5tilføjet af

træt af udannelsestedet

kære soldebatører
jeg sidder her søndag aften efter en alt for hurtig weekend
jeg er træt af min uddannelse inde for mad verden der har været stor udskiftning af de ansatte inden for en måned og den nye ansatte kok er er ikke rar han taler ned til folk og får en til at føle sig dum
lige nu er jeg i et andet "værksted" hvor jeg skal være ind til januar måned hvor jeg så skal på mit første skole ophold der er jeg usansynlig træt af at være da det kører helt hen i skoven når lederen blander sig mellem medarbejderne fungere det fint jeg har gode arbejdskollegaer og de støtter mig da jeg er "eleven" men nu efter mit januar når jeg har været i skole skal jeg arbejde sammen med den nye kok der åbenbart mener en elev skal kunne det samme som en faglært han er spydig kommer med små kommentarer og det ser jeg slet ikke frem til
jeg ser på min læreplads for tiden som noget der bare skal overståes og så holder vi weekend igen jeg er ikke glad for at være der mere
ja jeg kan gå til min fagforening men så føler jeg stikker dem i kniv i ryggen
min læreplads fungere med arbejder som alle kender hinanden og derfor er kommet til der og og arbjede derfor kan man ikke beklage sig til den øverste da han er "venner" med dem han ansætter
er der nogen elever som har det som mig man kører træt i sit job som elev eller andre?
jeg kender til arbejdsløsheden og vil ikke på bistand vil tjene mine egne penge og forsørget mit barn
men hvor finder jeg selvtidligen? og stærkheden til de spyde stikpiller man får?
overvender man hverdagen med de kommentarer man skal høre hele tiden
jeg er usikker på mig selv vil jeg ærligt sige og jeg er usikker på om det fordi jeg ikke duer til det de skal lære mig :-(
er jeg den udulige?
tilføjet af

Når man er ung og ny i branchen

vil der altid være nogle klaphatte der skal køre på en. Lad være at være bange for ham, men konfronter ham istedet med hans urimelighed. Du skal ikke være bange for at gå til hans overordnede. Han skader virksomheden da han skræmmer talenterne væk og tyranniserer sine underordnede så de er mindre effektive og kreative. Det bliver folk beviseligt når de arbejder under sådan en narrehat.
Din overordnede ønsker højest sandsynligt ikke at du/i skal blive for dygtige da i kunne risikere at være bedre end ham, istedet holder han jer nede.
Det jeg vil råde dig til er:
1: Fortæl ham at du synes at han er urimelig og at du faktisk ikke gider finde dig i det.
2: Hvis det bliver ved eller bliver værre så klag til din overordnede (uden om ham selvfølgelig).
3: Hvis forholdene bliver for urimelige så tøv ikke med at sige op (og fortæl endelig din øverste overordnede hvorfor). Det er trods alt bedre at være arbejdsløs end at blive moppet med risiko for varige ar på sjælen.
Husk også hele tiden på at det ikke er dig der er noget galt med. Det er din køkkenchef (eller hvad han nu er) der er en elendig chef.
Nu er kokkebranchen/madlavningsbranchen notorisk berygtet for at have en hård omgangstone. Det er naturligvis ikke acceptabelt men opmvendt skal man nok ikke være for nærtagende.
Jeg har selv arbejdet et år på en korn og foderstof forretning lige efter gymnasiet fordi jeg skulle tjene nogle penge inden jeg skulle læse videre. Jeg skulle også lige testes af da jeg kom der som en grønskolling af en nybagt student i et miljø af smede, lagerarbejdere og ufaglærte. Det skal ikke være nogen hemmelighed at de første par måneder ikke var ret sjove. Man skulle ikke lave en eneste lille fejl før det blev kommenteret og korrekset. Imidlertid lærte man omgangstonen og at svare igen og så var det som om man var accepteret. Resten af tiden var jeg faktisk rigtig glad for at være der.
tilføjet af

Du må lære at sige fra

overfor den nye kok, hvis han kommer med nedladende og krænkende bemærkninger. Du må også gøre ham opmærksom på, at når du er elev, så kan han jo ikke forvente, at du kan lave de samme madretter som en faglært kok. Når man er lærling, så skal man jo lære det først. Det er vel derfor, at man skal i lære.
Jeg synes, du skal prøve at klare problemerne selv i første omgang. Hvis han nedliggøre dig eller taler/råber af dig, så skal du sige fra, at du ikke vil finde dig i at blive behandlet på denne måde. Du må sige, at du bliver ked af den måde han behandler dig på, og at du mister lysten og arbejdsglæden på denne arbejdsplads.
Hvis det ikke hjælper, vil jeg søge rådgivning hos fagforeningen. Jeg håber, også at du har en god familie og venner som kan hjælpe og støtte dig.
Den værste reklame en restaurant kan få, er dårlig omtale om arbejdsmiljø. Hvis de skifter personale hele tiden, så mister de måske også nogle kunder og omsætning, og ejeren vil få et dårligt ry, hvis det er en dårlig arbejdsplads.
Jeg ønsker dig held og lykke, og håber du tør sige fra overfor kokken, når han bliver for grov.
tilføjet af

jeg takker

for de gode svar nu arjeder jeg ikke i en restaurant men i en støøre kantine og jeg er ikke i lære som kok men som køkkenass. men jeg er åbenbart for nærtagene men håber det går væk med tiden.. men tak for ordene det er rart at vide det ikke en selv det er galt med :-D
tilføjet af

surt

Livet er for kort til folk som taler ned til en, så mit råd er at du skifter sted, så hurtigt som muligt.
At få bedre selvtillid er noet som kommer når man øver sig på det, og du kan evt få mere af det, hvis du er ærlig og tro overfor dig selv. Gider du finde dig i at blive talt ned til❓Nej vel, skift job eller sig fra overfor den belastende leder-du vokser med opgaven! Ønsker dig det bedste.
tilføjet af

eleven

Hej "Eleven"
Ved et tilfæde kom jeg til din besked, og ved hvad du går igennem. Jeg har ialt arbejdet 17 år i køkkenet, lige som dig startede med uddannelsen som kok, fed men også en hård tid. Derefter har jeg arbejdet som alm. kok, sous chef og diverse steder som køkken chef og sidst Executive chef i udlandet.
Arbejde som kok er et yderst hårdt arbejde, som er hvad man gør det til. Du har en verden åben når du er færdig med din uddannelse, men alt drejer sig om du egentligt elsker at lave mad, hvis du har tvivl om lysten til at lave mad, er der ingen grund til at gå vidre, det bliver ikke nemmere med tiden, kraven vil blive større, du vil blive nød til at udvikle dig og prøve en masse køkkener af forskellige stile, men tro mig, hvis maden er dit ønske og du ikke tænker på andet end at lave rigtig dejlig mad, se verden, og være en fri fugl, kok skal du blive, og må ikke lade de sure timer du nu har stoppe dig.
MEN HUSK- Elsk at lave mad, ellers er det bedre at finde dine rigtige drømme i arbejde. Alt er en erfaring og kan bruges på mange måder.
Personlig har jeg arbejdet med masser af virkelig dygtige kokke rundt i verden, masser af fede oplevelser, men der har også være sure dage, som man bare skal igennem
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.