Jeg kan godt lide at vandre og bruger gerne en uge af min sommerferie på at vandre i naturskønne områder med oppakningen på ryggen!
Således var jeg i 2003 på Sicilien med min hund Sofus, hvor vi tog en tur op af Etna! Sofus er nem at have med, da han er en lille hund! Og blev han træt, ja så har jeg en skuldertaske, hvor han kom op og side!
I 2004 var vi en tur i Sverige, som også var til stor nydelse. I 2005 fik jeg så også Rex og det år holdt vi også til at krydse Jylland! Her i 2006 holdt vi desværre pause, da Rex har halte i perioder, som dyrlægen indtil videre har slået hen som vokseværk!
Rex er jo en større hund, som jeg ikke lige kan løfte! Men min dyrlæge mener, at jeg skulle prøve at lade ham bære lidt af læsset, når jeg er ud og gå! Dyrlægen foreslog rygsække, som han selv har stor glæde af at benytte.
Men jeg er bange for at gå for tideligt igang! Rex er 16mnd. og halte stadig svagt! Jeg har talt med en hundeklub som træner Berner-senner i vognkørsel! De synes jeg skal vente til Rex er 18mnd, med at give ham rygsæk på og vente med at putte vægt i til han er 2 år.
Er der nogle der har gode råd, som måske selv har benyttet sig af lignende metoder!
tilføjet af mumsemor-igen
Hvorfor ikke...
... lytte til eksperterne, når du nu HAR spurgt dem?
Hvis de siger vent, så ville jeg da vente.... hellere det, end at min hund fik en skavank ved at gå i gang for tidligt.
tilføjet af ludvina
formuleret forkert
Jeg har såment også tænkt mig at vente til han er gammel nok!
Jeg fik vidst formuleret mig forkert til sidst!
Det jeg gerne vil hører, er om andre har prøvet at lade deres hund går med rygsæk, hvad deres oplevelser har været - god/dårlig!
Og hvormeget belaster de hunden - 5kg mere eller mindre?
Og andre lignende råd, som kan give mig en fornemmelse af hvordan jeg går igang næste år!
tilføjet af Anonym
vores vovse
Vores vovse er en labrador formel1 og hun går tit med rygsæk når vi er ude at vandre. Hun har foder og vand i den og hun bider ikke mærke i at hun har den på. Man skal bare huske at det kan blive varmt at have den på så lav nogle stop hvor hunden lige kan få luft til (huden)
tilføjet af Anonym
hov
Glemte lige at sige hun er 3 nu og vi startede stille og rolig da hun var ca 1,5 og først var det uden noget i derefter lidt af gangen
tilføjet af lala
Ikke godt :(
Jeg læste i dit indlæg at Rex er en Berner Sennen, og det har en meget stor betydning for problemet.
Berner Sennen hører til de meget store racer, og derfor er han er ikke fuldt udvokset før han er 3 år.
Man må slet ikke belaste hunden med meget motion så tidligt som du har gjort, da det netop er en hund der vokser hurtigt, og knoglerne ikke er stærke nok til at bære ham endnu.
Han må ikke engang gå på trapper de første 6 måneder.
Man starter langsomt op med alm. gåture, og vender næsen hjemad før hunden viser tegn på at være træt, og dette optrappes så langsomt til han er tre år gammel.
Så at du har krydset Jylland med en hvalp er helt galt, og det undrer mig meget at du ikke har fået råd og vejledning fra opdrætteren.
Det du bør gøre nu er, at afholde dig fra at belaste hunden så meget, og da slet ikke give ham tasker på ryggen før han er udvokset.
Du bør også se at komme til en seriøs dyrlæge for at få ham HD og AD fotograferet (hofteleds dysplasi og albueleds dysplasi), da dens halten tyder på, at hunden kan have taget skade på de to punkter.
Hilsen en ex Berner Sennen opdrætter.
tilføjet af ludvina
Ikke Berner-sennen
Hej Lala
Min hund er ikke en Berner-sennen! Jeg har talt med en hundeklub der træner Berner-sennen i vognkørsel, da det var det tættest jeg kunne komme på det på råd og vejledning i rygsækvandring!
Ang. krydsning af jylland, så havde jeg en trækvogn med, som Rex kom op i, når han blev træt! Og ellers holdte jeg bare oftere hvil, end jeg normal gør!
Jeg har fået tager billeder af hans led, men de viser ikke noget! Men dyrlægen mener selvfølgelig at vi skal følge hans vokseværk og tag flere billeder igennem om et ½ år!
tilføjet af lala
Ok, så ikke ...
en Berner Sennen, men uanset race eller ej, så afhænger det hele af hvor stor hunden ender med at blive.
