Gerne som små retter :-) som anti-pasti.
Også de artistokker (kender i dem) man kan købe færdig lavet i disse der tyrker/araber forretninger... uuum Hvordan skal de tilberedes?
Hvis I har gode lækre opskrifter med både artiskokken og fennikel, så tager jeg i mod med kyshånd ;-)
[f]
tilføjet af Anonym
artiskokker
kan du dele i kvarte og marinere dem i en kryderolie. Så serverer du den bare kolde, det er meget lækkert. Du kan også blende dem til en artiskokmousse med kryderier, så kan bruges til dip eller til at smøre på brød/i sandwich ol.
Fennikel..... ser jeg frem til også at høre lidt om 😉
tilføjet af Gurli Margrethe
mon du ikke
skulle huske at fortælle, at artiskokkerne skal koges først?
tilføjet af KokkenMona
Tak, men
at mainere? - hvordan gør man det? Jeg er helt nybegynder ;-) Skal de hverken koges eller grilles eller? Og hvilken olie er bedste at bruge?
[f]
tilføjet af Kokken Mona
Jaaarmeeen
kender du til hvordan man gør, kom frit frem og skriv det :-)
[f]
tilføjet af dulkis
Lidt af hvert
Finocchi affogati - druknede fennikel
- retten hedder egentlig "druknede fennikel" eller "Finocchi affogati" hvis du foretrækker italiensk
4 fennikel, 1 salatløg, salt, peber, olivenolie, hvidvin og pecorino fresco - hvis du kan få det ellers et stykke parmesan du kan rive.
De rensede fennikel deles i 4 og udvandes for snavs i 10 min, hvorefter de skæres i små skiver. En dyb pande smøres med lidt olivenolie, bunden dækkes med fennikelskiver, strøes med salt, peber og hakket løg herefter gentages lagene og der afsluttes med fennikel. Øverst strøes revet pecorino/parmesan.
Læg låg på og lad det simre under svag varme. Efter 10 min. overhældes det med et stort glas hvidvin og simrer videre i 10 min.😃
*****************************************
FENNIKELSALAT (rå)
Rens fenniklen og skær den i skiver. Skiverne drysses med salt og en fin stråle olivenolie afslutter mesterværket.
Det er let - men sommetider er det enkeltheden der gør forskellen. Vi du gøre det rigtig lækkert så skær en appelsin i skiver og bland den med fenniklen, så er den guddommelig. - øhhh og lidt mere italiensk...😃
ARTISKOKKER I FAD (bagte)
Rens 6 artiskokker så der kun er det spiselige tilbage. Det gøres således: Skræl stilken og skær toppen af dem lige over bunden, halver dem på langs og fjern hårene med en lille urtekniv. Trim dem med en urtekniv så de groveste dele af bladene omkring bunden skæres væk. Del dem i to. Læg artiskokkerne i citronvand (saft af 1 hel citron og 4 dl vand efterhånden som de er færdige, så de ikke bliver brune.
Tænd ovnen på 180°.
Læg de halve artiskokker i et stort, dybt ovnfast fad. Læg evt andre grønsager omkring artiskokkerne, f.eks. søde rød peber, drys med lidt rå rørsukker, peber og salt, og fordel en god olivenolie over. Si ca. 4 dl af citronvandet og hæld det over grønsagerne. Dæk med folie.
Bag grønsagerne til de er møre ca. 1 time.
Server dem lune eller kolde med lidt nippet dild og dilddip. Spis evt. brød til😃
*********************************************************************
og så den hurtige 😃
600 g. artiskokker
2 skiver citron eller limen
sauce:
1 tsk. Dijon sennep
1 spsk. hvidvinseddike
3 spsk. olivenolie
salt og peber (gerne urtesalt og blandingspeber)
Vrid stilken af så tæt ved bunden som muligt og skær bunden glat. Klip bladspidserne af og fjern de nederste grove blade. Skyld artiskokken godt - og vej den. Mikrobølgeovn ved 900 watt mikrobølger i 10 min. Se andre kogetider for større eller mindre portioner under afsnittet Grønsager "grove grønsager"
Læg artiskokken med bunden opad i en stor skål. Læg en citronskive over. Dæk med låg eller mikrobølgefilm. Lad artiskokkerne trække i 5 min. efter endt kogetid.
Vinegrette-sauce
Pisk Dijon sennep og hvidvinseddike sammen.
Tilsæt olien lidt efter lidt, og pisk kraftigt med et lille piskeris eller en gaffel. Saucen skal blive let cremet.
Sådan spises en artiskok: Pil et blad af ad gangen, dryp det i smør eller sauce og skrab den nederste kødfulde bladdel af med tænderne. Inderst sidder det såkaldte "skæg". Det løsnes ved at man forsigtig trækker i toppen. Tilbage er så den lækre bund der nydes med smør eller dressing til. 😃
- Jeg kender desværre ikke de artiskokker du taler om i tyrker/araberbutikkerne, men de ligger vel i en lage, eller hvad?
tilføjet af KokkenMona
Uuumm
det skal prøves, 1000 tak!
Ja de ligger i en lage, artiskokkerne... tænker du på noget bestemt?
[f]
tilføjet af Dulkis - smidt af
Jeg tænkte på den her
http://www.sol.dk/opskrifter/samlingen/o0810456.html
For den har jeg ikke selv prøvet at lave, kun været "udsat for" - og den smagte himmelsk.😮 Kokken påstod den kunne købes på dåse hos tyrken, men jeg kunne ikke forestille mig den skulle smage ringere, når den er hjemmelavet.😃