Hej, er der nogen der egentlig ved hvorfor dioxiner opkoncentreres gennem fødekæden.?? 🙂
tilføjet af Phusker
Det udskilles ikke så hurtigt fra kroppen
Så når først det er kommet ind, bliver det der i lang tid inden det forsvinder igen.
Så en lille fisk med en lille koncentration af dioxin bliver spist af en større fisk, som sikkert spiser flere små fisk, får en stor koncentration inden fisken ender på middagsbordet hos mennesker.
Derudover kan det optages fra luft og vand og igen er det påvirkningen i lang tid der gør ophobningen sker. http://da.wikipedia.org/wiki/Dioxin
tilføjet af ikazy
Hvor mange?
okay puha.
Ved du hvor mange g. sild fra den østlige Østersø et barn på 20 kg ville kunne indtage om ugen uden at overskride grænseværdien. ??
tilføjet af Anonym
dioxin ophobning
ja, D. 8og andre gifte som tungmetaller) er giftigt fordi det ikke kan nedbrydes. gemmes/ophobes derfor i leveren ( som prøver at nedbryde de)... næste led i fødekæden spiser mange x lever (fra mange små fisk) og får endnu mere (pr. kg legmsvægt) i sin lever... Længere oppe fødekæden er dyrene ofte større og lever længere... lang levetid betyder endnu mere gift... desværre er det nu ikke kun leveren men også musklerne (=kødet)...
Derfor er store fisk som lever længe og som er sidst i fødekæden,ikke tilrådeligt at spise i for store mængder... især ikke hvis de er fanget et ukendt sted i verden hvor vi ikke ved meget om mulig kemisk forurening og spildevandsudledning fra fabrikker.
Største risiko for danskere er måske store mængder dåsetun fra østen eller hvis man ofte spiser fisk.
Fisk er godt på grund af det "maritime" fedt som er sundere end det animalske (bøf)men nogle lande fraråder at spise for meget fisk... evt. begrænsninger for gravide og ammende kvinder (Sverrige)
Se også fødevarestyrelsens anbefalinger.
hilsen
rery
tilføjet af Anonym
mer grænseværdier
glemte lige... det er selvfølgelig ikke kun i leveren, men også i fedtvævet - dvs fede fisk er farligere end magre (i denne sammenhæng)
Dansk anbefaling kan ses på flg link. http://www.foedevarestyrelsen.dk/Dioxin_i_fisk/Baggrundsnotater/forside.htm
læs rapporten, den er letlæst, så får du også forklaring på hvorfor svenskerne og finnerne har andre kostanbefalinger (de må fange større og giftigere fisk end resten af EU men må ikke eksportere dem)
rery1