En meget lille og en lille hund (f.eks. Chihuahua og Cairn Terrier) er udvokset når den er 1 år. En mellem stor hund (f.eks. Labrador og Schæfer)når den er 1 1/2-2 år, og en sor hund (f.eks. Rotweiler) når den er 2-2 1/2 år, og så endelig de meget store (Berner Sennen og Newfoundlænder) når de er 3 år.
Så du kan nok se at spørgsmålet er meget svært at svare på, når du ikke nævner racen el. blandingen.
tilføjet af ludvina
Tak.....
Tak for din råd.... Lala
Rex er amstaff, han bliver 2 april næste år, så det vil ikke være før sidst næste sommer at han vil kunne prøve og bærer vægt!
Efter hvad du fortæller finder jeg det lidt foruroligende at en hundeklub der træner Berner Sennen lader dem trække vogn med vægt allerede i 2 års alderen.
Men det bekræfter mig kun i, at det var godt at jeg også søgte råd andre steder! Tak for din vejledning *S*
tilføjet af K.F
Hvor mange kg.
Hvor meget skal man lade hunden bære, hvis det er en schæfer? Altså ikke at jeg havde tænkt mig at læsse den op med 20 liter mælk, og vinterens vejsalt, men kan den egentlig ikke tage skade fx i ryggen, af at bære på den måde?
tilføjet af lala
Ikke ret mange
for en hund er ikke bygget til at bære meget på ryggen som en hest, men et forsigtigt gæt fra mig vil være 4-5 kg. fordelt i to tasker.
De kan klare langt mere i træk efter sig, men det er jo en anden sag som igen er race afhængig, og det er ikke shcæferens stærke side.
tilføjet af rimtursen
Jeg har hørt...
...at en tommelfingerregel er at man kan lade hunde bære 1/5 del af sin egen vægt.
tilføjet af ludvina
Godt råd....
Det lyder som en god huskeregle.....
På den måde ved jeg at Rex som fuldvoksen max må bære 5kg.... Hvilket ikke lyder for voldsomt!
tilføjet af anonym
hmm...
En hund må kun bære 1/3 del af sin vægt,ifølge min dyrlæge og de artikler jeg har læst.
tilføjet af Pernille.k
Hvor meget og hvordan
Hejsa
Nu er jeg en meget aktiv vandrer og har en sankt bernhard og en tervueren (Hyrdehund)
Hovedregler for vandring med hunde er:
1. 20 % af hundens vægt. Øg vægten langsomt, start med tom taske i 2 uger, læg derefter 500 g. i hver sidetaske i 2 uger og øg så indtil det ønskede/Tilladte. Husk at bruge tasken hver dag i denne tid, ellers brug flere uger på det.
2. Kvalitet, køb en god sadeltaske. Der bliver hele tiden udviklet på taskerne, og det har meget at sige.. De tasker vi har lige nu, har en super rygstøtte, "huller" så huden kan ånde under hele tasken, og godt seletøj der holder tasken på plads altid. Et godt fif er at købe i USA. Der er et meget større marked, og mange flere modeller, og de koster lidt mindre end herhjemme, selv med fragt og told.
3. Se på din hund. Nyder den det, eller er den usikker? Hvis hunden ikke kan lide det så lad være.. Begge vores er arbejdshunde så det ligger vel nærmest i deres gener at de skal have et "job", og de elsker at have deres tasker på.
4. Pak jævnt! Det vigtigste hvis du putter noget i tasken er at det vejer ens i begge sider, præcist!, og at det ikke ligger så det generer hunden...
5. Stop når din hund ikke går som den skal.. Hvis den begynder at slæbe benene eller på anden måde ser "træt" ud, så tag tasken af den og bær den selv...
6. Efter en lang tur > 1 time, masser hundens ryg når du tager tasken af.. De Elsker det!!
Udover dette: Ud og nyd naturen!
tilføjet af huskyper
hvor meget vægt i rygsækken
jeg har, som nogle nok vil gætte af mit nick, siberian huskies som både trækker vogne men også bærer rygsæk.
Fra Norge, hvor det er meget meget almindeligt at hundene går med rygsæk på trekking (eller med kløv som nordmændene siger) er der en tommelfingerregel der siger at hunden maksimalt må bære halvdelen af sin egenvægt forudsat den er optrænet til det. Selv foretrækker jeg at nøjes med at lade den bære ca. 1/3 af sin egen vægt.
Vær ALTID meget opmærksom på at vægten i de to tasker der udgør rygsækken er fuldstændig ligelidt fordelt. En hunderygsæk med skæv vægtfordeling er på sigt til skade for hunden og jo også ubehagelig at gå med, faktisk mere ubehagelig end en forkert pakket rygsæk til mennesker (sammenlign med adu har en tung taske i den ene hånd). Hundens skelet skal være fuldt udviklet inden den bærervægt på ryggen.
Lader du din hund trække en vogn, så husk at en tommelfingerregel siger at hver hund maksimalt må trække sin egen vægt.