De små sygehuse har ofte ikke ekspertise til at give de bedste behandlinger, hvilket medfører at patienterne i større grad transporteres over store afstande til større sygehuse. I 2005 blev 13.413 patienter flyttet fra små til store sygehuse, ofte med en stor forsinkelse til følge.
Til gengæld kan små sygehuse i nærområderne give tryghed for befolkningen i nærheden af sygehuset.
Skal de små sygehuse lukkes, så alt samles på de store, eller er det bedst at beholde de små sygehuse i lokalområderne?
tilføjet af Last flicka avec klamotten ...
Mange små sygehuse er allerede lukket
Skanderborg, Grenå, Faaborg, osv.
Hilsen
Last flicka avec klamotten puesto
tilføjet af rodvad
Lukkes
"Til gengæld kan små sygehuse i nærområderne give tryghed for befolkningen i nærheden af sygehuset". For mange er det en falsk tryghed. Kun dersom lægerne på de små sygehuse vil erkende sine begrænsninger, og vil sende patienter de ikke kan finde ud af, videre i systemet.
De små sygehuse er ofte en forhindring til at få den rigtige behandling. De mangler plads til den optimale behandling. Patienterne får stuegang 5 gange om ugen, og af faciliteter er der 2 radioprogrammer at vælge mellem, gider de ikke høre på dem, må de vente på besøgende, pleje og mad.
Plejepersonalet mangler mange apparater der ikke er plads til, til at give den optimale behandling.
Læger mangler instrumenter og apparater der ikke er plads til, for den optimale behandling.
tilføjet af FrkBerg
Det er for dårligt
Jeg synes det er for dårligt at man lukker alle de små sygehuse, jeg ved godt der er mangel på personale til at tage sig af de patienter, men hvis man så vender det om er der også mangel på sengepladser, både på de små og store sygehuse, man bliver jo næsten sendt hjem før man vågner af nakosen efter opration, fordi der er mangel på sengepladser. og det med at blive flyttet fra de små sygehuse til de store, giver forsinkelser, det kommer der til alligevel, fordi ventelisterne er så lange, hvis der bare var flere der gad at tage en uddannelse inden for medicin, så der var mere personale, så kunne de måske redde lidt flere liv, men okay der er selvfølgelig også mangel på donere. Så det er lige fedt....
Venlig Hilsen FrkBerg
tilføjet af Nursen
De små sygehuse
bør bevares, men ikke som egentlige sygehuse, men kunne anvendes f.eks. til genoptræning, rekreation, m.v.
Patienterne er bedre hjulpet med at blive transporteret over længere afstand til det sygehus, der har nødvendigt udstyr, specialister, m.m. på stedet.
Transporttiden som sådan er ikke noget stort problem for patienten - det er mere for de pårørende, der gerne vil komme på besøg.
Vi har vænnet os til at have et hospital rundt om hjørnet, derfor er der ramaskrig igang, når der tales om at lukke et lokalt sygehus. Andre steder er det ganske acceptabelt at patienterne bliver fløjet 300 km til nærmeste sygehus - og mærkeligt nok, der er ikke flere dødsfald end herhjemme.
tilføjet af Bastei
Du har nemlig ret
En af de få gode ting som var i det gamle DDR, var deres Polyklinikker. Dermed mener jeg ikke udstyret m.v., men ideen.
Det fungerede lidt anderledes end det som du beskriver da de havde et fagligt større akut behandlingsområde, men jeg finder at en kombination ville være godt, nemlig hvor man bl.a. kan lave genoptræning, man kunne måske samle flere forskellige læger tandlæger m.v. men også foretage forskellige mindre indgreb eller behandlinger, eller på anden måde aflaste de store sygehuse for småskrammer. Det er vigtigt at de patienter som har virkelig behov for hjælp også kan få den hjælp, så må en hudafskrabning ikke forsinke eller umuliggøre den alvorlige behandling.
tilføjet af Anonym
Politik og sygehuse...
Det er rigtigt, at til de større og mere komplicerede behandlinger skal man til et større sygehus, ligesom i dag. Jeg frygter blot, at det man gør i øjeblikket er som" at tisse i bukserne" og sparre penge. Jeg frygter bare, at man om nogle år, når der kommer "gang i systemet" igen vil blive afkrævet den normale tilstand i Danmark med nær-sygehuse. Og så skal man jo til at bygge igen, tiolværelse har altid gået i "bakke og dal".
MVH. MIG
tilføjet af rodvad
"Tisse i buksene"?
Kan godt være man sparer nogle penge ved at nedlægge de små sygehuse, men man sparer menneskeliv, og det er ikke at foragte.
