10tilføjet af

System Danmark

En historie fra yndige Danmark....
-hvor er det yndige i det her ?

De syge gøres endnu mere syge. De ledige får ikke arbejde. Forskeren Nanna Mik-Meyer retter en sønderlemmende kritik mod revaliderings- og aktiveringssystemet. Mennesker med et langt arbejdsliv bag sig tvinges til at overskride deres grænser og tilpasse sig en virkelighed uden mening.
"Du sidder og krænger hele dit privatliv ud. Fortæller, hvad du får angst af, eller hvad ved jeg. Jeg aner ikke, hvad det går ud på. Jeg føler, at det er totalt nyttesløst".
Sådan fortæller Birgitte til Nanna Mik-Meyer i bogen "Dømt til personlig udvikling".
Birgittes nakke kan ikke længere klare montagearbejde, og derfor er hun blevet klient på et dansk revalideringscenter, hvor socialarbejdere og sagsbehandlere skal vurdere hendes arbejdsevne og muligheder på arbejdsmarkedet.
Midt i uvisheden om, hvad der sker hende fremover, kan Birgitte alligevel grine ad de mange pauser og kaffedrikkeriet på stedet:
"Men hvad hjælper det mig at sidde og drikke morgenkaffe, snakke, hygge og slappe af, spise frokost, være i køkkenet, lave mad til andre, gå på museum, og gud hvor får jeg meget arbejde af det her ikke. Jeg forstår det ikke".
I "Dømt til personlig udvikling" rejser antropologen og sociologen Nanna Mik-Meyer en skarp kritik af system-Danmark, og hvad der sker med de mennesker, der havner på et revalideringscenter.
Mens andre antropologer rejser ud til fjerne egne for at studere eksotiske folkeslag, har Nanna Mik-Meyer siden 1997 brugt måneder på at tale med klienter og socialarbejdere på revalideringscentre og aktiveringsprojekter i Danmark.
Men hvorfor er det overhovedet interessant og vigtigt at vide, hvad der foregår på de her centre?
- Det handler om, hvilket samfund vi vil have, og hvad staten skal blande sig i. Der mangler debat om, hvad vi synes, det er rimeligt at tvinge folk til. De mennesker, der er tvunget til at deltage, bliver udsat for indgreb i deres privatliv, vi andre ikke ville finde os i.
Personlig udvikling
Men hvad er det, der sker med mennesker, der kommer ind på de her centre? Handler det ikke bare om, at de skal i arbejde?
- Det, der foregår i alle disse velfærdsinstitutioner, betyder, at borgerne bliver skabt om til klienter. Deres liv og samlede erfaringer bliver reduceret til en størrelse, der passer til systemet, socialarbejdernes og den enkelte institutions måde at arbejde på.
- Meget socialt arbejde handler om at understøtte en personlig udvikling af klienterne. Men mange kan ikke genkende sig selv i det og bliver udsat for en indblanding i privatlivet, der kan virke smertelig.
- Mange af dem er ufaglærte, der er oppe i årerne, er slidt ned eller har mistet jobbet, fordi fabrikken er flyttet til Kina. De er arbejdsomme mennesker, der både er for unge og for raske til at få pension. Og de ser ikke personlig udvikling, rundkreds-projekter og morgenmøder med snak over kaffe som et oplagt middel til at komme videre. Mange har i stedet et ønske om et fleksjob, siger Nanna Mik-Meyer.
Men fleksjob er svære at skaffe, så i stedet begynder socialarbejderne at fokusere på det, Nanna Mik-Meyer kalder personlig udvikling.
- Noget, man altid kan gøre, er at lave samtaler, gruppeøvelser, hvor folk præsenterer sig selv, gåture, kaffedrikning og andre aktiviteter, jeg indfanger med begrebet personlig udvikling.
Kan ikke sige nej
"Dømt til personlig udvikling" - det er en hård titel og beskrivelse?
- Ja. Men en stor del af dem, jeg har mødt, tager afstand fra den psykologisering, der finder sted de her steder.
- For eksempel øvelser, som går ud på at sælge sig selv foran resten af holdet. Det betragter mange mennesker med års erfaring på arbejdsmarkedet som ydmygende. De har aldrig haft svært ved at sælge sig selv. Det har aldrig været problemet.
Hvorfor er det blevet sådan?
- Måske fordi man ikke kan skaffe folk arbejde, skaber man i stedet nogle rammer, der skal ligne virkeligheden. Meget af det ender i sådan noget pseudo-gruppe-dynamik-halløj. Det ligner ikke virkeligheden.
- På en fabrik bliver du fyret, hvis du kommer for sent hver dag i flere uger. Det gør du ikke på et revalideringscenter eller i et aktiveringsprojekt. Man får heller ikke løn, og måske er den første, du møder i frokostpausen, en, der har været der i to år. Folk tilpasser sig situationen, drikker kaffe og tager den med ro. Hvorfor skulle de skynde sig?
- Problemet er, at det er dét grundlag, systemet og socialarbejderne vurderer folk på, selv om de tidligere har passet et job og i øvrigt ville opføre sig helt anderledes på arbejdsmarkedet. Man er med andre ord klient i et system og ikke en arbejdstager på arbejdsmarkedet.
Snævert fokus på klientrolle
Nanna Mik-Meyer holder ofte foredrag for socialrådgivere og andre, der arbejder med sociale klienter. Hun forsøger at få socialarbejderne til at se klienterne som andet end enkeltindivider.
- Hvis der er tale om nedslidte eller ufaglærte over 40, der kommer fra industrivirksomheder, der er lukket, så nytter det ikke at tale til dem, som om deres problemer skyldes noget i dem selv. Så er deres problem et socialt problem og ikke kun et individuelt problem.
