20tilføjet af

vegetar+bor hjemme = problem!

er en pige på 16 år og jeg vil super gerne blive vegetar! både fordi jeg elsker anderledes mad (især vietnamesisk mad) og i det hele taget bare vegetar mad, og så er jeg også en af dem der tror på at kød er mega usundt ligemeget om det er store eller små mængder.
Men jeg bor hjemme og min familie er de største kødelskere og vi får altid sådan noget keeedeligt mad. har prøvet at spørge om vi ikke kunne få noget anderledes mad, og så holder det måske 2 dage og så det slut. har prøvet at være vegetar før men det er simpelthen for besværgeligt med mine forældre!
nogle der har nogle råd?
tilføjet af

Hvis..

..du vil diktere menuen, så lav den dog selv! Tilbyd at købe ind og lave mad - og introducer, der du selv har lyst til at spise. Hvis dine forældre betaler gildet, må man sige at de er i deres gode ret til at lave og spise det, de har lyst til..
Det KAN godt lade sig gøre at være vegetar i en familie af kødspisere, jeg har gjort det i et år..men jeg betaler og laver også selv min mad...
tilføjet af

tja

det har du jo selvfølgelig ret i 🙂
tilføjet af

Ja da

lav din mad selv
tilføjet af

lol

DU kan lave min mad.
tilføjet af

Tror jeg ikke

Hvis man ikke er tilfreds med menuen her i huset, så må man selv lave sin mad....
tilføjet af

Du må i arbejdstøjet selv ;)

Sørg for at det du gerne vil spise kommer med på indkøbssedlen og så lav selv den mad du kan lide.
Men husk at sætte dig ind i hvad din krop har brug for. For de proteiner du ville have fået af kødet, skal komme et andet sted fra. Der er også nogen andre ting du kommer til at mangle. Så hjælper det ikke kun at spise salatblade og gulerødder. Det er for ensidigt.

Forældre er småborgerlige og ændre ikke på deres vaner. Du er selv nød til at komme igang. Eller fortsæt som hidtil hvis du vil have det serveret.
God fornøjelse så er du også forberedt til når du flytter hjemmefra. 😉
tilføjet af

som sagt..

.. har jeg været vegetar før, så jeg ved godt hvad jeg skal spise for at få de vitaminer🙂
problemet er vel egentlig bare dovenskab med at skulle lave sin egen mad osv. så skal bare tage mig sammen!
tilføjet af

Det er jo fino :)

Jeg kan så hilse a tsige det er ret sjældent egentligt at møde en teen ager der faktisk har gjort det klart at vegetarmed og konvertionel mad ikke er det samme mht det kroppen har brug for. Hvorfor de så ikke kan forstå at den mad de spiser er ensidig. Jeg skal ikke gøre mig klog på det. Men fik det at vide af en gammel rotte i faget vegetar mad.
Så enten laver du det selv eller spiser hvad der er serveret. Men dine forældre mener jo måske det bare er en fase du skal igennem. Og at du glemmer det igen. Lige som så meget andet vi finder på som børn og teen ager.
😉
tilføjet af

...

Da jeg var vegetar var det ikke bare en beslutning jeg tog fra den ene dag til den anden.. jeg tror at jeg brugte en hel måned på at finde ud af hvor alle de forskellige vitaminer kommer fra og hvilket mad jeg skulle spise osv, så jeg har pæn meget styr på det 😉
ved dog ikke helt hvad du mener med konventionel mad
tilføjet af

....

Det lyder ikke til du har sat dig særlig meget ind i kost. Kød er sundt, og har aldrig skadet nogen. Selvfølgelig bør det være økologisk, så der ikke er pesticider og medicinrester i, men så er det altså også noget af det sundeste man kan spise. Jeg kan forstå man vil være vegetar for dyrenes skyld, men altså ikke for sundheden. Korn derimod er ikke sundt, og man er ikke skabt til at få alle de kulhydrater. Mennesket er skabt til at spise kød, ikke korn. Og i stenalderen døde folk ikke i hobetal pga blodpropper og kolesterol, fordi de spiste kød. De var tværtimod sunde, og havde sjældent sygdomme. Hvad skulle de ellers også have spist om vinteren, da der intet voksede?
tilføjet af

Hun skal vel ikke

selv betale hvis hun er under 18, og ingen penge har? Så er det vel hendes forældres opgave at betale for maden. Det er jo trods alt dem selv der har valgt at få børn. Og så må man jo også sørge for at børnene kan li' maden, hun skal jo ikke bare finde sig i alting fordi hun bor hjemme. Og vegetarmad er sikkert på mange måder billigere end retter med kød. Nu er jeg ikke selv vegetar, og tror ikke på kød er usundt, men mht pengene kan jeg ikke se problemet.
tilføjet af

