SuperDebat.dk > Politik & Samfund > Indenrigspolitik
8tilføjet af cyber cat
Skal 15 årige have stemmeret?
Lige nu bliver der diskuteret på Chr.borg om en ny stemmeret.
Soc.dem. synes den skal rykkes ned til 16 år, og at der skal være mere ligestilling.
SF foreslår 15, da man som 15 -åring også er gammel nok til at komme i fængsel.
Hvad synes du?
Skal den stadig være 18?
Skal den hæves eller sænkes?
-Bare af sand interesse..
/CC
tilføjet af ASM
Godt spørgsmål
Uniddelbart kan det virke lidt ugennemtænkt at lade 15-årige stemme. Hvorvidt disse er "belyste" nok til at deltage, på lige fod med resten af den danske befolkning, i den politiske debat er sikkert tvivlsomt. På den anden side har den voksne befolkning op til flere gange bevist sin mangkende indsigt i den politiske debat ved diverse folkeafstemninger, så dette argument holder jo heller ikke. Med andre ord, så længe man kan straffe 15-årige, og de ydermere er fritstillet til at være seksuelt aktive, med det ansvar dette nu indebærer, må den naturlige konsekvens være, at de skal have stemmeret. Har man politiskt først sagt A, må man også sige B Mvh ASM
tilføjet af ejvi
15-årige bør ikke stemme
Jeg synes bestemt ikke at 15-årige er gamle nok til at have politisk indflydelse. De kan nok have en mening, men der er ikke mange 15-årige der har nok politisk indsigt til sagligt og objektivt at kunne sætte et personligt kryds i stemmeboksen, der kan have konsekvens 4 år frem i tiden.
Desuden er der andre måder de unge, som virkelig interesserer sig for den politiske situation i Danmark, kan komme til orde; de fleste politiske partier har deres ungdomsafdelinger, som bestemt bliver taget alvorligt. Der kan de engagerede U18 komme til orde.
Argumentet med at hvis man er gammel nok til at blive straffet, er man også gammel nok til at stemme, holder i min mening ikke. En ting er om man er gammel nok til at kende forskel på rigtigt og forkert -det er sort/hvidt. En anden ting er, om man er gammel nok til at kunne skelne gråt fra gråt, som man jo mange gange skal når man tager et politisk standpunkt.
Ud over det, mener jeg at den kriminelle lavalder burde nedsættes til 12 år og med mulighed for at se bort fra den i ekstreme individuelle sager, men det er vist en anden debat.
tilføjet af beritom
Alt skal hæves
15 år....i den alder kan de ikke engang rydde op efter sig selv, hvordan i alverden skulle de så kunne rydde op i danmark.
Alt lige fra kørekort og sexuel lavalder skal sættes op til 21. Der er en lille change for at de bruger hjernen og ikke hjertet når de når den alder.
Gang på gang kører une under 20 sig selv og andre ihjel fordi de ikke tænker/mangler erfaring.
På samme måde er det med sex...de unge boller til højre og venstre uden at skænke sikkerheden en tanke....de har kun en ting i hovedet ikke ha børn og flest sexuelle erfaringer inden de bliver 20 og oldgamle.
Børn skal have lov til at være børn i lang lang tid.
tilføjet af Anonym
Ingen hævning!
Jeg synes bestemt ikke aldersgrænserne for henholdsvis kørekort og sexuel lavalder bør hæves.
Man burde måske indlægge en eller anden form for psykologisk test i køreprøven så man ved om dem der tager kørekort også er klar til at tage et ansvar.
Hvad angår den sexuelle lavalder vil det ikke hjælpe noget at sætte grænsen op; det vil bestemt ikke få folk til at afholde sig fra at dyrke sex inden de fylder de foreslåede 21 år.
For at vende tilbage til det med stemmeretten, så er jeg helt enig i at den ikke bør sættes ned. Måske burde den tværtimod sættes op, da de FLESTE unge ikke har særlig meget styr på alt det omkring politik.
Til sidst: Den kriminelle lavalder bør sættes ned, om ikke til tolv år, så i hvert fald til tretten. Hvis man er i stand til, som tretten-årig, at begå kriminalitet så er man bestemt også i stand til at tage ansvar og straf for det.
Mvh. Toms17
tilføjet af claespedersen
Hvornår er man inde i politik.
Jeg synes det vil være ok at give stemmeret til unge ned til 15 års alderen, da mange unge ved mere om politik end mange andre i det danske samfund.
Hvis man skal snakke om ansvarlighed i forhold til det stemme til folketinget, så skulle man op til en prøve, hvor man bliver stillet spørgsmål omkring hvordan vores samfund hænger sammen.
M.V.H. Claes
tilføjet af saxplayer
Nej...
Det mener jeg overhovedet ikke... Nogle unge mennesker dvs 15 år, gider til at sætte sig ind i meninger osv. men der er også bare mange mennesker der ikke gider, som måske bare stemmer hvad deres forældre stemmer, eller hvad der er "in"...
Derfor synes jeg det er et latterligt forslag. Og hvorfor skulle det også være nødvendigt at gøre det...?
Så drop den idé...
tilføjet af anonym
Flot indlæg
men for pokker hvor jeg savner en stillingtagen til det oprindelige indlæg! Skal 15 årige have valgret eller ej?????
Istedet væver man rundt i alt muligt om politisk forståelse og samfundsfølelse! Fint nok, men ikke godt nok :-)
Personligt mener jeg ikke at man som 15 årig skal have valgret. Ret beset er man stadigvæk barn og skal også være det som 15 årig. Man kan sagtens fremhæve enkelte unge i den alder der er politisk bevidste nok til at kunne stemme, men generelt må man sige, at mennesket i den alder er alt for let påvirkeligt, idet man ikke har så megen "bagage" at man kan drage konklusioner udfra egne erfaringer!
Derimod er jeg enig i, at man bør styrke de unges politiske engagement! De skal jo trods alt forme vores fremtid og det er vigtigt at man tidligt gør dem opmærksom på og "træner" dem til at kunne varetage disse opgaver. Med træning mener jeg ikke politisk indoktrinering, men en træning i at skulle tage ansvar og være åbne og lydhøre over for andres argumenter osv.
Derfor er jeg imod at nedsætte valgretsalderen! :o)
tilføjet af Hmmhmm
Nej
Der må jeg nok desværre sige nej.
Når man hører hvor lidt 18-årige (og ældre) ved om politik, så må jeg sige nej.
Jeg synes problemet er at vi generelt ved så lidt om politik. Det er lige før at jeg synes, at man skal bevise sig kompetent for at stemme. Men det ville jo også være så diktatorisk. I stedet bør der sættes kraftigt ind på samfundsfagsundervisning i folkeskolen. Det er noget vi alle skal bruge, og det er vigtigt at kende baggrunden for vores samfund.