- I stedet for at det er dem, der skal laves om, dem, der skal være mere fleksible, samarbejdsvillige, omstillingsparate, og hvad det ellers hedder i dag, ville man lette en del af byrden for de mennesker, hvis man tog udgangspunkt i, at de er kommet i en situation, de ikke selv alene bærer skylden for.
Burde man lukke revalideringscentrene?
- Nej. Det ville få meget uoverskuelige konsekvenser for de meget svage, mennesker med psykiske lidelser eller misbrugsproblemer og for personer, hvis eneste problem er ledighed, men ikke selv ved, hvilke job de kan varetage.
- Det, jeg peger på, er, at det ikke fungerer optimalt for en stor gruppe mennesker, og at reva-centrene er gammeldags og rettet mod et industrisamfund, der ikke eksisterer mere.
Det var sådan, du beskrev aktiveringsindustrien i 1999, men sådan foregår det jo fortsat mange steder?
- Jeg ved ikke, om aktiveringsindustrien er på samme måde i dag. Dengang stod det lysende klart, at det ikke holder en meter at aktivere ledige ved at sætte dem til håbløse opgaver. De ledige, jeg besøgte, pakkede chokolade og blade for private firmaer. Det gik op for dem, at arbejdet tidligere blev udført i fængslerne, og at alternativet var, at opgaverne blev sendt til Østen. Derfor kunne de ikke se, at de havde nogen gavn af det, de lavede, og da de heller ikke fik arbejde, beskrev de det som meningsløst.
Mener du ikke, man skal bruge tvang?
- Tvang er fornuftigt nok, hvis det kan føre til arbejde. Hvis man som aktiveret får at vide, at man er garanteret et job efter et par måneder, hvis man følger med og møder op, er det jo helt fint.
Hvordan kan der ske ændringer?
- Politikerne burde sætte sig for at undersøge arbejdsmarkedet og mulighederne for klienterne grundigt i stedet for - som i dag - primært at sætte initiativer i gang, hvor det er klienterne, der undersøges grundigt.
Nanna Mik-Meyer henviser til, at ingen rigtig ved, hvilken effekt revalideringscentre har, og om aktivering virker. Der har blot været bred enighed om, at det skal være sådan. Men for en liberal regering ligger det lige for med mere markedsstyring, mener hun.
- Jeg tror, man ville få meget mere succes med folk, der kommer af sig selv, end med dem, der bliver sendt af kommunen. Jeg er overbevist om, at de gode steder ville overleve, hvis man indfører frivillighed i projekter, der ikke er målrettet arbejdsmarkedet. Der er selvfølgelig nogle, der gerne vil udvikles personligt.
- Men "mød-op-eller-mist-dine- penge" er et meget dårligt udgangspunkt, hvis man ikke har andet at tilbyde end personlig udvikling. Projekterne burde stilles over for krav. Det gør man ikke, selv om klienterne dagligt stilles over for en række krav.
Nanna Mik-Meyer
Nanna Mik-Meyer er født i 1970, gift og mor til to børn.
Hun er uddannet antropolog og ph.d. i sociologi. Hun har tidligere været ansat som forsker ved Socialforskningsinstituttet, men underviser nu på Copenhagen Business School.
Nanna Mik-Meyers forskning har mest været centreret omkring socialt arbejde med fokus på mødet mellem system og klient.
Den unge forsker har skrevet og været medskribent og redaktør på flere bøger som "At skabe en klient" og "Dømt til personlig udvikling". Hun har desuden blandet sig i den offentlige debat med kronikker og debatoplæg.
Opskrift på en klient
Diana er 56 år og nedslidt efter at have været dagplejemor i 37 år. Hun har fået en kunstig hofte, men har mange smerter, hun har haft mavesår og er tynd og spinkel.
Dianas kommune har nægtet hende førtidspension og har bedt reva-centret undersøge hendes arbejdsevne og situation.
Diana ender med at få tilkendt førtidspension. Men det sker ikke på grund af nedslidning, smerter i hoften og den håbløse situation, som Diana og hendes mand ser hende i og argumenterer ud fra.
Alle de enkelte problemer kan kommunen afvise. I samarbejde med socialarbejderne på reva-centret lærer Diana i stedet at fokusere på den allergi, hun også lider af. Allergien kan i modsætning til de andre problemer ikke afklares og tilbagevises af kommunen og bliver derfor løftestangen til en førtidspension.
Diana bliver som alle andre, der møder systemet, lavet om til klient. Hun bliver skabt i et billede, der matcher den institution og de socialarbejdere, der skal arbejde med hendes sag.
Andre er ikke så heldige. De gør modstand og risikerer at få hæftet etiketter som vrangvillig, sygdomsfikseret eller fastlåst på sig. Som klient får man en identitet, systemet kan håndtere og arbejde med. Man kan også være såkaldt flytbar, hvis man spiller med på systemets forslag. Som klient er man dermed blevet reduceret til en størrelse, de forskellige velfærdsinstitutioner kan arbejde med.
Fakta:
Målt i helårspersoner var der sidste år 8.150 mænd og 15.039 kvinder i forskellige former for revalidering - fortrinsvis på amtslige centre. Når amterne forsvinder, overtager kommunerne al revalidering.
Kilde: Nanna Mik-Meyer og bogen "Dømt til personlig udvikling", Hans Reitzels Forlag 2004.
"Mød-op-eller-mist-dine- penge" er et meget dårligt udgangspunkt, hvis man ikke har andet at tilbyde end personlig udvikling. Projekterne burde stilles over for krav. Det gør man ikke, selv om klienterne dagligt stilles over for en række krav.
tilføjet af