Som det er nu, kommer et akut tilfælde ind på sygehuset "om hjørne", der skal først en sygeplejerske tilse, så en læge- kandidat eller yngre, tage stilling. For så at hente "bagvagten", nu, en til to timer efter ankomst, beslutter bagvagten at de ikke kan tage sig af patienten, denne bliver ekspederet videre til et større sygehus. Kan nogen se at det er spild af kostbar til og resurser?
tilføjet af yofilo
For og imod
Jeg mener ikke at man skal lukke de små sygehuse og skadestuer. Der kan givetvis være større skader/alvorlige sygdomme som ikke kan behandles på lokale sygehuse f.eks. slagtilfælde - men dem behandler man jo også kun i normal arbejdstid på de større sygehuse!) men der kan man så evt. udvide muligheden for lange transporter via helikoptere til de større sygehuse, hvis det er nødvendigt.
Det er et problem at nogle mennesker i yderområderne måske skal køre 30-40 km eller mere for at komme på skadestuen (eller til vagtlæge for den sags skyld) med brækkede arme og ben, eller hvis de f.eks. har et hjerte- eller slagtilfælde i anmarch. ´Det er ikke alle almindelige mennesker der f.eks. kender tegnene på et hjerteanfald, og jeg synes det er problematisk at de måske skal køre halve og hele timer for at komme til en proffessionel som kan vurdere situationen.
Jeg har selv oplevet at stå med et forgiftningstilfælde i en mindre by ca. 50 km fra Ålborg. Da vi ankom til den lokale skadestue, viste det sig at den kun var åben for folk der var visiteret fra vagtlægen, som var ca. 25 km væk i en tredje by. Vi fik at vide at denne sag egentlig hørte under Ålborg Sygehus som lå endnu længere væk. I sådan nogle tilfælde er det dybt uansvarligt, at der er så langt til vagtlæger og skadestuer, for både forgiftninger, alvorlige infektioner og andre mere "usynlige" problemer kan udvikle sig utrolig hurtigt, hvis det ikke kommer under behandling omgående. Særligt hvis der er tale om svækkede personer, børn eller gamle kan det betyde forskellen mellem liv eller død, om de bliver undersøgt og behandlet en time tidligere end de ellers ville blive.
Jeg er faktisk heller ikke fan af de store sygehuse. Jeg bor selv tæt på et af landets Universitets Hospitaler og det er virkelig ikke noget at prale af. En simpel røntgenundersøgelse er der måneders ventetid på og der bliver meget ofte begået fejl. Det er heller ikke særlig nemt at komme igennem til skadestue eller vagtlæge.
For nylig blev en ung mand sendt hjem fra skadestuen med et kraniebrud, fordi lægerne nægtede at udføre en scanning efter et alvorligt, voldeligt overfald. Kommer man endelig på skadestuen er der meget lang ventetid, fordi det er så stort og der kommer mennesker langvejs fra, hvor de ikke længere har skadestuer.
Det er som om sygehuset er blevet så stort og specialiseret, at forholdsvis almindelige rutineundersøgelser og indgreb bliver nedprioriteret til fare og gene for patienterne. Når der endelig er situationer som kalder på mere avancerede metoder er de ofte tilbageholdende, for det må jo endelig ikke koste noget at drive de mastodonter der er skabt.
En anden side man også skal tage i betragtning er de store behandlingscentre man allerede er ved at etablere.
På sin vis er det fint nok at lave større specialiserede centre for f.eks. kræft og hjertesygdomme, men omvendt mener jeg også det er en fejl at man ofte sender alvorligt syge patienter til kemo-behandling langt væk fra deres hjem. Vi har vel alle hørt om patienter der sendes 50-100-150 km fra deres hjem og nærmeste pårørende, for at få den type behandling og det mener jeg ikke er rimeligt.
Alle studier viser at patienter som har tæt kontakt til pårørende og nærmiljø under behandlingen af en alvorlig sygdom har bedre muligheder for at komme sig, så det er helt hen i vejret at skære ned på de muligheder, til fordel for sygehus-fabrikkerne i de større byer.
Man kan godt forsvare f.eks. at sende en kræftpatient til en dags undersøgelser i en anden by, men skal vedkommende gennem et længere kemo-forløb, så bør det kunne foregå på lokale sygehuse i nærområdet, så vedkommende kan være i det nærmiljø han eller hun kender bedst. Det er absolut det mest menneskelige.
