Dette er hentet fra
www.diabetes.dk:
Har du inviteret en diabetiker til middag?
Så kan du her finde 10 gode råd til tilberedning og servering af mad og drikke. Mangler du diabetiker-venlige opskrifter, så kan du finde inspiration under appetitvækkeren.
Husk at diabetesmad er sund mad, som vi alle burde spise. I Butikken kan du købe Diabetesforeningens kogebøger, bagebøger og dessertbøger, der kan give alle smag for sund kost.
De fleste diabetikere spiser 5-6 måltider om dagen og spiser til nogenlunde faste tidspunkter.
Det er en god idé at planlægge menuen, så der ikke er meget fedtstof i alle retterne. Bruges der fx fløde 9 eller 13% i sovsen, er det bedst at undgå det i de andre retter.
10 gode råd hvis der kommer en diabetiker til middag:
Server fjerkræ eller magert kød, fx kalkun, kylling, andebryst uden skind, kalve- eller oksekød (klump, filet, mørbrad, inderlår, yderlår, culotte), svinemørbrad, svinekam eller skinke uden spæk, hamburgerryg, skinkeculotte eller -mignon, lammekølle og vildt.
Server gerne fisk i stedet for kød. Alle slags fisk og skaldyr kan anvendes.
Server altid kartofler, ris, pasta, og/eller groft brød til maden.
Spar på fedtstoffet (margarine eller olie) ved tilberedning af maden. Tilberedningsmetoder som grill- og ovnstegning, foliestegning, kogning/dampning og tilberedning i mikrobølgeovn er fedtbesparende.
Spar på fedstoffet i sovsen. Jævn fx med hvedemel eller majsstivelse i stedet for at bage sovsen op eller at jævne med fløde. Man kan godt smage sovsen til med lidt fløde (helst fløde 9 eller 13%).
Server altid grøntsager til maden. Det kan være som salat, råkost og/eller kogte grøntsager, evt. i marinade. Lynstegte grøntsager (stegt i meget lidt fedtstof) og fedtfattige grøntsagspostejer kan også serveres.
Server altid dressing og kold sovs for sig, så mængden er valgfri. Brug fx Cheasy fraiche 9% eller magre, syrnede mælkeprodukter som ylette, Gaio, fromage frais m.m.
Server vin, øl og isvand, danskvand og sukkerfri sodavand (light).
Dessert kan være frisk frugt, frugtsalat evt. marineret i appelsinsaft eller frugtkonserves i egen saft. Creme kan laves af et magert, syrnet mælkeprodukt eller fromage frais evt. afdryppet i et kaffefilter eller Cheasy fraiche 9% smagt til med sødemiddel, vanille, ingefær m.m.
Desserter som is, fromage og lign. bør laves efter diabetesopskrifter. Dvs. fedtfattigt og med en begrænset sukkermængde. Is med lavt indhold af fedt og sukker kan også købes færdigt, fx DeLight eller Isis is.
Køb ikke sukkerfri chokolade, småkager eller kager.