tak en smøre

men godt nok relevant og gennemtænk - giver dig ganske ret i alt - der er kun eet at gøre: stem på dansk folkeparti - de eneste som forstår folks situation, når de er kommet i klemme i systemet!
socialakrobaterne påstår at de gør det samme, men for dem er ord og handling ikke helt forenlige - det har de vist igennem årtier.
tilføjet af

Lige en lille detalje

Mon ikke du lige har set bort fra den lille bagatel at INGEN af de møllesten der er lagt om halsen på nogen og som har givet grobund for dette syge system har kunnet lægges uden støtte fra DF?
Så nej - den købte vi heller ikke.
tilføjet af

Nemlig

samtlige nedskæringer og forrringelser på det sociale område siden 2001 bærer DF's underskrift.
tilføjet af

Endnu en detalje

TIlbage i 98 da cocialdemokratiet sad på regeringen indførte de tvangs-aktivering, og jeg selv blev placeret på et såkaldt værksted for ledige på dagpenge.
Dette "værksted" var oprettet på en VUC/HF skole, og her skulle man så opholde sig på fuld tid.
Det var iorden at man sad og surfede på nettet hele dagen, eller strikkede, spillede kort, eller bare hang der, men næææ nej, vi måtte sørme ikke deltage i selve undervisningen på skolen nu vi alligevel var der, og så kunne få noget givtigt ud af tiden der.
Som eks. kan jeg også nævne de 55-60 årige, de følte sig virkeligt nedgjort efter et langt arbejdsliv, ved at skulle sidde der hver dag og lave ingenting.
Men ok, vi figurerede jo ikke længere i arbejdsløsheds-statistikkerne, og det så godt ud for den daværende regering.
tilføjet af

DF...!!!???

hvordan kan du tro på dem ?
De skriver under på alle nedskæringer...går ind for de værste racistiske ideologier.
nej... jeg er ikke folkepartist.
tilføjet af

sender syge på arbejde

En dans på roser...hvis arbejde er sundt så giv det til de syge.


