11tilføjet af

Fritidssamfundet kommer!

De sidste 20 års stigende fokusering på arbejdet repræsenterer blot 'arbejdssamfundets' sidste krampetrækninger. Den underliggende tendens er, at der bliver mindre arbejde og at fritidssamfundet kommer, hvad enten vi piber eller synger og så kan vi lige så godt lære at synge.

Det er vel paradoksalt, at efterhånden som den materielle rigdom er steget, har arbejdet fået voksende betydning og fritiden er blevet en mere flosset størrelse.
Netop som man troede på fremvæksten af et stadig mere fritidspræget samfund, satte 1980'ernes økonomiske krise ind.
Arbejdsløsheden steg. Arbejde blev det knappe gode.
Nu har samfundet altid været indrettet efter princippet: det, de ringest placerede har nok af, det er ikke værd af have. Derfor måtte 1980'ernes stigende arbejdsløshed nødvendigvis sætte idéerne om et fritidssamfund i et ugunstigt lys. Fritidssamfundet blev faktisk aflyst, som følge af manglende tilslutning. De der havde megen fritid, havde det ufrivilligt - de arbejdsløse - og så gjaldt det om at se fortravlet ud. Den tætskrevne kalender blev et statussymbol.

Så kan man spørge: å' hva' så? Hvad bliver der af fritiden i fremtiden?
Vi lever i et samfund præget af udviklingens accelererende hast. I et sådant samfund har prognoser ikke mange chancer. Man kan også at prognosers sidste salgsdato ligger stadig tættere på nutiden, da udviklingens hast betyder, at man på kortere tid kan ende i mere voldsomme afvigelser fra nutiden end man kunne før i tiden.

De rene fritidssamfund er meningsløst: der vil altid eksistere uløste opgaver i samfundet. Det rene arbejdssamfund er der imidlertid heller ingen, der kan holde ud i længden. Vi mishandler i forvejen vores børn - med dårlig samvittighed, bevares - gennem forskellige af arbejdssamfundet fremprovokerede opbevaringsordninger. Selv de, der ikke har børn har også behov for at vegetere en gang imellem ellers forsvinder kreativiteten.
På den anden side er tempoet og den stigende konkurrence på arbejdsmarkedet ikke til at komme uden om. Derfor bliver livsforløbet en blanding af rendyrkede arbejdsperioder og - derfor - rendyrkede fritidsperioder. Der er ikke på arbejdsmarkedet plads til den bløde mellemvare. Vi ser det allerede i nutiden med diskussionen om udvidelse af barselsorloven som en rendyrket fritidsperiode. Det ligger også i tidens tendens til at organisere arbejdet i projektarbejde, hvor projektet så længe det løber er 'altædende'. Så fremtidsperspektivet bliver en blanding af nogle, som vælger for livet - enten arbejdet, dvs. fravalg af børn og familie, eller fritid, dvs. 'hjem til kødgryderne' og nogle, som har forskellige faser i livet med rendyrket arbejde eller rendyrket fritid.

Der kunne laves flere skitser, men tiden er nu inde til at fremtidsforskeren læner sig tilbage og siger: nu må I tænke selv.

Hvilket scenarie er det mest sandsynlige? Hvis ikke et af dem opleves som sandsynligt, må man lave sit eget scenarie. Alternativet er nemlig, at man kører efter sit eget ubevidste scenarie. Vi har alle en grundlæggende opfattelse af hvordan fremtiden vil være. Er man sig den ikke bevidst, kan man ikke se, hvornår man har taget fejl.
Nok så vigtigt er det, at tage stilling til hvilken fremtid, der er den mest ønskelige. Fremtiden er et resultat af vores handlinger, ved man ikke hvad man vil, handler man i blinde.
Er vi kommet så lang frem tiden, at vi har råd til mere fritid eller er det noget helt andet, vi vil?
Hvilket scenarie er det mest sandsynlige!der var engang for ikke så længe siden at mennesker jublede, da computeren kom frem, det var pagtfuld opfindelse,Ingen tænkte på at den vile overtage arbejdspladser.
Vi jublede over teknologien og så en nemmere fremtid i øjenene, det hårde slid ville forsvinde, man forsestillede sig ikke at arbejdspladser også vile forsvinde.
Men det skete og nu er det der for at blive! så spørrgsmålet er nu Hvad kæmper vi for??
Retten til at eksistere i det fritidssamfund som er kommet og som vil blive større og større

silverfoxdk
http://lonely.dk
http://argument.dk/debat
tilføjet af

Kvinderne tilbage til kødgryderne

Jeg så et interview for et stykke tid siden hvor en kvindelige historiker påpegede at hvis vi fjernede kvinderne fra arbejdsmarkedet så ville der ingen ledige være, kun hjemmegående husmødre.
Det er sket før og også i andre lande.
Hvem tror I der opretholdt den engelske og amerikanske industri fra 1940-45? Og hvem røg tilbage til kødgryderne i 50'erne? Hvem måtte kæmpe som gale for at komme væk fra kødgryderne igen?
Så skal vi virkelig bekæmpe ledigheden, skal vi vist finde vores gamle moral fram. Kvinderne tilbage til kædgryderne så alle mænd kan knokle og være skaffedyr, ikke se deres unger og være skdiehamrene trætte om aftenen og gå i koma foran flimmerkassen.
Er det det vi vil?
tilføjet af

gu skal de da EJ

kunne vel også findes en måde så det bliver delt så det kun er f.eks ½ dags, d.v.s at mand/kvinde deles omkring det.
Og hvem siger at det er kvinderne der skal tilbage til kødgryderne, kan sgu da ligeså godt være manden der går hjemme og laver det huslige.
silverfoxdk
tilføjet af

En gammel mand søger ly.

