5tilføjet af

Preskriptionstid på banklån?

Hej
Jeg er havnet lidt i knibe med min bank. Jeg bor i udlandet og har lige forsøgt at få oprettet en konto i en bank i DK. Det kunne jeg ikke da de sagde at jeg havde et udstående med deres inkassoafdeling. Jeg havde fuldstændigt glemt dette, men jeg tror at jeg ved hvad det er .
I slutningen af 80-erne fik jeg Dankort (et af de første). Dette overtrak jeg så, ung og dum som jeg var. Jeg foreslog dengang for banken at vi kunne lave overtrækket om til et lån, så jeg kunne afdrage pengene. Det ville banken imidlertid ikke. De sagde at de ville anmelde mig for bedrageri og så trak de 1½ månedsløn fra mig. Jeg flyttede selvfølgelig min lønkonto til en anden bank og ventede så ellers på at høre fra bank, inkasso eller politi. Lang tid gik og det eneste der skete var at jeg engang imellem fik et brev fra banken, hvor de ville have at jeg skulle vedkende mig gælden, men disse breve har jeg aldrig reageret på, da der hverken var juridiske krav eller trusler. Nu fik jeg så et nyt brev fra dem og på det har jeg svaret at jeg ikke aner hvad de taler om. Officielt har jeg ikke modtaget et brev fra dem i ca. 20 år selv om min adresse har aldrig været hemmelig. Jeg har til og med registreret min udenlandske adresse hos folkeregistret, da jeg stadig er dansk statsborger. Jeg vil selvfølgelig gerne betale hvad jeg skylder, men jeg vil ikke betale 20 års renter. Er der ingen preskriptionstid på den slags? De har jo ikke hverken sendt mig anbefalede breve eller sendt sagen videre til inkasso. Hvor kan man henvende sig for at få hjælp med dette?
tilføjet af

Du skal have fat i bankens inkassoafdeling

Du nævner ikke hvilken bank der er tale om, men er det f.eks Den Danske, så bor deres afdeling i Kannikegade i Århus.
Hvis du vil ordne det helt på engang tilbyder du dem det beløb du vil betale mod en saldokvittering. De er i reglen møre efter en årrække. Dog skal du ikke forvente at få et fornyftigt kundeforhold til den bank efterfølgende, så er det muligt, så vælg en anden, eller udse dig en bankmand i systemet med omhu.
Afhængig af beløbsstørrelsen, kan de måske godt svare sig at få en revisor på banen som kontaktmand til banken.
tilføjet af

Advokatbistand

Jeg vil anbefale dig at søge advokatbistand/vejledning i sagen.
Det lyder meget som en oplevelse jeg havde med Danske Bank med mit allerførste dankort. Som så mange andre gjorde jeg den fejl at lave et overtræk på omkring 5000,- i løbet af de første mdr. Selvom jeg tjente 12000-15000kr om måneden på et tidspunkt nægtede de at lave overtrækket om til et lån og truede med bål og brand.
Jeg blev selvfølgelig skidebange og betalte pengene med den første løn der gik ind, men jeg har senere fundet ud af at de fleste banker er langt mere forstående og fleksible i forhold til især deres helt unge kunder. Hvis det ér Danske Bank, så er de bare ikke til at hukke eller stikke i, så søg noget juridisk bistand så du ved at alt hvad du foretager dig er lovmæssigt korrekt.
For øvrigt mener jeg, at hvis du kan bevise at du ikke har hørt fra dem i 20 år eller mere og de har haft mulighed for at kontakte dig (via folkeregisteradressen mv) så ér sagen forældet. Der er nogle regler om, at hvis de når at kontakte dig så sent som den sidste dag i 20-års-perioden bliver den forlænget med endnu 20 år, men hvis de ikke har nået det indenfor fristen, er sagen forældet og du går fri.
tilføjet af

Rimeligt sikker

Jeg er rimeligt sikker på at jeg ikke har hørt fra dem i 20 år. Det er vel dem som skal bevise at jeg har modtaget information fra dem fx ved et anbefalet brev, skulle jeg mene.
Det ér Danske Bank som jeg har udestående med, kun cirka 10 000 i hovedstol, men renter for 20 år er jo ikke ligefrem småpenge for en almindelig lønslave.
Findes der ikke noget som hedder "Bank ombudsmand" eller sådan noget?
tilføjet af

forældelsesloven af 1908

tilføjet af

Bare et brev

Brevet behøves ikke at være anbefalet.
Dog kan de kun tage renter af de sidste fem år, af hovedstolen + salærer.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.