Arbejdsprøvning
En arbejdsprøvning er en afklaring af en borgers muligheder for at bestride et bestemt stykke arbejde i en virksomhed.
En arbejdsprøvning kan anvendes forud for en egentlig virksomhedsrevalidering og kan være en nødvendighed for at kunne lave en revalideringsplan. Men den kan også anvendes til præcist at kunne afklare, hvor meget en medarbejder kan arbejde, med hvad og hvor længe fremover.
Arbejdsprøvningen er ofte af kort varighed. Typisk en til tre måneder, alt efter behovet.
Arbejdstiden kan variere fra få timer til fuld tid. Under arbejdsprøvningen er der mulighed for at få hjælp til værktøj, arbejdsredskaber mv. Se også emnet indretning af arbejdsplads.
Hvis medarbejderen ikke har ret til løn under sygdom, er arbejdsprøvningen uden lønudgifter for virksomheden. Hvis medarbejderen har ret til løn under sygdom, refunderer kommunen sygedagpengebeløbet til virksomheden.
tilføjet af

Væk de døde!

Kirkegårdsgraver er den næste profession der kommer til at mangle arbejdskraft, når Hjorten bestemmer sig at de de døde da ikke bare skal ligger der og formulde. De skal den ondelyneme bare i gang skal de og ikke ligge der og flyde 6 fod under.

Meget apropos:

Af Nils Henrik Frimann - 7:32 - 4. aug. 2005

- Om ikke andet, så kan jeg da forsøge at grave min egen grav...
Med galgenhumor prøver kræftsyge Svend Erik Sjøgren i Nykøbing Falster at fortrænge chokket over, at han om to uger tvinges ud i praktik som kirkegårdsgraver.
- Hvis jeg siger nej, risikerer jeg at miste sygedagpengene. Men et hårdt fysisk arbejde som graver kan jeg simpelthen ikke magte, sukker den 55-årige, som inden sin sygdom var ansat i hjemmeplejen.
Sammen med en halv snes andre på sygedagpenge deltager Svend Erik Sjøgren i øjeblikket i et otte ugers såkaldt afklaringskursus, hvor kommunens arbejdsmarkedsforvaltning skal vurdere, hvad han kan og ikke kan.
- Hvis jeg kunne få en mere skånsom beskæftigelse, har jeg intet imod at arbejde. Men jeg ved, at arbejdet på kirkegården vil slå mig helt omkuld, siger han til Ekstra Bladet.
Ramt af lymfekræft
Det er halvandet år siden, Svend Erik Sjøgren fik konstateret lymfekræft.
- Sygdommen påvirker hele min hverdag. Jeg falder jævnligt om på gaden. Da jeg samtidig lider af en lungesygdom, mister jeg pusten, bare jeg skal gå 100 meter. Derfor bliver den planlagte aktivering en alt for stor belastning for mig. Jeg kan jo ikke engang slå min egen græsplæne.
Sælsom udvælgelse
Den kræftramte mand har tidligere været i arbejdsprøvning på et beskyttet værksted i Nykøbing Falster, hvor der blandt andet blev fremstillet smørrebrødspapir.
- Det var et job, jeg kunne klare. Derfor er mit ønske at få noget tilsvarende.- Hvorfor blev det lige kirkegårdsgraver?
- Jeg blev blot spurgt, om jeg kunne lide at være ude i al slags vejr. Da jeg svarede ja, sagde læreren: 'Så må jobbet som graver jo lige være noget for dig'. Og så var den sag afgjort, fortæller Svend Erik Sjøgren om de sælsomme kriterier for udvælgelsen.
Kranfører-servitrice!
Det er meningen, der skal udarbejdes en såkaldt ressourceprofil over hver enkelt kursist, når de otte uger -halvdelen i praktik -er overstået.
- Det er er fuldkommen hjernedødt at sende Svend Erik ud som graver. Men det er næsten lige så tosset, at jeg skal i praktik som kranfører. For det første har jeg højdeskræk -for det andet er min ene skulder smadret. Lærerens begrundelse var, at jobbet som kranfører harmonerer med mit tidligere arbejde som -ja, I tror det er løgn -servitrice, siger 43-årige Anne Marie Ha-gendam, der går på samme kursus.
­Hvordan skal jeg kunne klare et job som kirkegårdsgraver, når jeg er så svag, at jeg at jeg ikke kan slå min egen græsplæne, spørger kræftsyge Svend Erik Sjøgren.
tilføjet af

ren gyser ...hvor må det

være skuffende at opleve...en ren gyser fra vidunderlige Danmark...
tilføjet af

Stavnsbåndet anno 1988

Stavnbånd anno 1988
En rystende historie fra dagens Danmark ude på landet, om vold og svinsk sagsbehandling. Selvom den er lidt svær at læse anbefaler jeg at man gør sig den ulejlighed.
http://home3.inet.tele.dk/busylady/afsnit1.htm
tilføjet af

føj for helvede

Jeg tror det er en jeg kender ..
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.