øhm

ved ikke om du lagde mærke til at jeg skrev at jeg er en af dem der tror på at kød er usundt ligemeget hvor store eller små mængder det er og at du siger jeg ikke har sat mig særligt meget ind i kost pisser mig af! du aner ikke hvor meget jeg læser om kost, og de fleste steder siger de rent faktisk også at kød er pisse usundt. og så er jeg pænt ligeglad med hvad de åd i stenalderen, det her er 2011 og mennesker ændre sig. og bare fordi man er vegetar betyder det sgu da ikke, at man ikke spiser andet end kort. det var da et underligt eksempel!
når jeg siger jeg vil være vegetar for dyrenes skyld (hvilket jeg gjorde sidst jeg var vegetar) grinte folk af mig! fordi dyr er jo bare dyr. når jeg siger at jeg vil være vegetar fordi JEG mener det er usundt at spise kød med alt det jeg har læst på nettet, så får jeg at vide at jeg ikke ved en skid. og det skader da heller ikke, ikke at spise kød hvis man får vitaminerne andre steder fra?
tilføjet af

...

mente korn og ikke kort.. tror ikke det er sundt at spise kort 😃
tilføjet af

......

Jo jeg lagde netop mærke til at du skriver du tror på kød er usundt, ligemeget hvor lidt man så ellers spiser, og det er netop af den grund jeg skriver at det lyder til du ikke ved særlig meget om kost.
Ja de skriver mange steder kød er usundt, og det er netop det der er problemet. Det er alt sammen gamle undersøgelser. Nyere undersøgelser viser at kød ikke skader, og faktisk er direkte sundt, og at mættet fedt ikke giver blodpropper. Nu skriver jeg så nyere undersøgelser, og det er også rigtigt, men der er også ældre undersøgelser der viser det, det er bare kommet mere frem. Du skriver du har læst meget om kost, så det undrer mig du ikke ved noget om det også. Jeg kender godt de undersøgelser der viser at vegetarisme er sundt, men efter i flere år at have læst mere og mere om alt med kost, og have tænkt en masse over det selv, så ved jeg godt hvad jeg tror på i dag.
Alt det hysteri omkring kød og mættet fedt, det startede for flere årtier siden, da en forsker ville sælge sit kolesterolmedicin. Så prøvede han på alle måder at bevise at fedt fra kød skader, så folk troede de var dødeligt syge, og ville købe medicinen. Desværre tror folk stadig på den gang ævl. Jeg troede selv på det før i tiden, og spiste ikke særlig meget kød, levede næsten vegetarisk, men det er slut nu. Det med at jeg nævner korn, er jo bare et eksempel på noget man bør undgå, det har ikke noget at gøre med det du har skrevet.
Det at du skriver du er pisse ligeglad med hvad de åd i stenalderen, fortæller mig også at du ikke ved særlig meget om kost. Mennesket har nemlig stort set ikke ændret sig siden stenalderen, og derfor bør vi spise de samme ting som vi gjorde dengang. Korn blev indført for omkring 10.000 år siden, og med et begyndte man at spise det, fordi man kunne dyrke marker med det. 10.000 år er ikke særlig meget i evolutionen, og slet ikke nok til at man har vænnet sig til at spise korn. Nu nævner jeg også korn, fordi jeg ved at mange, også vegetarer tror at korn er sundt. Og i dag spiser folk mindre og mindre kød, til trods for at mennesket har spist kød i mio. af år. Så du kan altså ikke bare sige at stenalderen rager dig en hat, og at man har ændret sig siden, det er dine gener ligeglade med, de er stadig de samme som dengang du var stenaldermenneske.
Jeg skriver ikke du ikke ved en skid, jeg skriver at det lyder til du ikke har sat dig særlig meget ind i det. Det handler ikke kun om at få vitaminer. Det er ikke særlig svært at få. Det handler om at få den rette balance mellem tingene, og at få fedt og proteiner, og undgå for meget kulhydrat. Og kulhydrat er det vegetarer får mest af, og det er blandt andet fra korn og også bønner og kartofler og sådan noget, som ikke er særlig sundt. Hvad skulle de ellers spise? Hvis kosten ikke hovedsageligt er baseret på kød, fisk, æg, grøntsager og frugt, så må den jo være baseret på korn, kartofler, bønner, linser, frugt og grønt, medmindre man ligefrem er frugtar.
tilføjet af

lkl

Vegetar = Freak....
Elsker personligt hakket gris, gris i hylster med gris i striber om.... Elsker okse hakket eller i stykker.... Hellere dø end aldrig spise kød....
tilføjet af

...

ved ikke om du lagde mærke til at jeg skrev at jeg er en af dem der tror på at kød er usundt ligemeget hvor store eller små mængder det er

Det viser da bare at du tror noget der er forkert. Kød er sundt uanset hvad folk tror.
tilføjet af

lkl

så dø i fred , for kød bliver da ikke meget af i fremtiden. mvh en der ved hvad kød koster i fremtiden :)
tilføjet af

vegetar+bor hjemme = problem!