Men det triste er jo, at vores sygehusvæsen som burde være menneskeligt og empatisk indrettet, handler om ren kassetænkning. Det ses over hele linjen; fra manglende rengøring (som der jo ikke er penge til selvom det er drønvigtigt på netop et sygehus), over manglende sygeplejersker (som har været ramt af nedskæringer og dårlige arbejdsforhold så længe, at ingen gider arbejdet), til lukning af lokale sygehuse og skadestuer til skade for patienterne.
tilføjet af yofilo
Det sker også på større sygehuse
Det der sker også på større sygehuse.
Et ældre familiemedlem blev for nogle år siden akut indlagt på skadestuen på OUH med meget svære mavesmerter, sort opkast osv.
Hun lå der i næsten 6 timer før der kom så meget som én læge og tilså hende...derefter måtte hun vente yderligere to timer før de bare gav hende morfin og parkerede hende på en afdeling.
Først dagen efter fik man scannet, hvor det viste sig at hendes mavesæk var perforeret og indholdet løbet ud i bughulen. Dét er en meget alvorlig tilstand som kunne have kostet hende livet. Og det var så på et af de fine, store sygehuse med ekspertise og know-how.
tilføjet af rodvad
lægefejlen
blev formodentlig registreret på det store sygehus "OUH" (Odense Universitets sygehus?).
På mange af de små sygehuse har man ikke scanner, eller folk til at betjene dem akut, og i sidste ende skal de også vente med operationen til de kan få lånt en anæstesilæge.
tilføjet af rodvad
For
Lægene i lægeambulancer er både bedre kvalificeret og hurtigere ude til patienten, end en ambulance kan transportere dem til det mangelfulde lokalsygehus. De lokale små sygehuse mangler røntgenlæge og anæstesilæger på vagt.
Akutpatienter venter ikke i "månedvis" med at komme til røntgen.
Alle sammenlignlige lande, med meget større afstande til sygehusene, end her, har større overlevelseschancer og højere levealder, hvorfor?
tilføjet af hexia-de-trix
Det er livreddende
at beholde de små sygehuse i nærområderne.
Flertallets politikere misbruger deres magt til at hive så mange livreddende funktioner til deres eget nærområde.
Før politikerne begynder at lukke sygehuse, så bør/skal de sørge for at der bliver uddannet danske læger. Som det er nu, tillader man andre landes statsborgere at studere på det danske lægestudie. Disse udlændinge tager pladsen op for danskere, der gerne vil være læger.
Hvis adgangskravet til studiet er for højt, så bør man se på, hvordan det kan sænkes.
Eksamens-karakterer er jo kun et billede af hvordan en person har haft det i eksamensøjeblikket. Har en person en dårlig dag, så kan det betyde, at vedkommende ikke kan blive læge.
Disse magthavere- flertallet af politikere- bør også sørge for at vejnettet kan bære en hurtig transport, hvad en akut opstået lidelse jo er.
Ofte sidder man i lange køer her og der, når man vover sig ud på vejene.
Jeg har ladet mig fortælle, at udbringning af pakker på Sjælland er dyrere, fordi der er for megen spildtid i trafikken forårsaget af trafikpropper o.l.
tilføjet af rodvad
Passer ikke
Det er de store centrale sygehuse der er "livreddende", de små sygehuse er kun til de små bykonger.
tilføjet af hexia-de-trix
Hvorfor mener du så det?
I mange tilfælde er det nødvendig med akut behandling.
Kan man så ikke behandle det på det lille sygehus, så må man sende patienten videre.
Overskud af lægekapacitet vil føre til bedre læger, for så må de overskydne forbedre deres kvalifikationer.
Hvis det endelig skal indføres, så kan man indføre hospitalsbyggeri i de tyndere befolkede egne, og så kan man håbe af den vej at styrke befolkningstilvæksen der. De tyndere befolkede egne har heller ikke de enorme trafikale probemer som storbyerne.
tilføjet af gusse
luk de små sygehuse
De store har hvad der skal bruges af udstyr og kvalificerede læger.
Derfor luk de små sygehuse som alligeveller i de fleste tilfælder sender patienterne videre til de store - og dermed går kostbart tid til spilde.
tilføjet af Anonym
Kan kun give dig ret
Selvfølglig skal de små sygehuse ikke lukke. Jeg bor selv 34 km fra Viborg sygehus men det må vi ikke bruge. nej nej vi skal til aalborg og der er 60 km. Ambulancerne har de også fjernet der er 20 km til mærmeste. Det eneste vi har har på egnen er en akutbil. Nej lad endelig folk dø mens de bliver transporteret så langt som muligt. Jeg kan da gdt se at vi sparer en masse i folkepension så. Jeg kender nogen der sad med et barn med en brækket arm på aalborg i 10 timer. Skal alle de små nedlægges vil ventetiden nok blive fordoblet. Lad vores sygehuse være hvor de er
tilføjet af Nursen
For - ikke imod
det kan godt være du finder det urimeligt at cancerpatienter skal have langt til et hospital hvor der er personale til at kunne give patienten de behandlinger der skal til for at bekæmpe sygdommen.
