9tilføjet af

Oliemaling på mursten

Jeg har været ved at male vores vinduer udenfor, og er desværre kommet til at male på et par mursten.😕
så har brug for lidt hjælp til hvordan får jeg oliemaling af mursten?
Huset er af gulsten og skal beholde denne farve.🙂
tilføjet af

Hvor meget af murstenene drejer det sig om?

Hvis det er forholdsvis små stænk/pletter så ville jeg prøve med ganske almindelig fortynder som kan fjerne resterne efter du har skrabet det værste af.
Der vil uden tvivl komme en lille farveændring men den forsvinder med tiden eller yderligere påførsel af fortynder.
Min fornemmelse siger mig at hvis du bruger terpentin, som ellers er opløsningsmidlet til oliemaling, så vil det blot trække malingen yderligere ind i stenen og vanskeliggøre fjernelsen af skjolden.
Fortynderen fordamper hurtigt og derfor trækkes farven ikke så dybt ind i stenen.
Der er et gammelt husråd som anbefaler brun sæbe til at fjerne oliemaling med, men også her tror jeg at det blot vil trække farven længere ind i stenen, men det er da et forsøg værd hvis du alligevel haren bøtte fast brun sæbe stående.
tilføjet af

Jeg synes-

det ellernemmeste er at slibe forsigtigt med en stykke sandpapir.
Maling plejer kun at sidde helt yderst på stenene.
Mvh. gavtyven
tilføjet af

små pletter

det er kun små pletter på murstenene.
men det ser bare træls ud😕
Er det nogen bestemt fortynder du kan anbefalde?
tilføjet af

KUN brun sæbe og vand

Du må ikke begynde at slibe på ydre mursten, så ødelægger du stenenes overflade og de kan risikere at suge regnvand og natteduk som så fryser om vinteren og efter nogle år går der skalder af stenene, det bliver langt værre at se på.

Hvis du bruger fortynder eller lignende gør du hurtig pletterne større selv om de bliver tyndere. Det kan være vanskelig at få den sidste tynde plethinde fjernet helt, der kan let blive nuance skjolder at se ved visse synsvinkler og sollys.

Det mest skånsomme og endog billigste er at bruge almindelig gammeldags brun sæbe, dog IKKE det flydende. Du skal bruge det tykke klistrede der har en konsistens nogenlunde som bihonning (men tag ikke fejl, det smager ikke godt, altså sæben). 😉

Du klasker en god klat brun sæbe ovenpå pletten eller flere tætsiddende pletter og så klæber du et stykke køkken plastfolie ovenpå sæbeklatten, så sæben holder sig fugtig længe. Dagen efter (eller gerne et par dage efter ved tykkere pletter) tager du så plastfolien af og skylder muren med ren vand fra haveslangen. Når du tager plastfolien af kan du evt. gnide sæben lidt rundt med et par fingre, for at massere pletterne, og evt. tørre det meste sæbe væk, men brun sæbe er et naturprodukt og forurener nærmest ikke.
Er du ikke helt tilfreds ved store pletter, gentager du bare med en ny klat brun sæbe.

Det samme "trick" kan du bruge til gamle indtørrede maler pensler, du ellers bare ville smide væk.
Smør et godt lag brun sæbe på de stive penselhår og læg penslen i en plastpose som du lukker tæt med en elastik eller klips og lader penslen ligge nogle dage eller en uges tid, derefter kan du massere penslen ren under vandhanen.
Det skal muligvis gentages for at få sæben trykket helt ind til de inderste stive penselhår.

Minimalt arbejde og vanvittig billigt. 😉

Opbevaring af pensler er iøvrigt også en god ide at gøre med lidt indmasseret brun sæbe mellem hårene, så kan du ovenikøbet forme hårene til en pæn pensel uden "strithår" og den kan ligge i årevis og holde sig frisk, IKKE i plastpose denne gang, for er hårene bløde ved indsmøring af sæben, gør det ikke noget sæben tørre og bliver mere fast.
Det er uhyre let at nuldre sæben ud af penselhårene under vandhanen, evt. lunken vand, så har du hurtig og let en "nykøbt" pensel igen. 😉

God "arbejdslyst" med at drikke kaffe, mens sæben gør arbejdet. SMART og billigt! 😉
tilføjet af

Ang. det med at slibe-

så gælder det kun hvis det er glassere mursten.
Alm. mursten er totalt ubehandlede.
mvh. Gavtyven
tilføjet af

Slibning af mursten

Såvidt jeg ved så risikerer man at fjerne den såkaldte brandhud på murstenen ved at slibe.
Brandhuden er det yderste hårde lag som bl.a beskytter mod fugt, og fjerner man den risikerer man netop at fugt trænger ind i stenen og med tiden gør den skrøblig eller porøs.
Den fortynder jeg skrev om er ganske almindelig cellulose fortynder som vil få oliemalingen til at "skille" i modsætning til terpentin eller malingsfjerner som bare opløser malingen med risiko for indtrængen i stenen.
tilføjet af

til dels enig

Min forklaring om at "undgå" fortyndelsesmidler, skulle helst forstås på den måde at det jo ikke skylles af i regn, så der kan længe efter sidde en synlig vandskyende plet, men det fik jeg ikke skrevet tydeligt. Beklager.

Jeg regnede med at du netop tænkte på Cellulose fortynder, der netop, som du skriver, skiller malingen ad. Den "flår" nemlig bindemidlet fra farve pigmenterne i modsætning til terpentin, så din beskrivelse er helt korrekt.

Det var ikke fordi jeg ville virke klogere, selv om jeg kalder mig noget så fjollet som netop "klogere", det gør jeg fordi jeg ofte ser tingene fra skæve anderledes vinkler end mange andre. 😉

Rigtig god aften. [s]
tilføjet af

slibning og sandblæsning

Jeg forstår godt du protesterer lidt, for naturligvis ville du være meget forsigtig med slibning, men jeg har haft en mursten som var blevet kradset i og som flere år efter netop løsnede skalder.

Samtidig siges det jo også at en sandblæsning kan risikere at ødelægge overfladen hvis ikke den gøres meget skånsomt.
Overfladen som "Phusker" kalder "brandhud", det udtryk havde jeg ikke i tankerne, men det er netop den overflade der skal ødelægges når et murstenshus bliver oppudset til en jævn grå overflade (det kaldes vist at få huset vandskuret).

Det er den sammenligning der får mig til at syntes det kan være lidt risikabelt at få andre til at bruge slibepapir på mursten uden at se hvordan de vil bruge det.

Rigtig god aften [s]
tilføjet af

Okay-

det jeg skrev er såmænd bare hvad min gamle far (der var murersvend) samt min farfar der var murermester gennem tiderne har fortalt mig.
Jeg selv er slet ikke i den brance.
Men jeg kan huske at min far ofte har brugt sandpapiret.
Og desværre kan jeg ikke længere fortælle dem at de har løjet for mig. 😉
Nå men bare at manden får malingen fjernet, så er alt jo godt. 🙂
Mvh. Gavtyven
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.