Det lyder helt vildt når Tryg siger at de forventer forsikringsskader for omkring 1 milliard kroner.
Der er selvfølgelig ikke noget at gøre ved at vejret udvikler sig som det gør, men er der nogen måde at Tryg og de andre forsikringsselskaber kan dække sig ind under 'Force Majeure'-begrebet, eller må de rent faktisk til lommerne i sådan et omfang?
Og tror I at der er folk der udnytter stormen til at melde diverse skader til forsikringen, som de måske ikke har ressourcer til at tjekke op på pga de mange skadesanmeldelser?
Mens vi venter på at vores forsikringsekspert her på solen kan fortælle os om TRYG's dispositioner, kan jeg da bidrage med en lille historie om forsøg på forsikringssvig....
Vi skal tilbage til omkring år 2001, altså et par år efter den STORE storm som medierne sammenligner gårsdagens brise med...
En bekendt af mig sælger sit landbrug, og ude på en af markerne ligger et lille maskinhus, og det ligger bogstavelig talt på marken; blæst og manglende vedligehold tog livet af denne bygning for rigtig mange år siden, men eftersom ruinen ikke lå vejen var der jo ingen grund til at rydde op.
Den nye ejer øjner en chance for at få lidt penge ud af det, så han anmelder det som en stormskade, og påpeger at bygningen blev blæst ned i stormen i '99.
Assurandøren som kommer ud for at se på sagerne afviser blankt at der er grundlag for erstatning, eftersom alt træværk er pilråddent i en grad som viser at bygningen har ligget ned i mange år, og murværk viser ligeledes umiskendelige tegn på at have ligget i mange år.
Den nye ejer himler op om erstatningspligt og retssager, men bliver pludselig tavs da assurandøren stille og roligt siger at så vil han da håbe at de lokale som forsikringsselskabet vil indkalde som vidner i en retssag vil kunne bevidne at bygningen var uskadt før stormen i '99...
Bygningen, eller rettere de fossile rester af bygningen ligger stadig og venter på at blive fjernet....
For en del år siden havde jeg en stormskade på en lade, idet en del af taget transformerede sig selv til skrot, og jeg lærte på den hårde måde at man skal beslutte sig til om man vil bruge sine penge på forsikring eller håndværkere.
Forsikringen tilbød at dække 10%, og efter en længere (og dyr) kamp mellem min og selskabets advokater fik jeg presset hele 17% ud af dem.
Og til overmål sprang selskabet i målet da de skulle betale tømreren for hans arbejde, selskabet havde accepteret hans tilbud, men da det kom til at betale havde de pludselig alle mulige og umulige forbehold. Det var jo ikke mit problem, selv om tømreren prøvede at tørre den af på mig, men det viser jo helt klart at et forsikringsselskab ikke er et filantropisk foretagende; de er her kun, og KUN, for at tjene penge.
Det er vel også rimeligt nok, men den måde de tjener deres penge på, er at forsikre ting og sager, og så gamble på at der nok ikke sker noget. Og når der så en sjælden gang sker noget, så nægter de at anerkende at de tabte denne gang.
Det synes jeg faktisk ikke er en seriøs måde at drive forretning på. Det svarer lidt til at en håndværker siger at regner med at en opgave kan løses for f.eks 50.000 kr, og når så regnskabets time kommer, så kommer han i tanker om at det forresten blev 75.000 kr eller mere....
Forskellen er blot, at det ser ud som om forsikringsselskaberne slipper godt fra det igen og igen...