Efter 671 forsøg og et par års forsøg fik journalist Bo Elkjær sit interview med Fogh Rasmusen. Vi kender dog fortsat ikke grundlæggende årsagen til at Danmark gik med i Irak krigen. Mit bud er at Fogh ville vise at han er en mand af handling, og så mener han vel iøvrigt at det var det rigtige at gøre. Det mener han fortsat, for Fogh er ikke en mand der indrømmer fejl. Et godt forhold til USA har også været med i overvejelserne vil jeg mene.
At der skulle tage 2 år at give det interview (som han havde lovet), samt en påtale fra ombudsmanden kan også undre.
tilføjet af anonym
Årsagen til Irakkrigen er såre simpel
Verden bevæger sig imod en krise i form af udbud og efterspørgsel på oliemarkedet, iflg. det Internationale Energi Agentur, IEA, og det amerikanske Government Accountability Office, GAO som, hvis udviklingen fortsætter, vil ramme omkring år 2012-2015. Med mindre den irakiske olie vil tilflyde markedet!!!
tilføjet af Knæet
Udtalelser fra Våbenmesse i København
"Det er disse investeringer, de danske forsvarsindustrifolk er her for. Danmarks forsvarsindustri er ikke stor, men den er ambitiøs.
I 2005 omsatte den for 4,7 milliarder kroner og eksporterede for en milliard. Tallene ventes at fordobles inden for de næste par år. Og vejen frem er arrangementer som det her, mener Jens Maaløv. Han er direktør for Terma, som sammen med Mærsk er den største danske forsvarsleverandør i USA.
"Det er så komplekst at komme ind på det marked, at virksomhederne har brug for nogle partnere," siger han. "Og den politiske opbakning er altafgørende. Når ministeren og regeringen er med her, så kommer koryfæerne."
Med, det er regeringen. I 2005 brugte den således Danmarks deltagelse i Irak som pression for at få en 'Declaration of Principles' - en rammeaftale, der giver Danmark særstatus som samarbejdspartner på forsvarsområdet.
"Vi sagde til amerikanerne, at vi gerne skulle have lidt kød på, at vi er en af USA's nærmeste allierede i Afghanistan og Irak," forklarede kontorchef i forsvarsministeriet Christian Arildsen til Information i oktober 2005."
tilføjet af 123456
Forkert formulering
Fogh har ikke fået en påtale af ombudsmanden, men ombudsmanden har kritiseret Fogh.
Der er en stor gradsforskel på de to ting.
En påtale er det samme som at sige at han skal lave interviewet snarest muligt for ellers kan det få konsekvenser mens en kritisering ikke indebærer konsekvenser.
tilføjet af kaminsky
En snak om ord!
Ombudsmanden kan jo ikke tvingen nogen til noget, men jeg mener der er tale om en påtale af statsministeren, ikke et påbud.
tilføjet af kaminsky
Ja USAs baggrund men...
Hvorfor gik Danmark med -er spørgsmålet?
tilføjet af Svend35
Hvis det var rigtigt hvad du sagde
Ville det ha' været langt langt billigere for USA og andre at forhandle med Saddam - han ville nemlig med glæde ha' leveret al den olie de måtte ønske, sålænge han blot blev forsikret at han måtte sidde i fred os ro og tyrannisere den irakiske befolkning.
tilføjet af anonym
Det handler om at sikre sig
adgang til olien. Og sjovt nok gav man Saddam lov til at forøge olieproduktionen, længe før irakkrigen, i takt med at prisen på råolien steg. Men olieindustrien i Irak er håbløs forældet som følge af FN sanktioner (det samme gælder iøvrigt for Iran).
Nu kan US så glæde sig over at Saddam ikke pludselig skulle finde på at lukke for oliehanen, eller levere til Kina, for nu kontrollerer de det hele selv.