SuperDebat.dk > Politik & Samfund > Fri debat: Politik & Samfund
13tilføjet af laupigen
globalisering
Hvorfor skulle globaliseringen gavne Danmark??
Vi mister jo arbejdspladser...
Kom med jeres bud på hvorfor globalisering er godt for os!
Fordele og ulemper...
tilføjet af speedygonzales
Fordele
Globaliseringen betyder jo tillige at andre lande efterspørger vore varer. Jeg så et eksempel på en fremsynet dansker som i 1994 grundlagde en grise produktion i Polen, længe inden det land blev optaget i EU. Nu er han den førende griseproducent i hele Østeuropa, med 15 gårde i Polen og på vej ind i Ukraine. Han har endda bygget slagterier i Polen.
Vores knowhow kan ikke købes for penge, men vi kan eksportere den. Det giver os et godt omdømme, og man vil efterspørge dansk know how.
Vore unge vil få frit slag på alle hylder mht hvor de har lyst til at få en uddannelse.
Det er bare et par af fordelene..
Speedy
tilføjet af dalimill
hov hov speedy
Glemte du ikke at svare på ulemperne ved globaliseringen, eller der er måske ikke nogen. Venligst dalimill
tilføjet af Anonym
Globalisering er godt fordi....
I kræft af at de fattige lande får flere penge at gøre godt med, får de en bedre købekraft. Denne købekraft vil de kunne bruge på de vestlige luksusvarer og vores økonomi vil opleve en såkaldt multiplikator effekt! Denne effekt vil kunne påvirke den danske økonomi og dermed skabe flere arbejdspladser. Det eneste problem er overgangs perioden, men den skal jo komme før eller siden da vi ikke kan blive ved med at udnytte de billige produktionsmidler i u-landene!
Håber det var svar nok!
tilføjet af speedygonzales
Sandt.....
især østudvidelsen kan vise sig at blive enddog særdeles udbytterigt for alle i EU. Det er bare sådan at alle har så travlt med at forbande alt der her med EU at gøre.
Og til Dalalmill: Jeg har virkeligt svært ved at se ulemperne. Jeg ved godt hvad du gerne vil høre, men det kan jeg ikke stå til tjeneste med.
Speedy
tilføjet af dalimill
svar til speedy
Du ser ingen ulemper ved globaliseringen. Så vil jeg komme med en. Det er de ufaglærte der må betale prisen i globaliseringens navn. Det er dem der har været med til at bygge virksomhederne op, der mister jobbet. Det er ikke så længe siden at der i TVa blev advaret om udflytning af arbejdspladser, i mange tilfælde har det vist sig at det har givet firmaerne store underskud fordi de nye medarbejdere ikke havde den expertice og knowhow som de danske arbejdere er kendt for. Jeg vil næsten påstå at der er nogle få firmaer der flytter produktionen bare fordi det er moderne. Venligst dalimill
tilføjet af speedygonzales
Kan jeg ikke afvise....
Det er der da noget om, og det er yderst beklageligt. Jeg er den første til at indrømme en vis tristhed over at arbejdspladser går tabt. Men om det er globaliseringens skyld? Alt har sine omkostninger.
Men der hvor mine forældre bor, er der udsigt til 1100 arbejdspladser, da en stor tysk koncern påtænker at bygge et mega turistcenter i det område. Og sådan går det give some - take some.
Alt er ikke sort hvidt, sommetider dukker en gråtone op.
Speedy
tilføjet af bluegrazz
Globaliseringen
er ikke noget der er til for at gavne nogen. Den er der bare og efter min mening burde verden politisk set tage konskvensen af det og indstille deres verdenssyn derefter. Sådan som det er nu er det kun enkelte personer og private organisationer og firmaer der har lugtet lunten. Verden er simpelthen et mere åbent sted end den var for tyve år siden, den er et sted hvor al slags kommunikation foregår på tværs af landegrænser og geografiske adskilninger.
Modvirkningen til denne tendens findes hos de mennesker der bliver pissebange for globaliseringen og hellere vil lukke af så de ikke kan komme i kontakt med alle de mærkelige og skræmmende ting der er derude i verden. Sådan nogle mennesker er nationalister og er egentlig en slags romantisk modreaktion imod tiden, der er bare mange af dem.
Politikerne bliver også pissebange for hvis verden bliver globaliseret og åben mister de en hel del af deres magt, så de rider med på nationalist vognen og lukker grænserne osv. Desuden prøver de at centralisere magten så meget de kan i form af kommunesammenlægninger, kanoner for undervisning, et stærkt EU og så videre.
De fatter bare ikke at globaliseringen ikke kan bremses på denne måde, kun hvis en katastrofe slog verden halvtreds år tilbage i udvikling ville globaliseringen kunne bremses. Som det er nu ville det være klogere at åbne op for den og prøve at forstå den og udnytte den.
