Jeg har fået en opgave, hvor jeg skal regne ud, hvor mange sekunder der går, fra solen står op over Amalienborg, til den står op over Marselisborg.
Ved at finde længdegraderne begge steder, skulle det nok være muligt. Men så er der pludselig nogen, der gør mig opmærksom på, at det afhænger af årstiden. Deres opredning forstår jeg ganske enkelt ikke. Er der nogen herinde, der kan forklare det bedre?
tilføjet af Bob-bob Nissen
Jordens inklination
Hvis du er meget streng, så skal du tage højde for jordens inklination, denne har jo påvirkning på solens gang henover himlen og dermed den "tilbagelagte strækning" mellem Amalienborg og Marselisborg.
Ellers kan du i en ca. beregning blot regne med antallet af længdegrader divideret med 360° x 24 x 60 x 60, så har du det i sekunder.
tilføjet af Lad bradorene flyve
Ifølge Wikipedia ligger:
Amalienborg på 12°35'35" østlig længde og Marselisborg på 10°12'10" ditto. Det får jeg til 573⅔ sekunders tid. Altså lidt over 9½ minut.
Med de få breddegraders forskel, der er, kan jeg ikke tro, at det flytter intervallet mange sekunder til hver side, selv når jorden står allermest skæv i forhold til solen.
tilføjet af Frede Lohm
De 2 tredjedel sekund,
svarer til den tid, det tager solen at stå op ved Amalienborgs østligste hjørne, til den står op ved det vestligste hjørne i det overforliggende palæ.
Jeg tror heller ikke, at udsvinget den tværgående vej er så meget større end dette. Men held og lykke med beregningerne.
tilføjet af Bo Bob Jensen
Jo tak.
Jeg kan forstå på jer, at der er noget om snakken. Men jeg fatter det stadig ikke.
Hvordan skal det beregnes?
tilføjet af Bob-bob Nissen
Hvad fatter du ikke?
Kan du ikke være lidt mere specifik med, helt præcist hvad du ikke "fatter"?
Det er jo lidt svært at hjælpe dig, hvis man ikke ved det.