Jeg har genmen et par år haft en depression, og har nu i 7 mdr. taget: Citalopram HEXAL
(20 mg). De har "taget" det værste af mine "dårlige dage", samt angstanfald. Men jeg har perioder, faktisk tit hvor jeg blir´ vred over ingenting. Kan jeg evt. mindske det via kosten, ved feks. at undgå nogle bestemt fødevare?
tilføjet af tofly
Hej du
Jeg tillader mig lige at svare på dit spørgsmål.
Citalopram indeholder et stof der sætter gang i signalstofferne i hjernen, de ting man ikke har nok af hvis man lider af bla. angst. Disse stoffer kan man også få delvist via kosten. Bla. græskarkerner er gode...
Jeg fandt denne her artikel som jeg håber du kan bruge...
http://64.233.183.104/search?q=cache:4oABB-8eSAQJ:www.bionordic.dk/indhold/sygdom/andre/depression.html+depression+gr%C3%A6skarkerner&hl=da&ct=clnk&cd=1&gl=dk
Mange hilsner fra
Christina
tilføjet af anonym
tak
Det var sødt af dig :-) der er en masse spændende at læse om!
tilføjet af vital-life
Mad depression og vredesudbrud
Hej
Det er godt at høre at du har fået det bedre med medicinen, men der er meget du i tillæg selv kan gøre med din kost.
Serotonin er vores ”lykke signal bringer” i hjernen. Ved depressioner har man ofte et lavere indhold af serotonin. Mange antidepressive lægemidler herunder Citalopram hexal hæmmer derfor optagelsen af serotonin så den bliver i hjernens synapsespalte og sender ”lykkesignaler”.
Der dannes dog også meget serotonin i mavetarmsystemet især hvis maven fungerer som den skal. Det er derfor vigtigt, at din tarmflora er som den skal være dvs. at der ikke er en overvækst at dårlige bakterier og svampe. Symptomerne på en usund tarmflora kan udover at være de symptomer man får ved lavt serotoninniveau være afføring der lugter grimt, forstoppelse, diarré med mere.
Nogle deprimerede får det bedre hvis de udelukker mælke- eller glutenprodukter. Tilskud af forskellige vitaminer og mineraler har også en gavnlig effekt.
Det skal du tage på tallerkenen:
30% af den skal være korn /brød f.eks brune ris, hel hirse, cornflakes uden sukker, rugbrød hvis du ikke har gluten problmer. Kartoflen sniger sig også ind under denne kategori.
20% af den skal være protein
skinke, lam, kylling, kalkun, sardin, hornfisk, brune og hvide bønner, linser, ansjoser og vildt indeholder særlig meget tryptofan som omdannes til serotonin.
50% skal være frugt eller grønt
Spis ikke mere end 3 stk frugt dagligt, resten grønt
Få desuden gode fedtstoffer fra fede fisk, masser af nødder, mandler (indeholder særlig meget tryptofan) og kerner/frø, koldpressede olier, avokado osv.
Med hensyn til dine vredesudbrud kan det hænge sammen med et ustabilt blodsukker. Hvis humøret er "nede" er det meget nemt at komme til at selv-medicinere sig med søde sager eller ostemadder hvilket resulterer i et super ustabilt blodsukker. Hvis blodsukkeret svinger meget har humøret det med at svinge med. Prøv derfor at udelukke sukker i både mad og drikke og skær også kraftigt ned på drikkevarer med koffein dvs. sort the og kaffe.
Husk også motion, frisk luft og solskin som kan være med til at stabilisere humøret.
Held og lykke [s]
Mange hilsner
Malene
tilføjet af anonym
Tak
Malene for dit uddybende svar. Jeg er faktisk MEGET afhængig af sukker, og det plager mig virkelig. Jeg er en af de "heldige" typer der bare kan spise og spise, uden at tage på.
Spiser en del øko-mad og elsker sundt, men indrømmer de søde sager fylder rigtig meget.
Udover hvad du kommer med af gode råd, kan du så evt. anbefale en god bog omhandlende spise uden sukker, tænker på opskrifter... eller hjemmesider...
tilføjet af vital-life
Ustabilt blodsukker og opskrifter
Jeg synes bogen "Køkkenrevolution på høje hæle" af Oscar Umahro Cadogan og "Kernesund mad" af Ninka-Bernadette Mauritson er nogle rigtig gode opskriftsbøger til dig der har problemer med blodsukkeret.
Spis groft og sørg for altid at få noget godt fedt når du spiser, både til hovedmåltider og mellemmåltider, det hjælper til med at holde blodsukkeret stabilt. Bøgerne giver dig gode eksempler - og husk mellemmåltiderne så du ikke går amok i det søde når blodsukkeret er nede.
Krop,psyke og mad hænger så meget sammen så overvej om du har brug for en ernæringsterapeut som "støtte" undervejs.
Mange hilsner
Malene