Gode retter i efteråret
Efteråret byder på masser af gode rodfrugter og for dem der har forbindelser ; vildt.
Efteråret er suppetid, man tager hvis suppen skal være discount, nogle marvpiber og suppeben til omkring 40 kroner kiloet i supermarkedet(ellers hvis man har penge nok køber man et halvt eller to kilo af det mindst dyre oksekød som også er mest velegnet til suppe), et bundt porre, selleri, gulerødder, eventuelt persillerod, løg, kartofler . . og krydderier ; allehånde, peber, løvstikke, korriander, laurbærblade . . .
suppebenene eller suppekødet skal koges med låg på i flere timer på lavt blus, har man børn skal suppegryden især stilles inderst på komfuret, når det så har simret nogle timer tilsætter man grøntsager og rodfrugter, først porretoppe snittet i små stykker, selleri i små stykker, finthakkede løg og en lille eller stor kvart kop tørret løvstikke og lader det simre en halv times tid endnu og til slut en lille halv time med kartofler, gulerødder, persillerod og måske et æble som giver mere friske grøntsager . . .
Til suppe kan man tilberede hjemmelavede melboller og kødboller . . og brød bagt til suppen med eller uden krydderier og pynt i
suppe er eller kan være et større projekt
Ønsker man en mere klar suppe skal indholdet fra suppegryden igennem en sigte
og skal suppen være fedtfattig skal den fx stå på køl natten over så man nemt kan fjerne det fedt der er stivnet
Har man ikke tid og ikke råd, kan man lave en hurtig og nem og mere fedtfattig suppe med 200 gram revne gulerødder, 400 gram skivede kartofler og 300 gram finthakket løg og 50 gram hakkede porretoppe hvis man har det, lidt krydderier det hele svitses og tilsættes cirka en liter vand og koges op og simrer i et kvarter til tyve minutter og tilsættes en suppeterning eller to.
en rigtig opskrift på gammeldag suppe ; http://www.voresmad.dk/Opskrifter/Hele_kogebogen/G/Gammeldags_oksekoedssuppe.aspx#.UHAqYpjZZPE
Supperesten kan man gemme til en omgang sovs og kartofler.
Der er også frugtsupperne, og de mange kager som efterårets frugter giver anledning til hyldebærsuppe, hybensuppe, æblekage, æbleflæsk med og uden flæsk, pærevælling, æblemos . . . .
Som noget nemt og lækkert kan man jo også lave de der varme riddere, sådan cirka; hvedebrødsskiver eller fuldkornsbrødskiver dybbet i fløde eller mælk med lidt sukker i, vendt i et sammenpisket æg, stegt på panden og drysset med kanelsukker eller måske pyntet med en lille klat hjemmelavet syltetøj og med varm mælk med honning til . .
Efteråret er suppetid, man tager hvis suppen skal være discount, nogle marvpiber og suppeben til omkring 40 kroner kiloet i supermarkedet(ellers hvis man har penge nok køber man et halvt eller to kilo af det mindst dyre oksekød som også er mest velegnet til suppe), et bundt porre, selleri, gulerødder, eventuelt persillerod, løg, kartofler . . og krydderier ; allehånde, peber, løvstikke, korriander, laurbærblade . . .
suppebenene eller suppekødet skal koges med låg på i flere timer på lavt blus, har man børn skal suppegryden især stilles inderst på komfuret, når det så har simret nogle timer tilsætter man grøntsager og rodfrugter, først porretoppe snittet i små stykker, selleri i små stykker, finthakkede løg og en lille eller stor kvart kop tørret løvstikke og lader det simre en halv times tid endnu og til slut en lille halv time med kartofler, gulerødder, persillerod og måske et æble som giver mere friske grøntsager . . .
Til suppe kan man tilberede hjemmelavede melboller og kødboller . . og brød bagt til suppen med eller uden krydderier og pynt i
suppe er eller kan være et større projekt
Ønsker man en mere klar suppe skal indholdet fra suppegryden igennem en sigte
og skal suppen være fedtfattig skal den fx stå på køl natten over så man nemt kan fjerne det fedt der er stivnet
Har man ikke tid og ikke råd, kan man lave en hurtig og nem og mere fedtfattig suppe med 200 gram revne gulerødder, 400 gram skivede kartofler og 300 gram finthakket løg og 50 gram hakkede porretoppe hvis man har det, lidt krydderier det hele svitses og tilsættes cirka en liter vand og koges op og simrer i et kvarter til tyve minutter og tilsættes en suppeterning eller to.
en rigtig opskrift på gammeldag suppe ; http://www.voresmad.dk/Opskrifter/Hele_kogebogen/G/Gammeldags_oksekoedssuppe.aspx#.UHAqYpjZZPE
Supperesten kan man gemme til en omgang sovs og kartofler.
Der er også frugtsupperne, og de mange kager som efterårets frugter giver anledning til hyldebærsuppe, hybensuppe, æblekage, æbleflæsk med og uden flæsk, pærevælling, æblemos . . . .
Som noget nemt og lækkert kan man jo også lave de der varme riddere, sådan cirka; hvedebrødsskiver eller fuldkornsbrødskiver dybbet i fløde eller mælk med lidt sukker i, vendt i et sammenpisket æg, stegt på panden og drysset med kanelsukker eller måske pyntet med en lille klat hjemmelavet syltetøj og med varm mælk med honning til . .