Jeg har hørt at man ikke skal komme salt i vandet når man koger kartofler til kartoffelmos! Hvorfor ikke?
tilføjet af Anonym
fordi
det bliver langt - sejt og så koger kartoflerne ikke så nemt ud og så får du klumper i mosen.
Husk også at det er god ide hvis man kommer lidt rigeligt vand ved når man koger så er det nemmere at få kartoffel stivelsen ud. god fornøjelse
tilføjet af Laila34
Slimet ..
..og som tidligere skrevet sejt...tilsæt først saltet når kartoflerne er blevet most ud.
tilføjet af dee
osmose
der sker en osmose..hvis du ikke tilføjer salt til vandet så vil kartoflen indeholde mere salt end vandet i gryden gør, og derfor "suge" vand til sig:-)
tilføjet af JensenDK
Det var da en...
...frygtelig masse videnskab og slimede ord omkring en fremragende spise.
Ved almindelige kartofler tilsætter vi salt til kogevandet - ikke for smagens skyld - men for at kartoflen ikke koger ud, men beholder sin fasthed.
Ved kartoffelmos ønsker vi den modsatte effekt. Derfor ingen salt. Til gengæld tilsættes den færdigkogte mosede kartoffel en god klump smør (bedre end mælk og fløde) og et ordentligt høvl skåret bredbladet persille.
Ved serveringen kan enhver så selv tilsætte salt efter eget behov og smag. Det afhænger jo lidt af hvad der følger med mosen.
tilføjet af Piat
Osmose
..er det ikke sådan noget der kan sidde i bunden af sejlbåde / skibe...noget der helst ike må være der.
Jeg spørger..er bare en stakkels kvinde :-))
tilføjet af JensenDK
Jo, du har...
...næsten ret. Osmose er når glasfiberbåde pludselig går i "forrådnelse" og begynder at suge vand - og det er jo en skidt egenskab for det ellers fremragende vandsafvisende materiale med de store flydeevner.
Jeg bryder mig heller ikke om at se osmose nævnt i forbindelse med en hæderlig portion kartoffelmos.
tilføjet af Piat
Tak..
Så er jeg ikke helt senil endnu...men da jeg både har været bådejer, og husmoder..nå ja husmoder er jeg endnu, så siller jeg mig ganske lurende på, hvordan den der OSMOSE er kommet i kartoffelmosen.
Måske er det forfatteren der ikke helt har styr og stel på kartoffelmos og osmose.
Tak for svaret..go´ jul
Piat
tilføjet af Madpigen
Takker;-)
...for alle svarene. Det er nu rart at vide hvorfor man gør som læser!!!
tilføjet af Hansen82
Osmose og Kartoffelmos
Osmose er en udligning imellem 2 eller flere stoffer i 2 teoretiske rum. Med hensyn til kartoflen og vandet, så indeholder kartoflen en del salt og lidt vand. Da gryden udeom indeholder en masse vand og ingen salt, vil der ske en udligning. Kartoflen vil afgive nogle af sine saltmolekyler og optage nogle vandmolekyler. Vandet vil gøre det samme, optage nogle saltmolekyler og afgive nogle vandmolekyler. Derfor tilsætter vi salt i vandet, for at ligevægten bliver udlignet før kartoflen har suget for meget vand. Det modsatte gælder selvfølgelig for kartoffelmos, da vi ønsker kartoflen flydende.
Energien (kogning) tilsætter vi blot for at fremskylde processen.
tilføjet af den falske læge..
nej?
osmose findes også i f.eks. kroppen.. det er forskellen i partikler/elektrolytter på f.eks. hver side af en membran som gør at der enten trækkes vand ud/ind.. f.eks. i kroppen, i en kartoffel.. så det er rigtigt nok det de andre siger. og sikkert også med glasfiberbåde, men det er helt sikkert ikke kun forbeholdt dette.