Jeg er desværre en af dem som ikke går til tandlæge så hyppigt som jeg burde.
Jeg har aldrig nogen huller, men bisserne skal jo holdes. Frygter altid, hvorlænge man kan få lov til at beholde sin egne tænder.
Går du til tandlægen regelmæssigt eller har du også tandlægeskræk?
tilføjet af molly31
jeg går til
Tandlæge 1 gang om året, jeg får foretaget røngten tandrensning og hvis der skulle være noget får jeg det lavet, men dertil skal siges at jeg får det lavet på en privatklinik i Rusland hvor prisen er ca 80%laver end i Danmark, ligeledes er jeg nok blandt de få på snart 50 år som stadig har sunde Mælketænder
tilføjet af Nul huller (næsten)
Undlod en gang
Jeg har hele mit liv passet mine tandlægebesøg, men havde en periode i mit liv, hvor jeg var en del ude og rejse. Derfor fik jeg ikke lige tid til tandlægebesøg. Det endte desværre i, at jeg efter mange, mange år uden huller, fik et lille hul.
Det skal jeg ikke prøve igen, så når indkaldelsen kommer ind af døren, så sørger jeg som det første, at bestille tid med det vuns.
tilføjet af Knap så smilende mere
Hos skoletandlæge
Fik jeg som 10 årig konstateret mine første og eneste huller i tænderne. Har på fornemmelsen at de ikke havde noget at lave den dag. Og bare skulle øve sig i en skoledrengs gebis. (sølvplumberne som jeg stadivæk har sidder på siden af tanden og ikke oven på, mærkeligt ikk')
tilføjet af molly31
nææ der er
ikke så mærkeligt, det er jo sådan,at hvis du har haft et huld på siden,ja så har du sølv på siden, men du kan jo gå til en tandlæge og få det skiftet ud med plaststik
tilføjet af Anonym
Ja - hver 9. måned
For checket gebisset og får en tandrensning. Sådan er det gået i 20 år uden huller, så det er jeg meget tilfreds med
tilføjet af Anonym
Sagde du.
..mælketænder???? De må da for længst være blevet erstattet af voksen-tænder
tilføjet af elway
ER blevet dydsmønster
Men var forfærdelig til de for nogle år siden🙂Men selv tandtråd bliver jævnlig brugt ! hehe.. Så jojo.. 2 gange årligt.. :)
tilføjet af molly31
ja det skrev
jeg, jeg har aldrig haft de blivende tænder nogle steder i munden, så nogle af mine tænder er aldrig blevet skiftet, men mine mælketænder sidder godt fast og det var da også sjovt da jeg for første gang gik til tandlæge i Rusland, tandlægen stod og måbede, hun havde godt hørt om det men aldrig set det hos en voksen
tilføjet af Silja
ja for katten da
- jeg tør da ikke andet. Er meget uvild med at gå til tandlæge, så jeg kommer der gerne til check, måske der så ikke er så mange huller. Har nu ikke haft huller i flere år, kun gamle fyldninger som revner tænderne eller falder ud.
Knus og stort smil fra
Silja
tilføjet af Anonym
Tandlægen eller tandtråden
Var det tandlægebesøget eller brug af tandtråden, der blev brugt to gange om året ;-)
tilføjet af Nul huller (næsten)
Det var nu et
reelt hul i tanden jeg havde, da jeg endelig fik tid til besøget.
Men har en mor som også mener, at tandlægen i hendes barndom opdigtede huller for at tjene penge.
Hun har for eksempel aldrig haft et eneste hul i sit voksne liv.
tilføjet af Felix
Går som normen foreskriver
Hvert halve år. Det er da rart, når men så kan sige der var ingen huller.
tilføjet af dentist
Individuelt behov
Der er ingen (eller burde ikke være nogen) norm for, hvor ofte man skal gå til tandlæge. I den kommunale børne- og ungdomstandpleje er vi for længst gået over til behovstandpleje. Nogle børn skal ses mange gange, andre relativt få gange på tandklinikken i løbet af deres opvækst.
Det samme gælder (eller burde gælde) for voksne. En stor del af de voksne går til tandlæge hvert halve år. For en del af dem er det et passende interval, men ...
... Når det primært handler om at få renset lidt tandsten og misfarvninger af tænderne, uden at der er tandkødsbetændelse, og når der sjældent kommer huller, burde tandlægen faktisk ikke gennemføre (OG AFREGNE!) en klinisk undersøgelse hvert halve år. Han kunne nøjes med at lade en tandplejer eller en klinikassistent udføre tandrensningen og nøjes med at undersøge den ene gang om året. Tandplejeren kunne udføre en del af undersøgelserne.
På den anden side er der de patienter, som skal komme oftere end hvert halve år, f.eks. fordi de har behov for hyppigere tandrensninger. Men heller ikke de skulle nødvendigvis blive bonget for en klinisk undersøgelse hver gang.
tilføjet af dentist
Det er ret almindeligt ...
