spis morgenmad, tænk og tab dig!
Stop! Tænk! Og luk munden i tide! Så enkelt og alligevel så pokkers svært er det for os, der igen og igen har brug for at tabe os. Problemet er jo ofte, at vi netop ikke har overskud til at stoppe og tænke, men spiser fordi vi er sultne, triste, pressede, stressede, kede af det - eller måske bare af keder os eller har indarbejdet dårlige vaner.
Selvom vi ikke kan stoppe og tænke hver gang, vi er i gang med at spise, kan vi måske øve os i at stoppe op lidt oftere og mærke efter, om det er reel sult, lækkersult, tørst - eller trøst vi trænger til. På den måde kan man langsomt blive mere opmærksom på sit eget spisemønster. Se, om du ind imellem kan rette opmærksomheden på, hvad du spiser - og hvornår - og hvordan du har det.
For mange er det meget effektivt at skrive ned på telefonen eller på et stykke papir - alt hvad du går og småspiser i løbet af dagen. Prøv også at øve dig i at lægge kniv og gaffel mellem hver mundfuld, det er umådelig svært og kræver meget disciplin - men måske vil du lige som mange andre opdage, hvordan du per refleks stopper mad i munden.
Vil du tabe et halvt kilo om ugen, kan du fx droppe smør på brødet, skifte let- eller sødmælk i kaffen ud med skummemælk og til aftensmaden kun tage en gang og i øvrigt sørge for, at halvdelen af din tallerken er fyldt med rå og tilberedte grøntsager. Du kan også beslutte, at du kun må spise siddende, så du ikke går og smånipper fra køkkenskabene.
Og så er det vigtigt at komme godt fra start hver dag - lige fra morgenstunden.
Også selvom du ikke har den største lyst til at spise tidligt morgen, når alt skal gå stærkt. Men det betaler sig at få lidt brændstof indenbords, for ellers vil kroppen tro, at der er krise og nedsætte forbrændingen. Undersøgelser viser desuden, at vi har nemmere ved at indlære og koncentrere os, når vi har fået morgenmad. Morgenmad giver et godt afsæt for at smide nogle overflødige kilo og det er også betydningsfuldt for kolesteroltallet. Undersøgelser har vist, at der er en sammenhæng mellem manglende morgenmad, overvægt, forhøjet kolesteroltal og dermed udvikling af hjerte-karsygdomme.
Det er bedre at spise tit og mindre, end meget og sjældnere, og det kan være svært at begrænse indtaget, når man har været uden mad i mange timer. Det kræver både lidt overvindelse og kreativitet at prioritere morgenmaden på linje med din frokost eller aftensmad. Morgenmaden skal bidrage til, at du får stabiliseret dit blodsukker, så du ikke løber tør for energi eller pludselig overspiser eller spiser noget uhensigtsmæssigt, når du spiser. Se, om du kan finde nogle fuldkornsprodukter, fx en god müesli med masser af havregryn eller ristet rugbrød, et magert mejeriprodukt eller æg og lidt frugt og grønt at sætte tænderne i. Evt. kan du forberede det mest muligt om aftenen eller pakke en morgenpose lige til at tage i tasken. Husk, en gulerod, en banan eller et æble er bedre end ingenting.
Spiser du meget aftensmad eller en hel del lige inden du går i seng, kan du prøve dig frem ved at trappe mængden ned og til sidst droppe det sidste måltid. Forsøg at indstille din krop på at skulle spise et måltid mad om morgenen.
Held med vægten - vi er mange, der kæmper samme svære kamp.
Selvom vi ikke kan stoppe og tænke hver gang, vi er i gang med at spise, kan vi måske øve os i at stoppe op lidt oftere og mærke efter, om det er reel sult, lækkersult, tørst - eller trøst vi trænger til. På den måde kan man langsomt blive mere opmærksom på sit eget spisemønster. Se, om du ind imellem kan rette opmærksomheden på, hvad du spiser - og hvornår - og hvordan du har det.
For mange er det meget effektivt at skrive ned på telefonen eller på et stykke papir - alt hvad du går og småspiser i løbet af dagen. Prøv også at øve dig i at lægge kniv og gaffel mellem hver mundfuld, det er umådelig svært og kræver meget disciplin - men måske vil du lige som mange andre opdage, hvordan du per refleks stopper mad i munden.
Vil du tabe et halvt kilo om ugen, kan du fx droppe smør på brødet, skifte let- eller sødmælk i kaffen ud med skummemælk og til aftensmaden kun tage en gang og i øvrigt sørge for, at halvdelen af din tallerken er fyldt med rå og tilberedte grøntsager. Du kan også beslutte, at du kun må spise siddende, så du ikke går og smånipper fra køkkenskabene.
Og så er det vigtigt at komme godt fra start hver dag - lige fra morgenstunden.
Også selvom du ikke har den største lyst til at spise tidligt morgen, når alt skal gå stærkt. Men det betaler sig at få lidt brændstof indenbords, for ellers vil kroppen tro, at der er krise og nedsætte forbrændingen. Undersøgelser viser desuden, at vi har nemmere ved at indlære og koncentrere os, når vi har fået morgenmad. Morgenmad giver et godt afsæt for at smide nogle overflødige kilo og det er også betydningsfuldt for kolesteroltallet. Undersøgelser har vist, at der er en sammenhæng mellem manglende morgenmad, overvægt, forhøjet kolesteroltal og dermed udvikling af hjerte-karsygdomme.
Det er bedre at spise tit og mindre, end meget og sjældnere, og det kan være svært at begrænse indtaget, når man har været uden mad i mange timer. Det kræver både lidt overvindelse og kreativitet at prioritere morgenmaden på linje med din frokost eller aftensmad. Morgenmaden skal bidrage til, at du får stabiliseret dit blodsukker, så du ikke løber tør for energi eller pludselig overspiser eller spiser noget uhensigtsmæssigt, når du spiser. Se, om du kan finde nogle fuldkornsprodukter, fx en god müesli med masser af havregryn eller ristet rugbrød, et magert mejeriprodukt eller æg og lidt frugt og grønt at sætte tænderne i. Evt. kan du forberede det mest muligt om aftenen eller pakke en morgenpose lige til at tage i tasken. Husk, en gulerod, en banan eller et æble er bedre end ingenting.
Spiser du meget aftensmad eller en hel del lige inden du går i seng, kan du prøve dig frem ved at trappe mængden ned og til sidst droppe det sidste måltid. Forsøg at indstille din krop på at skulle spise et måltid mad om morgenen.
Held med vægten - vi er mange, der kæmper samme svære kamp.