Hjælp, jeg elsker Fraskbrød med birkes, og der er ingen bager i nærheden af mig som bager det "klassiske" lette og sprøde brød, derfor har jeg forsøgt at bage mit egen franskbrød, med alle de opskrifter jeg har prøvet er tættere på boller end franskbrød :-(
Er der nogen som har den ”rigtige” bager opskrift!
Med venlig hilsen
Birkes lover
tilføjet af bagermester jensen
du skal...
ælte dit brød rigtig godt.....den tunge konsistens som boller har, skyldes at der er for lidt luft i dejen.....har du en røremaskine ??.....hvis ikke skal du ælte brødet rigtig længe og lade det hvile i 30 minutter----derefter ælter du det igen----altså virkelig tæsker der for at få noget luft ind i det.....det er ikke kun håndværk fra bagerens side....der er bestemt også penge i at sælge luft :))
tilføjet af magda
franskbrød
Du kan ikke bage et brød som bagerens
det har noget med hans ovn at gøre
men lav en franskbrød dej der står sikkert en på din mel pose
brug vand og olie i stædet for mælk og margerine
ælt dejen godt igennem og du behøver ikke tæske dejen som den forrige skrev
luften kommer når den hæver
og hæve skal den først 30 minutter minst
så former du brødene og lader dem hæve minst 15 minutter det er hævningen der giver smagen og laver brødene luftige og lette smør med lidt vand og drys birkes på
bag nu i en forvarm ovn ved 250 grader i 5 minutter skrug ned til 50 grader i 5 minutter skrug så oå til 250 grader og bag 10 minutter eller til brødene er lysebrune
stik en strikke pind ned i midten hvis dejen ikke hænger ved så er brødene ferdige og kan køles af på en bage rist vel bekomme
tilføjet af Bimmer ILP
Bagerens opskrift
1. Bages ved 180 grader, eller 160 grader varmluft i ca. 1 time.
2. Dejen skal efterhæve dejen i ca. 20-30 minutter.
3. Husk at dejen skal være blød, så spar på melet.
4. Husk at smøre rigeligt med vand på brødet 5 minutter
før det sættes ind. Gerne et par gange med et par minutters
mellemrum.
5. Lige inden det sættes ind, så kan du smøre det med sammenpisket
vand og æg.
tilføjet af manixs
Og har det virket?
😮Jeg har samme problem, jeg bor i Holland og har ingen bager der laver et rigtigt godt Franskbrød.. Er der nogen der kan fortælle om dette har virket?
Jeg ældede dejen lang tid, og alle frustrationer kom ud over den. Men alligevel fik jeg en dej jeg kunne slå nogen ned med. (Brød med aldersgrænse).
Oven i det kan jeg heller ikke finde noget ordentligt gær (Kunne være årsagen), har kun tørgær.
/ Nicolai
tilføjet af R501
franskbrød - rettelse ?
1000 tak! for din detaljerede forklaring - vedr. godt alternativ til bagerens franskbrød.
Jeg vil prøve det.
Jeg studsede så lidt over dele af din forklaring.. :
..bag nu i en forvarm ovn ved 250 grader i 5 minutter skru ned til 50 grader i 5 min,
skrug så op til 250 grader og bag 10 minutter eller til brødene er lysebrune..
Når man skruer 'ned til 50 gr. i 5 min' , vil ovnen stadig være ca. 200 gr. varm.
Det giver ikke rigtigt nogen mening !?
Men måske kunne man i stedet sætte lugen lidt på klem et minuts tid.. Det vil jeg prøve.
Mvh .
( :
tilføjet af R501
Og har det virket? - Tørgær
Du skal blot have en enkel pakke 'rigtig' gær i hænderne.
Der er super enkelt at få den til at formere sig, af sig selv.
Muligvis sådan her:
Hæld ½ teske fuld vand i et bære med en lille klods (fks.10gr) gær .
Så bare ind i køleren. Over de næste dage er gærklumpen blevet større.
Tilføj evt. et meget lille drys sukker, hvis der ikke rigtigt sker noget.
Det bør gå langsomt.
Andre metoder kan være bedre.
Mvh.
tilføjet af bollo
gaer
hehe, det er naermest umuligt at faa "rigtig" gaer i holland. det samme gaelder england btw... det er noget moeg...
tilføjet af Leyla
Ikke bagerens brød men "dufter lidt derhen af"
Først vil jeg gerne lige undskyldende rette på Magda -man stikker ikke en strikkepind eller lign. ned i et franskbrød -kun kager. -hvis brødet lyder hult når man banker på det i bunden er det færdigt -er du tvivl så giv det 5 min. mere.
opskrift
Er taget fra 2 forskellige poser mel.
franskbrød 2 stk.
1000 g mel
6 dl lunken vand
50 g gær
2 tsk sukker
1 spsk salt med top
2 spsk olie.
Opløs gæren i vandet og bland med de andre ingredienser.
ælt dejen godt (bliver bedst med en røremaskine)
lad dejen hæve i en skål dækket til med plastik (plejer at sætte den i en bærepose.)
Det gøre at dejen ikke bliver tør og den hæver bedre -den bliver meget luftig.
Del dejen i 2 og rul dem til 2 pølser i bagepladens længde
bland et æg med en smule vand og penls brødene hele vejen rundt og rul dem derefter i
birkes el. sesamfrø så det kommer på hele brødet. lav 2 snit på skrå i hvert brød -de må gerne være dybe -efterhævningen gør at de svinder meget ind.
lad dem efterhæve tildækket med et viskestykke i 30-45 min.
Bages i varmluftovn på 200 grader i 25 min er du i tvivl om det er nok så giv dem 30 min.
skorpen må gerne være sprød men man skal jo ikke brække tænderne -nogen meltyper gør brødet hårdere end andre. Hvis skorpen føles meget hård så pak brødet ind i et viske stykke i 5 min lige når det er kommet ud af ovnen -det gør skopen til at bide i men stadig sprød -mere end 5 min og brødet kan begynde at blive fugtigt.
Jeg bager brød 3-4 gange om ugen og det bliver i længden meget dyrt med de dyre mel -jeg bruger til dagligt de billigste fra supermarkedet og det bliver godt -men der uden tvivl mest smag i en god økølogisk mel -så bager man kun en gang i mellem anbefaler jeg det.
Bruger mel fra kornkammeret når det skal være lidt bedre -men ellers bare den billigste.