... at børn får flere huller end voksne. Det er der flere udmærkede forklaringer på:
- Mælketænder er mere skrøbelige end blivende tænder. Et "begyndende hul" på emaljeoverfladen udvikler sig derfor hurtigere til et reelt hul, som skal fyldes.
- Børn er normalt mindre gode til at børste deres tænder rene, end voksne.
- Børn får ofte mere sukker i kosten end voksne.
tilføjet af miss-mee
Jeps...
...hos min tandlæge går man efter behov. Jeg går hver 6 md. fordi jeg har nogle problemtænder efter en uheldig bøjlebehandling som barn. Min veninde, der har super gode tænder og aldrig har haft et hul går til "vask og rens" hver 9 md.
Jeg er ret hys med mine tænder efter alle de problemer jeg har haft, så jeg er flittig med børste og tandtråd. (prale-prale: begge mine børn har 0 huller)
Jeg selv har 4 overplomberede kindtænder, som jeg kan takke skoletandplejen for. Jeg manglede 2 blivende kindtænder og fik da jeg var 15 år isat kistrebroer (midlertidigt). Da disse blev taget af var tænderne indenunder totalt ødelagte pga. at broerne ikke sluttede tæt nok/ikke tillod renholdelse:-( Jeg har ikke andre huller end dem ...mee
tilføjet af dentist
En trist historie
Jeg bliver altid ked af det, når jeg hører, at nogen har haft dårlige erfaringer med tandbehandling, uanset om det er foregået i offentligt eller privat regi. Men når nogen uden tøven giver skoletandplejen hele skylden for, at deres tænder blev "overplomberede", så sluger jeg aldrig historien råt.
Det er ikke skoletandplejens skyld, at du manglede anlæg til 2 kindtænder. Hvis man vælger en pladsbevarende behandlingsstrategi, vil man normalt i første omgang forsøge at bevare mælkekindtænderne så længe som muligt. Måske gik dine mælkekindtænder jo også til pga. caries. Det har du ikke fortalt os noget om.
Måske er din carieserfaring mere omfattende, end du vil indrømme. Hvis det er tilfældet, er det så udelukkende tandplejens skyld? Hvor er det lige, at den væsentlige del af caries-forebyggelsen foregår, hos tandlægen? Nej, vel? Hjemme hos mor og far, med tandbørsten og fluortandpastaen og en sukkerfattig kost!
tilføjet af dentist
multiple aplasier
Hvis det er rigtigt, at du mangler mange blivende tandanlæg, så burde der faktisk være muligheder for vederlagsfri specialistbehandling herhjemme. Har du informeret dig om det?
tilføjet af miss-mee
Det kan du ikke være bekendt!
Jeg giver selvfølgelig ikke skoletandplejen skylden for, at jeg manglede tandanlæg. Men det var dem, der trak mine mælkekindtænder ud uden at forsøge at bevare dem. Det havde de dårlige erfaringer med forklarede de, det skyldes at mælketænderne som oftest ville gå i stykkker i midten af 20'erne og så skal man selv betale for en ny løsning. Det lød jo fair nok.
Da jeg var 15 fik jeg slebet nabotænderne til og sat klistrebroer på. Det skulle sidde der indtil jeg blev knapt 18 år. Så skulle jeg have en permanent løsning sat i. Alt sammen lavet hos privatprak. tandlæge anvist af tandreguleringsklinikken.
Jeg var ved tandlægen, da jeg var 17½ år, fordi kronen var røget af den ene bro (bed tænderne hårdt sammen, da jeg faldt af en hest)og spurgte til min permanente løsning. Pludselig mente tandlægen ikke, at det var nødvendigt!? Jeg fik lagt plastik på broen og lige inden jeg blev 18, var jeg der sidste gang. Han mente stadig ikke, at mine broer skulle skiftes.
Da jeg var først i 20'erne fik jeg smerter i kæbeledet og spændinger i tindingerne. Jeg spurgte min (nye)tandlæge, der fortalte, at det nok var kæben, der var vokset fra broen (derfor at jeg ikke fik en permanent løsning fra start af) og han fjernede så broerne. Inden under lå der et mindre chok og ventede. Der var carries i alle 4 tænder under metallet, der hvor der skulle have siddet lim/cement. Jeg havde ikke haft smerter i tænderne, jeg havde brugt mini-flaskerensere under broen og i gabet mellem bro og nabotænder, men jeg kunne jo ikke holde rent under metallet? Kan man? Jeg har altid overholdt mine tandlæge besøg, børstet de anbefalede 2 gange om dagen og brugt flourtandpasta. Og jeg er ikke den store slik/sodavandselsker ...mee
tilføjet af dentist
Undskyld!
Det var ikke min mening at såre dig. Undskyld også til jer andre, fordi det her bliver lidt af en skovtur i forhold til trådens oprindelige emne.
