Læs nu denne og forstå. Det kan da ikke være så svært! Taber.
Jeg kan desværre kun give dig dette link så du får også hele artiklen:
http://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CFAQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.bodybuilding.dk%2Ffiles%2Fattachments%2F3722-Fra%2520Anker%2520til%2520Anders.doc&ei=0F0JULfyJKbP4QSwkICqCg&usg=AFQjCNHWYfz6MH-7_MrMrcnd6so-WDPpnA&sig2=5hC0KYsjZA5nvv_sqwr6LQ
Fra Anker
til Anders
I april blev Danmarks gældsunderskud til udlandet afviklet, og dansk økonomi er i dag blandt verdens allerstærkeste. Men tilbage i 70’erne var økonomien præget af store underskud på betalingsbalancen og en eksplosivt voksende udlandsgæld. Den socialdemokratiske finansminister, Knud Heinesen, udtalte i 1979, at vi havde ”kurs mod afgrunden”. Historikeren Lars Hovbakke Sørensen fortæller her om udviklingen fra Anker Jørgensen til Anders Fogh Rasmussen
Af Lars Hovbakke Sørensen,
historiker, ph.d., Aarhus Universitet
Man kan takke en række borgerlige regeringer for, at Danmark i 80’erne ikke gik bankerot. Med fornuftige tiltag fik man vendt skuden og lagt grunden til den sunde økonomi, som i dag hører til blandt verdens allerstærkeste. I 1972 var betalingsbalance underskuddet på 0,4 mia. kr. Blot syv år senere – i 1979 – var underskuddet steget til 15 mia. kr., og udlandsgælden var i samme periode blevet mere end firedoblet. Vanskelighederne skyldtes to ting. Den ene var den økonomiske krise, som skyllede ind over
hele Vesteuropa i disse år. Men den anden var Anker Jørgensen og hans regeringers manglende politiske vilje og mod til at gøre op med de grundlæggende strukturproblemer, der på dette tidspunkt fandtes på det danske arbejdsmarked og i dansk økonomi.
Hver gang, der opstod nye problemer, forsøgte man at løse dem ved hjælp af gammeldags metoder. Man devaluerede kronen i håb om, at det ville gavne betalingsbalancen. Men det hjalp kun på kort sigt, og betalingsbalanceunderskuddet voksede snart igen til nye højder. Man gik ud og lånte penge i udlandet for at løse sine øjeblikkelige økonomiske vanskeligheder. Men også dette var en kortsigtet løsning. Resultatet var, at de økonomiske problemer i sidste ende blev endnu større.
Mål for gældsafvikling
Først da de borgerlige regeringer, under Poul Schlüter (K), kom til magten i 1982, begyndte man at rette op på situationen.
Det var i disse regeringer, at Venstres daværende formand, Henning Christophersen, var finansminister 1982-84, Anders Andersen økonomiminister 1982- 1987 og Knud Enggaard økonomiminister 1987-1988. Og det var her, Anders Fogh Rasmussen var skatteminister 1987-1992 og både økonomi- og skatteminister 1990-1992. De borgerlige regeringer reducerede underskuddet på betalingsbalancen, og i 1990 lykkedes det for første gang at vende underskuddet til et overskud på 3,4 mia. Den gunstigere økonomiske udvikling gjorde det muligt at påbegynde en målrettet afvikling af udlandsgælden og statsgælden.
S førte borgerlig politik
Under Nyrups koalitionsregeringer 1993- 2001 med de radikale (og indtil hhv. 1994 og 1996 med Kristeligt Folkeparti og CD) førte man en økonomisk politik, som adskilte sig markant fra den, der blev ført i 1970’erne. Man videreførte ”fastkurspolitikken”, som de borgerlige havde introduceret i 1982. Det vil sige, at man afholdt sig fra at devaluere kronen. Man forsøgte at undgå store underskud på statens budgetter og på betalingsbalancen, og man lancerede målet om at afvikle gælden inden for en bestemt årrække. Målsætningen kender vi i dag som ”2010- planen”. Socialdemokraterne ville gerne vise befolkningen, at også de kunne føre en ansvarlig økonomisk politik. Samtidig var Nyrup meget opmærksom på, at de radikale var skarpe modstandere af en uansvarlig økonomisk politik. Den primære grund til, at de radikale i 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne havde støttet de borgerlige regeringer, var jo netop at sikre økonomisk genopretning. Trods den generelt positive økonomiske udvikling under Nyrup-regeringerne, var dette intet at regne mod den store økonomiske succeshistorie, som Anders Fogh Rasmussens regeringer har stået forsiden 2001. Mens betalingsbalanceoverskuddet i Nyrups regeringstid gennemgående lå på et niveau på mellem ca. 5 og 25 mia. kr. på årsbasis (i 1998 var der endda et betalingsbalanceunderskud på 10 mia. kr.), har overskuddet siden regeringsskiftet i 2001 hvert år været på mellem ca. 30 og 50 mia. kr.
Farvel til afgrunden
Gælden er nu bragt helt ud af verden. Den økonomiske vækst er rekordstor, og ledigheden den laveste siden 1979. Dansk økonomi er efter de seneste fire år med VK-regeringen i topform som aldrig før. Regeringen har fastholdt de klare mål, som Marianne Jelved i sin tid fastsatte som økonomiminister. Danmark er i dag længere væk fra afgrunden end nogensinde før. Ja, vi kan ikke engang se den længere.
Kan dette overbevise en ræve rød socialist eller vil du fortsat benægte virkeligheden!
anonymantipasta skrev:
Danmark er det land der er kommet dårligst ud af krisen. vk(0) har ikke skabt noget grundlag for noget som helst. Du er jo blind. vk(0) efterlader sig et stort hul i kassen, mens de overtog et solidt overskud.
Der har nu i snart fem år ikke været nogen vækst i dansk økonomi eller endda decideret negativ vækst og fremtiden ser ikke bedre ud. Omvendt er der vækst i Danmarks nabolande. Det var også Nyrup der fik Danmarks kreditrating på AAA.
Lene Johansen skrev:
Du er bimlende ved siden af virkeligheden menneske og helt uden for pædagogisk rækkevidde. VKO skabte grundlaget for at udlandet idag betaler danske banket penge for at opbevare penge for dem. Det hedder negativ rente. Disse lande betaler med andre ord penge for at sætte penge i en dansk bank i stedet for at få et afkast og det gør de for at sætte pengene et sikkert sted. Mon ikke alt dette siger det hele. Havde vi haft en rød regering på samme tidspunkt var vi blandt de lande der skulle se sig om efter et land hvor vi kunne anbringe vore penge i sikkerhed mod betaling.
[quote="anonymantipasta" post=2592338]Så også der tager du fejl. Det var Schluter der afleverede et gigantisk underskud på statens finanser, mens Nyrup afleverede et solidt overskud.
Det var under Nyrup at Danmark fik AAA.
Fakta:
Nationalbanken
Det var under Schlüter at statsgælden eksploderede.
Det var Nyrup der nedbragte ØMU gælden så den kom ned på det niveau den stadig er i dag - efter ti år med vk(0).
Fakta:
ØMU gæld 1993 - 80 % af BNP
ØMU gæld 2001 - 49,6 % af BNP
ØMU gæld 2011 - 46,5 % af BNP
Danmarks Statistik
Så meget for at "nedbringe" gæld.
I øvrigt er Anker Jørgensen ikke ansvarlig for oliekrisen eller de fejlagtigtoge ård han fik. Helt imodsætning til Fogh der hånede fagkundskaben.
Kronik