Hvedebrødsdage...
I aften er der rigtig mange rundt omkring i det ganske danske land, der traditionen tro spiser varme hveder. Er du en af dem?
Det er en mere end 200 år gammel tradition, det med at sætte tænderne i et tørt stykke bagværk aftenen før Store Bededag. Men skikken har faktisk ikke noget at gøre med religion og tro – det var mere en praktisk foranstaltning.
På Folkekirken.dk beskriver de hvedetraditionen således: "Traditionen om de varme hveder opstod, da Store Bededag skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag. Når der blev ringet med kirkens store klokke, var det et signal til, at alle skulle holde fri og al handel skulle ophøre. Man skulle faste indtil gudstjenesten og afholde sig fra at arbejde, rejse, lege og spille. Selv bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage brød på dagen. I stedet bagte bagerne hvedetvebakker aftenen før, og folk kunne så købe dem dagen inden Store Bededag og varme dem på selve dagen".
Men hvorfor er det så lige, at vi er begyndt at spise disse kulhydratfyldte luftboller allerede dagen inden bagerne holder fri?
Jeg ved det ikke, men jeg skal nu nok nyde en enkelt hvede eller to i aften alligevel. Og det er jo dejligt med de forskellige helligdage, der dukker op hist og her henover forårsmånederne. Så får man tid til rigtigt at nyde foråret og få slappet lidt af. Jeg vil i hvert fald se frem til fridagen i morgen. Jeg har ikke planer om hverken at skulle i kirke eller på anden måde gøre helligdagen til mere end en dejlig forårsfridag, men jeg vil i hvert fald lave alt andet end at arbejde.
Hvad skal du lave på din fridag i morgen?
Og så lige en lille afsluttende anekdote fra Kristendom.dk - tænk at vi kunne have haft endnu flere helligdage/fridage 😉
"Både før og efter reformationen var der et vist antal bods- og bededage i løbet af året. Det synes Christian den Femte var for mange. Derfor slog han i 1698 dem sammen til én stor bededag, så var det ligesom overstået. Men nej, små 100 år senere - i 1770 - afskaffede Struense 11 ud af 22 helligdage, bl.a. 3. juledag og 3. påskedag, men også i dag ukendte dage som Vor Frue Dag først i juli. Han turde dog ikke røre Store Bededag, da denne dag altid har været noget specielt. Så den dag blev - til glæde for bagerne, som kun havde fri denne ene dag om året, og som derfor bagte varme hveder. De - altså hvederne og ikke bagerne - spises over hele landet".
Velbekomme! Og rigtig god forlænget weekend 😃
Det er en mere end 200 år gammel tradition, det med at sætte tænderne i et tørt stykke bagværk aftenen før Store Bededag. Men skikken har faktisk ikke noget at gøre med religion og tro – det var mere en praktisk foranstaltning.
På Folkekirken.dk beskriver de hvedetraditionen således: "Traditionen om de varme hveder opstod, da Store Bededag skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag. Når der blev ringet med kirkens store klokke, var det et signal til, at alle skulle holde fri og al handel skulle ophøre. Man skulle faste indtil gudstjenesten og afholde sig fra at arbejde, rejse, lege og spille. Selv bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage brød på dagen. I stedet bagte bagerne hvedetvebakker aftenen før, og folk kunne så købe dem dagen inden Store Bededag og varme dem på selve dagen".
Men hvorfor er det så lige, at vi er begyndt at spise disse kulhydratfyldte luftboller allerede dagen inden bagerne holder fri?
Jeg ved det ikke, men jeg skal nu nok nyde en enkelt hvede eller to i aften alligevel. Og det er jo dejligt med de forskellige helligdage, der dukker op hist og her henover forårsmånederne. Så får man tid til rigtigt at nyde foråret og få slappet lidt af. Jeg vil i hvert fald se frem til fridagen i morgen. Jeg har ikke planer om hverken at skulle i kirke eller på anden måde gøre helligdagen til mere end en dejlig forårsfridag, men jeg vil i hvert fald lave alt andet end at arbejde.
Hvad skal du lave på din fridag i morgen?
Og så lige en lille afsluttende anekdote fra Kristendom.dk - tænk at vi kunne have haft endnu flere helligdage/fridage 😉
"Både før og efter reformationen var der et vist antal bods- og bededage i løbet af året. Det synes Christian den Femte var for mange. Derfor slog han i 1698 dem sammen til én stor bededag, så var det ligesom overstået. Men nej, små 100 år senere - i 1770 - afskaffede Struense 11 ud af 22 helligdage, bl.a. 3. juledag og 3. påskedag, men også i dag ukendte dage som Vor Frue Dag først i juli. Han turde dog ikke røre Store Bededag, da denne dag altid har været noget specielt. Så den dag blev - til glæde for bagerne, som kun havde fri denne ene dag om året, og som derfor bagte varme hveder. De - altså hvederne og ikke bagerne - spises over hele landet".
Velbekomme! Og rigtig god forlænget weekend 😃