Kodeord: Decentraliser, åbn op, vær ikke bange for det nye, vær ikke bange for det fremmede, vær ikkebange for distancer, udnyt uformelle netværk, udnyt internationale netværk. Alt dette kan udnyttes gavnligt for et hvilket som helst folk, land og person. Hvis man tør.
tilføjet af mircheef
Udvikling
Globaliseringen er med til at åbne verdenen. Desuden udflytningen af firmaer til u-lande, er med til at forbedre menneskers levevilkår i landene. Naturligvis mister danmark arbejdspladser, men de får dem tilbage, når udlandske firmaer flytter herop.
Den danske regering går stærkt ind for efteruddannelse, så dem der har mistet deres arbejde, hurtigt kan komme igang igen.
tilføjet af Golddigger
Globalisering = vores frelse..
..fordi selvom vi mister arbejdspladser nu, så er det kun en overgangsfase. Så snart folk i de lande som arbejdspladserne flytter til får en højere levestandard og priserne stiger, så stiger deres lønninger også. Det betyder at deres konkurrencefordel langsomt vil forsvinde. Samtidig vil de få en større og større købekraft, hvilket betyder at de vil kunne købe flere og flere af vores produkter og dermed skabe nye arbejdspladser!!
Så på kort sigt koster globaliseringen arbejdspladser, men på lidt længere sigt kommer den til at skabe nye.
Samtidig så skal man også huske på at politisk ustabilitet med medfølgende flygtningestrømme og/eller økonomiske immigranter, vil aftage efterhånden som folk i den tredie verden får en højere levestandard. Vi kan lukke vore grænser med en restriktiv indvandrerlovgivning, men det vil aldrig kunne standst tilstrømningen til den rige verden så længe at der er så stor ulighed mellem nord og syd, det kurerer kun symptomet på det der er galt i verden, ikke selve sygdommen, der jo består i den store ulighed. I det 19.århundrede rejse hundredetusindvis af danskere til USA i jagten på et bedre liv, men det gør vi ikke længere, simpelthen fordi Danmark ikke længere er et fattigt land, det er ikke længere nødvendigt i desperation at flygte til en anden verdensdel. Det samme vil ske i Afrika, Latinamerika og Asien i det 21.århundrede pga. globaliseringen.
Jeg mener altså at globaliseringen er vores allesammens redning... :)
tilføjet af Nationalisten
Naturen
I overser alle et vigtigt punkt, og det er om jorden overhovedet kan understøtte 9,3 milliarder(2050) mennesker der alle ønsker at leve som en Amerikaner?
Ikke al vækst kan være ønskeligt, nogle gange så vil det være yderst klogt og trappe ned.
tilføjet af Anonym
ufaglærte mister arbejde
Det er forkert at sige at det kun er de ufaglærte det går ud over. Måske rammes disse hårdere end andre, men globaliseringen vil ramme alle former for arbejde. Se blot hvordan IT-funktioner med videre flytter til Indien. Eller hvad med det faktum at Kina har 450.000 ingeniørstuderende. De jo ikke dummere end os derude i verden - bare billigere ;-) Så der vil især i en overgangsperiode komme stigende konkurrence og større krav til den enkelte. Det er ikke længere nok bare at lave venstrehåndsarbejde, det er i stedet nødvendigt konstant at udvikle sin viden og yde sit bedste. Og, er dette en dårlig ting?
tilføjet af bluegrazz
handler ikke kun om vækst
eller økonomi. Det handler blandt andet om større udjævning af ressourcerne, det betyder at Danmark og vesten generelt bør(!) blive mere fattige, dvs. negativ vækst.
Desuden handler det om ressourcers og ideer fri bevægelighed over grænserne. Ikke så meget om forbrugsgoder.
tilføjet af claespedersen
Det har det gjort.
Nu mener jeg ikke bare det er positivt med den globalisering der forgår, og den har ikke formået at få bugt med helt grundlæggende problemer, som sult rundt omkring i verden og krige og overtagelse af menneske rettigheder. Men ellers forstår jeg ikke helt hvad det menes med ordet globalisering, da selv bruger ordet om den moderne nomade, der rejser rundt i helle verden, og endeligt ikke har noget tilhørsforhold som menneske, til det land vedkommende kommer fra.
Men ellers ser jeg positivt på at der kommer mennesker til Danmark fra fremmed lande, hvis det bare foregår i et tempo, hvor vi kan integrere de mennesker, hvor vi dag må vedkende os der er problemer i vores samfund, og der nogle kulturalle forskelle i opfattelsen af hvordan et samfund fungere.
For eliten i samfundet volder det ikke de store problemer med den globale verden, da de har deres fælles sprog, men det kan gøre det på længer sigt, hvis ikke man får løst problemer med fattigdom og den moderne teknologi skaber jo arbejdsløshed, samt rovdrift på natur resurser rundt omkring i verden. Da efter Kina er det land der har den største udvikling og deres behov og efterspørgelse efter olie stiger, kan det resultere i store stigninger i prisen på olie som kan resultere i verdens samfundet kommer ud i en alvorlig international økonomisk krise.
Så ingen tvivl om at verdens samfundet har brug for planlægning, og det ikke udviklingen ikke bare kan styres liberalistisk men kræver planlægning omkring den forsatte udvikling. Samt verdens samfundet satser meget på uddannelse og det bliver muligt for borger rundt omkring i verden at have afgang til Internet.
Mvh