Glemte 2. gode men sørgelige romaner.
”Ditte Menneskebarn” Af Martin Andersen Nexø.
Denne roman er en såkaldt socialrealistisk roman. Forfatteren beskriver livet for en fattig pige fra landet og hvordan det gik hende da hun kom til København. Det er vigtigt for forfatteren at beskrive både miljø og personer så realistisk som muligt. Rammen om bogen er social uretfærdighed, det hårde liv på bunden af samfundet, hjælpsomhed og sammenhold. Den umulige kamp imod fornedrelsen og udbytningen af den enkelte menneske. Her ledt jeg fandt om bogen på
http://www.borgen.dk/
Martin Andersen Nexøs (1869-1954) roman DITTE MENNESKEBARN skildrer en proletarpiges liv fra undfangelse til død. I første bog med titlen EN BARNDOM (1917) følger vi Dittes første år, hvor hun som uægte" barn vokser op hos sin bedstemor, senere hos moderen, stedfaderen og de mindre halvsøskende i ”Skadereden”.
I anden bog, LILLEMOR (1919), flytter familien til et fiskerleje, hvor der hersker feudale tilstande under ”Kromandens” diktatur.
I tredje bog, SYNDEFALDET (1919), kommer Ditte efter konfirmationen ud at tjene på en gård her gør husets unge søn hende gravid, og hun jages af pladsen.
I fjerde bog, SKÆRSILDEN (1920) bliver Ditte først amme på en ”englefabrik”, hvor ”uægte” børn vanrøgtes, senere tjenestepige hos skiftende herskaber i København.
I femte og sidste bind, MOD STJÆRNERNE (1921), tilbringer hun sin sidste tid i en lejekaserne, hvor hun moderligt påtager sig ansvaret for mange forhutlede eksistenser, børn som voksne.
Gennem skildringen af Dittes korte og lidelsesfulde liv retter Andersen Nexø en glødende anklage mod et samfund, der ikke formår at værne om sine menneskelige ressourcer. I romanens slutning smelter socialt revolutionære og folkeligt religiøse visioner sammen, så hovedpersonens tidlige død fremstår som et offer for alle fattige. Den værgeløse, selvopofrende Ditte er sin tids Jomfru Maria, ”Smertens Moder”.
Den anden bog jeg vil anbefale er en islandsk forfatters svar på Ditte Menneskebarn. Nemlig Halldór Laxness roman: “Salka Valka”. Bogens omdrigningspunkt er pigen Salka Valka, der med sin mor kommer til et lille fiskerleje, hvor hun møder Arnaldur, den unge idealist der vil revolutionere verden. Salka Valkas mord er enlig og den tids fordomme (i et lille fiskerleje langt ude på landet) få familien straks at føle. Salka Valka er stimatiserede fra starten af sit liv og det forfølger hende for altid. En kærligheds historie udspiller sig på romanens bagrund af social uretfærdighed og fattigfolkenes uendelige lidelser og afsagn. Ulig sin mor lære Salka at læse og kæmper sig frem i verden imod alle forventininger kæmper hun imod tyraniet og undertrykkelsen af fatige og kvinder på den tids Island. Hun få styrke gennem kampen og tilsynlædende kan hun klære alt undtagen hendes kærlighed til en svag mand.
God læselyst