5tilføjet af

Flukten fra sobibor.

Det er en bog man kommer tilbage til mange gange, den er på 500 sider og er den bedste der nogensinde er skrevet om folkemordet på jøderne under krigen, alle over 15 år burde læse den, den kan som regel bestilles på biblioteket.
tilføjet af

Flere bøger om tyske Koncentrationslejre

Uha det er et uhyggeligt og modbydeligt afsnit af Europas historie du kommer ind på, men ikke desto mere vigtigt at kende og når der nu er skrevet både gode og læseværdige bøger om emnet så er det rigtigt at læse dem. Jeg vil anbefale nogle flere der handler om samme tema.
1)   Jean-Francois Steiner: ”Treblinka oprøret i Koncentrationslejren”. Det Schønberske Forlag, 1967.
Denne bog handler ligesom ” Flugten fra sobibor” om et fangeoprør i udryddelseslejeren Treblinka. Treblinka var opdelt i 2. lejre, en indre og en ydre som var totalt isoleret fra hinanden. Det var vigtigt at oprøret samtidig skete i de to lejre, hvis det skulle lykkedes. Hvordan fangerne overkommer denne og mange andre vanskeligheder er nervepirrende og mere spændende ind nogen krimi. Spændende fordi denne bog er virkelighed. Spændingen øges af at krigen går mod sin slutning. Russerne rykker frem og tyskerne vil afvikle lejeren (læs dræbe alle) og plante træer der hvor lejeren lå, for at skjule denne forbrydelse for den røde hær. Fangerne ved dette og de kæmper med tiden!!!
2)   Anatolij Kuznetsov: ”Babi Jar – en dokumentarisk roman”. Danske Bogsamleres Klub.
Bogen er skrevet som en roman men er en selvbiografisk dokumentation om tyskernes folkemord på jøderne i Ukraine. Bogens forfatter boede ikke langt fra Babi Jar som er en stor slugt hvor det grusomme folkemord fandt sted, gennem de år hvor tyskerne besatte området. Forfatteren bygger på egne erfaringer og øjnevidners beretninger også fra mennesker der slap væk fra Babi Jar og som var blevet skudt, men overlevede i ligbunkerne indtil nattens komme, hvor de sneg sig bort fra dette helvede. En af Sovjetunionens største digtere Jevgenij Jevtusjenko skrev et digt om Babi Jar som også er trykt i den danske udgave af bogen. Senere satte den sovjetiske komponist Demitri Shostakovich musik til dette digt i sin: Symfoni no: 13.- der findes på CD i mange forskellige indspilninger. Musikken er hverken dyster eller makaber men sorgfuld, vemodig, smuk og med en voldsom styrke. Sorgfuld ikke kun over de myrdede mennesker – men også fordi vi mennesker kan gøre sådanne grusomheder imod hinanden.
3)   Martin Nielsen: ” Rapport fra Stutthof” Gyldendals Tranebøger. 1965.
Det er ikke en bog om jødeudryddelsen men om de danske kommunisters forfærdelige skæbne i Koncentrationslejren Stutthof i Polen. Hertil var de blevet overført fra Horserød lejeren. De danske politikere havde lovet at advare deres landsmænd hvis de skulle overføres til en Koncentrationslejrer, så de kunne når at flygte, men glemte denne advarsel. Denne bog handler altså ikke kun om vores landsmænd i tysk Koncentrationslejrer men også om politisk svig og brodermord!!!
tilføjet af

Gamle bøger

Jeg har en bog fra 1947 Danmark under besættelsen redigeret af proff. Vilhelm la cour
Den beskriver om de første danskere der blev deporteret til de tyske koncentrationslejre, bla. Neuengamme. Det er rystende læsning!!
Man kan også læse viktor frankl østrigsk psykiater, hvor han i en bog beskriver sine egne oplevelser i en koncentrationslejr. "psykologi og eksistens"
En bog jeg kan anbefale at læse.
M.v.h
Molen
tilføjet af

Frankl fasinerende læsning

Hej Molen -jeg læste viktor frankl for mange år siden. Det der gjorde størst indtryk var hans iagtagelse at lejer fanger der opgav håbet ikke levede længe, medens de der troede at de ville blive befriet en dag levede længere og nogle længe nok til at opleve befrigelsen af lejren!
tilføjet af

Håb

Hej rødelevi
Ja det er også længe siden, at jeg har læst den bog, og det som jeg husker gjorde indtryk var det som du skriver, at dem som havde noget at komme ud til bagefter eller et håb!! overlevede.. Men det er også en bog om eksistentialisme, og meningen med livet osv. Jeg bed også mærke i som han siger i bogen. "Der findes to slags mennesketyper onde og gode, og det havde ikke noget med politisk observans, nogle gik i bøddelens tjenste og andre ofrede sig for deres kammerater??
M.v.h
Molen
tilføjet af

Husker ikke alt

Hej Molen -Kan ikke lige huske den pointe fra bogen (det er over 30år siden jeg læste den) men ingen tvivl om visdommen i disse ord. De onde og de gode findes på begge sider i en krig. Det som er det frygtelige er at krig ødelægger moralen for mange af dem der deltager i den. De fortager sig handlinger som de ikke selv troede at de var i stand til – inden krigen. Alligevel er der den kendsgerning at nogle aldrig er parat til at begå grusomheder imod børn og civile – medens andre kommer helt derud hvor de fortager sig sådanne handlinger. Igen tror jeg ikke det har noget at gøre med hverken ideologi eller religion eller hvilken hudfarve eller hvad ved jeg…..
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.