Du er en gammel ynk. Du søger en pension, som ligger 15 år ude i fremtiden, hvid der ikke bliver lavet kraftigt om på den til den tid ( ude i en laaaang fremtid ) . I mellemtiden forsøger du at fise den af for, at undgå at tage det arbejde der kan give sig. (du bliver tilbudt)
Du spørger, eller hvem det nu er denne gang du referere til:
” Men det skete og nu er det der for at blive! så spørgsmålet er nu Hvad kæmper vi for??
Retten til at eksistere i det fritidssamfund som er kommet og som vil blive større og større”.
citat slut.
Ja, hvad tror du vi kæmper for? Vi kæmper for at holde hjulene i gang. Fritidssamfundet? Du drømmer og du længes efter den dag, da du ikke behøver at frygte for at dine stakkels kontanthjælp bliver taget fra dig fordi du ikke vil gøre noget for di selv. Du glæder dig til at ligge og fise den af og dyrke fritidsinteresser eller hvad du nu går og drømmer om.
Nej, fremtiden bliver arbejde og arbejde og arbejde. Glæden ved arbejdet vil ligge først fremme på hylderne.
Ja, jeg fralægger mig ethvert ansvar for en sådan gang lort. I dag har vi en generation af unge, som længes efter at komme ud på arbejdsmarkedet. De uddanner sig og tager kursus og er fulde af liv og gå på mod.
Du i din gamle ynk gør alt hvad du kan for at indgyde dem ??? ja, hvad ønsker du at indgyde dem? Taber mentalitet.
Du er selv færdig og har mistet alle din illusioner og nu forsøger du at plante den ”abe” hos alle og enhver du kan komme i berøring med.
Du er og bliver en taber, som kun længes efter den dag da du kan sidde på din flade røv og pensionen kommer ind af brevsprækken .
Jeg bliver dårlig af dine udgydelser om hvad man kan, om hvad samfundet kan og hvad vi andre kan.
Du taler kun om hvad vi ikke kan. Taber, taber det er hvad du er. Du skulle hellere fortælle hvad vi kan.
Jeg henvender mig til hele den store skare af arbejdsduelige mennesker her i Danmark, som er parrate til, at gøre hvad som helst for at kunne klare sig.
Se på alle de glade unge mennesker som flittigt møder op til deres daglige arbejde, trods små lønninger eller vanskeligheder.
Jeg bliver dårlig af dig, som en mand der burde være et forbillede for vor tids ungdom og en ” fader type” i stedet for er du en invalid, rent mentalt og arbejdsmæssigt. De unge mennesker kan ikke bruge en taber som dig til et forbillede.
Du mener dig egnet til at fortælle et helt land, ja en hel verden hvordan den skal skæres? Du kan ikke engang finde ud af dig selv.
Jeg græmmes.
Enoch
tilføjet af

slap af nu.

du er en nar. Kun narrer taler dårligt til andre mennesker.
tilføjet af

Jeg tænkte det nok.

Tak.
Enoch
tilføjet af

vaya con dios

tilføjet af

Da jeg var barn.

Da passede min mor det derhjemme , min far passede sin forretning.
Det var en god og tryk barndom .
Nu skal vi allesammen presses ud på arbejdsmarkedet , de arbejdsløse svines til hele tiden - også her på SOL debatten.
Det kan være en kamp hver dag , at få det daglige til at fungerer.
Det hele er meget stresset.
Det kan mange mennesker ikke holde til i længden og bliver syge .
Syge mennesker , det kan være i korte perioder , er ikke noget for arbejdsgiverne , og arbejdsmarkedet.
Fagforeningerne siger , finder du dig i for meget - arbejdsgiverne bruger " bare" en fyreseddel.
Det er noget andet i Tyskland , hvor ansatte har en trykhed ved , at det er ikke så nemt at slippe af med en ansat - som i Danmark.
Fagforeningerne burde arbejde meget mere med trykhed i ansættelsen.
Min mor handlede ind , lavede mad , bagte tit en kage , trykhed i hjemmet , hun havde nok at se til hver dag , mange gode oplevelser - det var et godt , trygt og spændende liv.
tilføjet af

Sådan opfører de sig...

... det kender vi jo godt efterhånden.
En dårlig opdragelse har de fået.
En god weekend til dig. Fra en vantro.
tilføjet af

respekt for ledige

det har jeg men,ikke ham der rakker ned på dem.
tilføjet af

morsomheder

jep du har ret du er en stakkel som fortjener ynk ikke andet

silverfoxdk
tilføjet af

nedsat arbejdstid

ville give en lignende effekt for børnene.
Tænk hvis mor og far kun arbejdede max. 25 timer om ugen.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.