Måske blev der virkelig truffet en enkelt eller flere forkerte beslutninger i forbindelse med din behandling. Det er bare svært at rekonstruere udelukkende med dine udsagn som kilde.
Der kan have været andre årsager til at ofre mælkekindtænderne end caries. F.eks. kan de have været "reimpakterede", d.v.s. på vej til at blive klemt inde under de voksende nabotænder. Det kan være lidt svært at forklare, og forklaringen kan være blevet misforstået af dig og dine forældre.
At trække helt intakte og ikke reimpakterede og ikke rodresorberede mælkekindtænder ud, ville have været den rigtige løsning, hvis man ikke havde planlagt en pladsbevarende strategi, men derimod en pladslukning, enten aktivt med bøjler eller passivt ved at lade nabotænderne vandre.
Måske har der været slinger i valsen i forhold til strategivalget her. Hvilken strategi man vælger, afhænger af en lang række faktorer, som specialtandlæger i ortodonti ("bøjletandlæger") har den nødvendige uddannelse til at vurdere. Pladsforholdene spiller selvfølgelig også en rolle.
Så kommer vi til ætsbroerne. De kan være en udmærket overgangsløsning, især som alternativ til løse tandproteser. Deres holdbarhed kan dog variere meget. Derfor er det vigtigt, at de bliver efterset regelmæssigt. Hvis de går løse eller delvist løse, skal de STRAKS sættes på igen. Det gør jeg meget ud af at forklare, når jeg laver ætsbrer. Patienterne skal kontakte mig straks, hvis de kan mærke, at deres ætsbro begynder at blive løs.
Her kan en af årsagerne til dit problem ligge skjult. Du skriver jo, at din nye tandlæge fortalte, at "det nok var kæben, der var vokset fra broen". Det gør den ikke, hvis broen sidder fast.
Det var, da du var i starten af 20'erne. Jeg kan godt have en lumsk mistanke om, at der lige gik en pause på nogle år, før du kom til tandlæge efter din 18-årsfødselsdag. Har jeg ret? Og hvis jeg har ret, kunne du så godt mærke i nogen tid, at broen ikke sad helt fast?
Se, det kunne tandplejen jo så ikke gøre for, hvis broen ellers har siddet fast, da du fik din afsluttende undersøgelse som 18-årig. Noget kunne dog tyde på, at du ikke fik en tilstrækkelig god information om perspektiverne for din fremtidige behandling, da du blev udskrevet fra tandplejen som 18-årig.
En del af forklaringen for slingrekursen i forbindelse med den permanente løsning kan være politisk. Reglerne for, hvilken behandling det offentlige skulle tilbyde patienter med manglende tandanlæg, har nemlig gennemgået en del forandringer gennem årene.
Ikke alle tandlæger har været lige gode til at holde sig ajour med disse meget indviklede regler. Heller ikke de nuværende regler på området er helt uproblematiske.
tilføjet af miss-mee
Tak...
Først og fremmest tak for undskyldningen...det er der ikke mange mennesker herinde, der har overskud til:-)
Der var en fast plan for hele mit behandlingsforløb. I overkæben fik jeg lavet det du kalder en pladslukning i begge sider. I underkæben var planen at jeg skulle have den midlertidige bro fra jeg var 15 til jeg var knapt 18 og så en endelig broløsning. Den midlertidige bro skulle sidde der dels for at holde pladsen åben og dels for at forhindre tænderne i overmunden i at dryppe ned og vanskeliggøre den senere brobehandling.
Mine ætsbroer var ikke løse og jeg gik hos tandlægen, der satte dem i indtil jeg var 19. Så flyttede jeg en del rundt (skoleophold osv) og havde 3 forskellige tandlæger indtil jeg var knap 23 og fik min nuværende tandlæge. I den periode fik jeg taget røngten af mine tænder 2 gange uden anmærkninger.
Min egen tanke er, at det enten er "limen", der har gjort et eller andet eller fordi der ikke var renset 100% af under broen, da den blev sat på, der har ødelagt de tænder. Jeg ved ikke om det kan ske sådan...
Jeg giver dig ret i, at der har været meget politisk bavl omkring både tandregulering og manglende tandanlæg og jeg tror da heller ikke at nogen har "gjort" det med vilje.
Jeg forsøgte for nogle år siden at søge om hjælp til en løsning gennem mit amt, da jeg ikke selv har midler til sådan en omfattende tur (nu vil det kræve både tandretning, operation og broer eller implantater i 2004 = 85.000,-), men desværre er mit amt ikke særlig velvilligt. Det kostede mig et par tusind bare at søge om det (til dokumentation)og så fik jeg sq kun en regning ud af det alligevel.
Jeg synes ikke, at vi/jeg fik særlig meget information om min tandbehandling. Det var sådan lidt old school. Gab op og tie stille - vi arbejder *GGG*
Jeg er glad for, at du gider tage dig tid til alt mit tandævl:-) Det er nu rart lige at få det vendt en gang. Tak:-) ...mee