Sidder og er i gang med at repetere noget fysik/kemi og der er altså lidt jeg ikke kna finde ud af/forstå.
Bl.a hvordan man finder ud af hvad der er nordpol og hvad der er sydpol. Altså hvordan skal jeg gøre disse sætninger færdige?
- En magnetpol er en nordpol hvis den... og en sydpol, er en sydpol hvis den...
Udover det forstår jeg altså virkelig ikke hvordan man finder ud af hvilken vej strømmen går på en elektromagnet. Man skal lægge hånden med tommelfingeren pegende i strømmens retning. Men kan ikke finde ud af hvad vej strømmen går. Er der evt. nogen der kan forklare det på en nem måde.. når jeg ser en elektomagnet bliver det rent gæt hvilken vej strømmen går, og det er ret irreterende.
Lige en sidste ting:
Er det rigtigt at magneter kan tiltrække jern og nikkel, da disse selv er "lavet" af småmagneter, som retter sig ud når man gnider en magnet op af jern/nikkel?
På forhånd tak!
tilføjet af Renbo
Måske
1: En nordpol frastøder en nordpol og tiltrækker en sydpol. En sydpol frastøder en sydpol og tiltrækker en nordpol.
2: Strømmen går ikke i selve elektromagneten men i ledningen udenom. jeg mener at man ligger fingrene, altså pegefinger til lilefinger, i strømmens retning. Det vil sige at du tager magneten og ser på ledningen der er viklet udenom. Strømmen går jo (i terorien) fra plus til minus og det er den vej du skal ligge dine fingre. Nu retter du tommelfingeren ud og det er så i den retning at du har nordpolen.
3: Magneter tiltrækker ikke ved at ensrette mindre magneter, men det er resultatet af længere tids påvirkning. Mener godt at nikkel kan tiltrækkes af magneter, rustfrit stål og aluminium kan feks. ikke påvirkes af magneter.
Hvis man gnider et stykke jern med en magnet, kun i den ene retning og samme retning hvar gang ensretter man flere og flere mikroskopiske magneter i metallet og til sidst har man lavet en ny magnet ud af det.
håber at det hjalp lidt, held og lykke
tilføjet af fysikstuderende
lidt om magneter
Du kan ikke vide, hvad der er nord og syd på en magnet uden at have en anden magnet, hvor du kender polerne, at sammenligne med. Har du ikke lige en anden magnet ved hånden, kan du bruge jordens magnetfelt. Dette kræver dog at magneten er let og frit drejelig. (Sådan virker et kompas).
Man kan tænke på en magnet som bestående af en hel masse små magneter, som allesammen vender samme vej. En stangmagnet som dem du får udleveret i timerne er, såvidt jeg husker, typisk lavet af en blanding af nikkel, cobalt og jern. De har været udsat for en proces, der har ensrettet minimagneterne og sørget for at de bliver ved med at være det under normale forhold. Hvis man varmer en magnet tilstrækkelig meget op, vil der dog komme uorden i minimagneterne og magneten vil holde op med at være magnetisk. Hvis du placerer jern eller nikkel i et magnetisk felt (dvs. i nærheden af en magnet) kan du få minimagneterne til at rette ind, men det er samtidig let at lave uorden i dem igen. Dvs måske er det nok bare at tage dem ud af magnetfeltet eller også skal du kun varme dem lidt op eller du kan afmagnetisere stoffet ved at tabe det på gulvet nogle gange.
tilføjet af Fysikkens højre hånd
Højre hånd !!!
Du bør nok lige præcisere, at det er fingrene på højre hånd, der skal følge strømmen i ledningerne omkring magneten, så peger tommelfingeren mod magnetens nordpol. Bruger man venstre hånd, dur det ikke, tværtimod så peger den mod sydpolen.
Det er for øvrigt herfra at udtrykket: "En tommelfingerregel", stammer.
tilføjet af Folkeskoleelev :)
Tak tak!
Mange tak for hjælpen. Det hjalp mig meget :)
tilføjet af second
Lige da jeg læste
Nordpol og sydpol fik jeg hjernefrys. Er også folkeskoleelev og frygter at komme op i præcis det.
Men det er noget med gribereglen.