Du glemmer blot at tage i betragtning at behandlingerne ikke giver sig selv. Det personale der er ansat på kræftafdelinger = onkologiske afdelinger er specialuddannet - dvs. 1 - 1½ år oveni sygeplejeuddannelsen. Det er faktisk således, at medmindre man har specialviden og uddannelse er man som sygeplejerske ikke berettiget til at give kemobehandlinger.
Derfor dur ideen ikke.
Det samme gælder for læger - en almindelig læge må ikke udskrive recept på kemostoffer - det er kun registrerede speciallæger på specialafdelinger.
Af samme grund opretter man patienthoteller på de fleste større sygehuse - der kan både patient og evt. pårørende være sammen når den aktuelle behandling afsluttes for pågældende dag. Mange steder indlægger man et familiemedlem som rask ledsager - især når patienten har langt hjem.
Derfor kan jeg ikke acceptere din påstand om kassetænkning - der bliver gjort alt hvad der er menneskeligt muligt og hvad de fysiske rammer tillader for at patienterne kan have et tåleligt ophold under deres behandlinger.
Du efterlyser empati - samtidig klager du over fejlbehandlinger og kassetænkning - imens du glemmer at der udstedes behandlingsgarantier til højre og til venstre. Med manglende personale, utilstrækkelige fysiske rammer m.m. kan empati kun finde sted person til person - og ikke fra "systemet" til den enkelte.
tilføjet af Nursen
Nej, lokalsygehuse er ikke nødvendigvis livreddende
og ja, der er udenlandske studerende på medicinstudiet - men lukker vi for dem, vil vores unge studerende ikke have en chance for selv at komme udenlands og lære noget - er det det, du ønsker?
Vil du virkelig lukke bogen for danske studerende blot fordi der er nogle nordmænd og svenskere der læser herhjemme?
Jeg er ikke enig med dig at eksamen kun er et spejlbillede af hvorvidt personen har en god eller dårlig dag. En eksamen er gennemgang af det pensum der er blevet undervist i under pågældende semester. Kan man ikke sit stof, må man dumpe og gå eksamen om. Længere er den ikke.
M.h.t. din besynderlige holdning omkring trafik - det er endnu ikke sket at en ambulance ikke har kunnet komme frem på Sjælland. Blot fordi du sidder i en bilkø er ikke ensbetydende med at ambulancer gør det samme. Hvis du så oveni gad lytte til trafikmeldinger i radioen, er der altid meldt ambulancekørsler med destination og ruten som den første oplysning.
At sammenligne udbringning af pakker og ambulancekørsel hører simpelthen ingen steder hjemme.
tilføjet af Nursen
Med al respekt for
brækkede arme og ben - men en brækket arm fører yderst sjældent hvis ikke aldrig til død.
tilføjet af knolden
mon ikke
OUH= Odense universitets hospital rodvad??? og ikke h som i sygehus ;-))))
tilføjet af rodvad
Tilslutning
Jeg kan kun tilslutte mig dit synspunkt.
Mange mindre centralsygehuse opererer for kræft, uden nogen efterbehandling, uden kræftlæges indblanding. En overlæge i organdonorkirurgi fra Sønderjylland, var en af dem der havde for stor dødlighed af brystopererede. På Bornholm ville de være sikre på at de fik det hele med, derfor fjernede de hele brystet uden det var nødvendig mange gange. Ligevel kan de ikke være sikre på at der ikke smutter en celle der udvikler sig og sætter sig fat et andet sted (metastaser), som onkologer er den der kan opdage tidligere end andre læger.
tilføjet af rodvad
Rigtig
at det i mange tilfælder er nødvendig med akut behandling, den kan de bare ikke få på de små sygehuse. Der er u rutinerede læger der tager i mod, de skal vurdere om de skal have fat i bagvagten, bagvagten har god tid til at møde. Og når han møder, mangler der røntgenlæge og/eller narkoselæge.
De akutte tilfælder er de øvede lægeambulancer og paramedicinere meget dygtigere og hurtigere. Og via telefon har de organiseret de rigtige afdeling og de rigtige læger, til patienten kommer frem. Men de er også dygtige til første behandling på stedet og undervejs til sygehuset.