Kød er ikke usundt, og heller ikke for visse dyrs vedkommende "urent" ifølge religioner.
tilføjet af

....

Mennesket er omnivorer, hvilket vil sige at vi både kan spise kød og grønt og at vi også kan leve ensidigt af den ene type fødekilde, så længe kosten er korrekt sat sammen.
Mennesker der spiser meget kød, særligt animalsk, har en øget risiko for åreforkalkning, blodpropper, forhøjet blodtryk, tyk - og endetarmskræft. Det er der forsket rigtig meget i og bl.a. tarmkræften er et bekræftet fakta. Kød er meget lang tid om at blive nedbrudt i fordøjelsen og affaldstofferne kan ligge i tarmen og rumle rundt i lang tid. Dels gør det tarmen mindre effektiv og derfor ophobes slakker og mindre affaldsstoffer lettere i villierne i tarmvæggen. Når der gennem mange år er ophobet små mængder med jævne mellemrum kan det føre til mutation i cellerne det hæfter på og så har vi grobunden for tarmkræft. Den manglende stimulering af peristaltikken og vedvarende forstoppelse som også tit følger med stor indtagelse af kød kan også være kræftfremkaldende.
Derudover afgiver også specielt animalsk kød (dvs. okse, svin og lignende klovdyr) både fedt- og proteinstoffer over lang tid, som er usunde. Det er jo ikke for ingenting at grundlæggende af "Atkin-diæten" selv døde i relativt tidlig alder af hjerte-kar-sygdom!
Man kan spise væsentligt større mængder fisk og fjerkræ uden at løbe den samme risiko, fordi det er mindre fedt og hurtigere nedbrydes. Men ingen bør spise det mere end 2-3 gange om ugen for at dække sit protein-behov i henhold til de almindelige fødevareanbefalinger. De øvrige dage kan behovet dækkes ved et bredt indtag af bl.a. linser og bønner som kan dække de typer af amino-syrer der er behov for, for at proteinet er brugbart til bl.a. opbygning og vedligehold af muskler.
Det bedste ér en kombineret diæt, men det er dumt at tro at store mængder protein er sundt i længere tid. Det kan, over kort tid, være en effektiv måde at tabe sig på da protein er de eneste kilder til en komplet dækning af amino-syrer og som det eneste kan nedbrydes til både fedt og kulhydrat. Men på lang sigt er det virkelig usundt at spise meget mere kød end frugt og grønt, bl.a. fordi man slet ikke får vitaminer og mineraler nok og pga. de ovennævnte konsekvenser for tarm-funktion, fedtophobning (fedt-aflejringer i aorta og andre dele af hjerte-kar-systemet) mv.
tilføjet af

......

Du skriver at du ikke mener at TS ved noget om kost, når hun ikke interesserer sig for hvad mennesket spiste i stenalderen. Du har helt ret i at hun sikkert mangler noget viden, men det gør du også. Der er indenfor forskning i kost og sundhed blevet talt meget om netop "stenalder-mad", men det er også afgjort at det ikke er sundt for et mennesker i 2011.
Vores livsstil er en helt anden, langt mere stillesiddende og inaktiv end i stenalderen. En af grundene til at stenaldermennesket fungerede godt på en protein(kød)rig diæt var at de bl.a. brændte fedtet af ved hårdt fysisk arbejde og ved at leve et liv uden f.eks. centralvarme. De forbrændte ganske enkelt flere kalorier og oplevede derfor også sjældent at overskydende fedt hobede sig op på kroppen.
Sjovt nok er amerikanerne, som har fedmerekord i verden, også blandt verdens største kødspisere. Og særligt det hæderkronede amerikanske oksekød fylder meget i deres kost. Det ér da lidt tankevækkende at det folk i verden som er allerfedest og allermest inaktive også er dem der bliver allerfedest og deraf også mest syge af deres enormt protein-rige kost.
Hvis vi skulle leve af stenalderkosten som i høj grad bestod af protein svarer det til at vi skulle løbe en halvmarathon hver dag - og hvor mange i den gennemsnitlige befolkning bevæger sig egentlig så meget?
Livsstil er enormt afgørende for hvilken mad man bør spise og derfor kan du slet ikke sammenligne stenalderkost (som i øvrigt også bestod af brød fremstillet af grove kornsorter, bær, rødder og andre ting man kunne finde i naturen) med den kost der er nødvendig i dag.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.