12tilføjet af

Glædelig KYNDELMISSE alle sammen

Den 2. februar kaldes for Kyndelmisse.
Kyndelmisse kan med sikkerhed spores så langt tilbage som til 500-tallet. Men da Struensee i 1770 "rationaliserede" danskernes mange, små helligdag (fridage) ved at samle dem til én stor Bededag, betød det i realiteten, at Kyndelmisse blev afskaffet som helligdag herhjemme. I katolske lande fejres Kyndelmisse imidlertid stadig som helligdag.
Kyndelmisse kommer af kyndel, der betyder lys (jfr. engelsk candle), og misse, der betyder messe d.v.s. gudstjeneste. Kyndelmisse betyder altså ordret "gudstjeneste for lys". Ved Kyndelmisse indvies de lys, som skal bruges i kirken i det kommende år.
Samtidig er Kyndelmisse en markering af, at der er gået 40 dage siden jul. Ifølge Moseloven skulle en kvinde regnes for uren i 40 dage efter fødslen af et drengebarn - 80 dage efter fødslen af en pige. Kyndelmisse er dermed også en fejring af, at Jomfru Marias renselsesperiode netop denne dag var tilendebragt, og at hun og Josef nu - som det var skik - kunne fremstille deres søn i Templet.
Den bibeltekst, der efter katolsk tradition hører til Kyndelmisse, er da også Lukas 2,22-40: Jesu fremstilling i Templet og Simeons Lovsang (Lukas 2,25-40), hvori Simeon kalder Jesus "et lys til åbenbaring for hedninger". - I den danske folkekirke er Simeons Lovsang evangelietekst til julesøndag.
Selvom Kyndelmisse blev afskaffet som officiel helligdag herhjemme for over 200 år siden, har der i de senere år været tendens til, at flere og flere kirker alligevel gør noget ud af at markere dagen - enten selve 2. februar eller søndagen efter. Mange steder holdes der særlige lysgudstjenester, hvor man tænder lys og fejrer Jesus som det lys, der bryder mørket.
Som så mange andre helligdage har også Kyndelmisse rødder i en folkelig tradition. Fejringen af Kyndelmisse er således også fejringen af Midvinter - en fejring af, at man nu er midtvejs igennem vinteren, som fra gammel tid regnedes fra 1. november til 1. maj.
Derfor er der også knyttet en mængde folkelige traditioner til Kyndelmisse. F.eks, blev Kyndelmisse brugt til at tage varsler for det komme år:
"Sner det på Kyndelmissedag, bliver det tidligt forår", sagde man. Og "mørk Kyndelmisse gør bonden til herremand." Det skulle også helst blæse så voldsomt, at "18 kællinger ikke kunne holde den 19. ved jorden", for så ville kulden ikke vare ved meget længere.
Mad var en anden vigtig del af den folkelige Kyndelmisse-tradition. Sådan som mad jo altid har spillet en vigtig rolle omkring højtider - ikke bare hos os men alle steder.
Halvdelen af vinterforrådet til dyr og mennesker skulle gerne være tilbage. På selve Kyndelmissedag spiste man pandekager - alternativt æbleskiver - for at sikre en god byghøst. På samme måde spiste man flæsk - for at sikre mod ondt i ryggen, sagde man. Men det har nu nok så meget været for at sikre sig mod sult. Spiste man ikke flæsk til Kyndelmisse, skulle man i skoven "for at bide snegle", som man sagde - et andet udtryk for hunger.
Og man piskede de nøgne frugttræer med tynde ris for at sikre en god frugthøst. Ligesom man mange steder havde tradition for rituel midvinterpløjning - med pigen bag hestene og karlen med ploven, hvilket skulle sikre gode afgrøder.
Kyndelmisse kaldes også for Kjørmes Knud. Som barn grublede jeg ofte over, hvem han var, denne Knud med det sære fornavn, der kom til sidst i Jeppe Åkjærs sang "Sneklokke kommer vrimlende". Men det var såmænd bare Midvinter, der endelig kom. Og folk kunne nu langt om længe begynde at glæde sig til lysere tider...!
tilføjet af

ps.

Denne tekst er ikke skrevet af mig men af sognepræst Christina Smith.
Jeg syntes bare at i denne tid er det vigtigt at kende vores kultur :)
tilføjet af

Hvad tænker du på?

Dit indlæg handler jo slet ikke om indvandrere, mand/kvinde mudderkastning eller sex. Hvor er du kedelig at poste sådan noget lærerigt og informativt. Det hører ikke hjemme på Sol-debatten!
tilføjet af

Ha Ha :)

Tak Krusty.
jeg skrev det fordi, min kære mor sendte mig en sms hvor der stor "idag er det kyndelmisse. ved du hvad der er?" jaja da skrev jeg og kæmpede for at få åbnet GOOGLE :)
og så syntes jeg, at andre skulle vide det også, i tilfælde af at i også har modre lige som min.
tilføjet af

måske skulle vi indføre

kyndelmissen som helligdag igen, hvis det er 200 år siden, at den blev afskaffet her i Danmark. Det ville være rart, med en ekstra fridag (helligdag) fra sit arbejde. Men vi er jo ikke så mange, som er katolikker her i Danmark, så det bliver nok svært, at få den genindført. Men Jesus, har givet os mange andre helligdage. Har kristne protestanter, ikke flere hellig dage, end kristne katolikker har??
tilføjet af

Hvis i vil vide mere,

Hvis I vil vide mere, kunne I jo købe kristeligt dagblad. Og så i øvrigt gå i kirke, for kyndelmesse bliver oftere og oftere fejret i den danske folkekirke. Var selv til kyndelmisse-messe i lørdags.
tilføjet af

slap af, for en melding

Der er mange vatarme, men gud er ikke en af dem :)
tilføjet af

Tak greek

Jeg syns det er et rigtigt godt indlæg, det er da dejligt at blive lidt klogere. Syns oz at mærke du formidler med et positivt sind, tak for det.
tilføjet af

Nødvendigt indlæg....

Først...hehehehehe. Dit indlæg var nødvendigt. Jeg har ofte sagt at ironi ikke hører hjemme i et medie hvor det er svært at genkende som ironi. Men dette var et GODT og ironisk indlæg. Tak for det.
tilføjet af

ps ps

Glædelig kyndelmisse til dig oz.
tilføjet af

Lige over du...

Right back atcha dude :o)
tilføjet af

tak for info

jeg vil strax gå ud for at købe ind til pandekager!!!
tilføjet af

Jep!!!

Vil faktisk gå så langt som til at indrømme at jeg lige har lovet mig selv aldrig at servere andet på denne dag! :o)
Kæmpe stort.
Elsker traditioner og elsker lys OG absolut ææælsker pandekager!!!
- Så kan de tage deres varme hveder, kan de.... ;o)
Tak Greek. Det var et fantastisk dejligt indlæg. Hils din mor fra alle os der nød godt af hendes søde lille og mærkbart kærlige provokation af dig...
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.