7tilføjet af

Kan maden holde sig?

Jeg har gemt noget kartoffelmos og kødsovs til i morgen, men pga. kondens
har jeg ikke sat låg på, og har i 1½ time stået for at køle af, før jeg går
ud og sætter låg på og sætter det i køleskabet.
Er maden nu uspiselig?
Hvor længe kan varm mad holde sig i stuetemperatur?
tilføjet af

4 timers reglen

Man skal i følge lovgivningen kunne nedkøle sit varmebehandlet kød fra 70grader. til under 10 grader på 4 timer...Dette har dog intet med holdbarheden at gøre, på kort sigt.din kødsovs fejler absolut intet,men hvis du regner med at sælge den skal du nok regne med problemmer.
tilføjet af

Nul persille

Hvis der er persille i maden - ud med det! Men, hvis der intet persille er, ja så kan det holde sig natten over. Ellers opdager du det nok, når du sidder med tynd mave på toilettet.
tilføjet af

køleskab

maden skal ikke "køle af" på køkkenbordet.. men direkte i køleskabet.. har jeg hørt.. men joda.. turde da godt at spise det i morgen..
tilføjet af

3 timer!!!!!

Fra 65 til 10 grader på max 3 timer! Sådan er nedkølingsreglen!
tilføjet af

Hvilken slagter?

For der tror jeg da ikke jeg vil købe mit kød:
http://www.jimmis-kogebog.dk/jk%20madhygiejne%20bakterier.html
tilføjet af

Med de temperaturer...

...vi har for tiden, så smid dog levninger ud i det fri til hurtig afkøling. Har du ikke en have eller en altan, så arranger gryden i en pose og hæng den ud af vinduet.
Kartoffelmos og kødsovs hører ikke til de mest letfordærvelige madvarer, så du løber næppe nogen risiko. Men alene for smagens skyld dagen efter, er en hurtig nedkøling langt at foretrække.
tilføjet af

Ikke korrekt!

Persille og andre krydderurter
Spørgsmålet "bliver persille giftigt hvis det bliver genopvarmet", stilles ofte. Svaret er: Persille bliver ikke giftig ved genopvarmning. Retter, hvor persille eller andre krydderurter har været tilsat fra starten, dvs. kogt, stegt eller bagt med under hele til beredningen, kan uden problemer gemmes til næste dag eller fryses ned og anvendes senere. Forudsætningen er naturligvis, at retten afkøles hurtigt og opbevares i køleskab.
Er der derimod drysset rå persille eller andet grønt over retten ved serveringen, skal resten koges grundigt, når måltidet er afsluttet, før den afkøles og sættes i køleskabet.
Grønkål og spinat
I nogle planter, særlig grønkål og spinat, findes nitrat, som bakterier kan omdannes til nitrit. Det kan ske i tilberedt spinat og grønkål, der afkøles for langsomt og opbevares for varmt. Nitrit er et giftstof som især er farligt for spædbørn. Nitrit fjernes ikke ved opvarmning. Rester af tilberedt spinat og grønkål (både frisk, frossen og fra dåse) må derfor ikke serveres for børn under 1 år. Man kan derimod godt indfryse frisk tillavede retter med spinat og grønkål, hvis de afkøles hurtigt og indfryses straks derefter.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.