SuperDebat.dk > Politik & Samfund > Fri debat: Politik & Samfund
8tilføjet af ernst_kolding
Mangel på personale i plejesektoren
I henhold til andre tråde som omhandler manglende lønløft til de lavest lønnede i plejesektoren er jeg af den opfattelse, at hvis ikke arbejdsgiverne og fagforbundenes forhandlere tænker sig grundigt om til foråret, vil der slet ikke være brug for en strejke.
Nye oplysninger som kom frem i denne uge forudsiger at der vil komme til at mangle 300 i hjemmehjælpen her i Kolding, det sker fordi i løbet af 3-5 år vil så mange gå på efterløn og pension.
Set i det perspektiv giver det sig selv at der skal alvorlige forbedringer af løn og arbejdsforhold til for at få genbesat disse stillinger, så det bliver noget af en opgave at forhandle sig frem til en overenskomst der gør at nye søger ind i plejesektoren.
Jeg nævner tallet for Kolding, men problemet er landsdækkende og det skal nu vise sig om lederne i det offentlige er dygtige nok til at finde en løsning på det problem de står overfor.
Grunden til jeg ser det som et problem er flere omstændigheder, nemlig at med den mangel på arbejdskraft vi oplever vil mange søge job i den private sektor, hvor lønningerne er højere, det er også et problem, at lederne i det offentlige system ikke mere kan tænke i at få tilført nye ansatte fra ledighedskøen eller fra kontanthjælpsmodtagergruppen, ledighedskøen er reduceret til en lille gruppe der langt fra kan dække behovet og de kontanthjælpsmodtagere der er tilbage er, for de flestes vedkommende, en gruppe der aldrig mere kommer ud på arbejdsmarkedet på grund af sygdom og derfor kan de ikke tvinges ud til noget der er så fysisk krævende som hjemmehjælpen.
Jeg vil stærkt opfordre til at man tænker sig godt om før man søger ind i den offentlige sektor, hav i baghovedet, at det er udbud og efterspørgsel der sætter prisen på en vare, og din arbejdskraft er en vare du sælger til en køber, den skal du have så meget som muligt for, så hvis du ønsker at arbejde i f.eks. plejesektoren er det om at forlange den løn som du finder rimelig.
Jeg ved godt at mange så vil sige at der er en overenskomst, men blæs på det, hvordan mon de private arbejdsgivere er kommet frem til at aflønne som de gør❓svaret er, at de er blevet tvunget til at betale dagsprisen for den vare de ønsker at købe, kort og godt.
Se jer godt for og vær bevidst om jeres eget værd på arbejdsmarkedet.
Hav en glædelig jul
Ernst
tilføjet af Tanken.
Løn til plejesektoren.
Dette indlæg er kun en løs tanke som jeg har, jeg har ikke og kender ikke de rigtige tal.
Hvis man gik fra deltid til en normal uge på 37 timer ville det jo løse noget af manglen på arbejdskraft, der bliver flere hænder igang på samme tid = mindre stress og flere til de fysikske krævende opgaver = mindre nedslidning.
Der skal selvfølgelig mere i lønningsposen, det er velfortjent, og en stor del af de penge har man i systemet i forvejen. De udbetales bare til private vikarbureauer som får måske op til 2-3 gange prisen for en timeløn til den offentligeansatte. Hvis de penge kom tilbage til løn-kassen, kunne det mon ikke løse en stor del af problemet ?
Som sagt bare en tanke, jeg kender ikke systemet indefra.
tilføjet af ernst_kolding
Det er ikke helt ved siden af
men mange ansatte i plejesektoren er på nedsat tid fordi de selv ønsker det, måske også fordi mange af dem er lidt oppe i årene og derfor ikke mere har de fornødne kræfter til en fuld arbejdsuge, jeg ved det ikke helt, men jeg har også en mistanke.
Omvendt ser man tit at kommunerne søger plejepersonale til 20 - 30 timer ugentlig, hvad der foregår i hovederne på lederne ville jeg gerne vide, så få timer kan man ikke leve af.
Det med vikarer viser jo at der er noget galt, så mange vikarbureauer ville ikke opstå hvis der var personale nok, men jeg ved af erfaring, at langt de fleste ledere i hjemmehjælpen ikke er særlig dygtige, mange af dem fatter slet ikke at det er mennesker de har med at gøre, så der skal måske også en udskiftning af ledere til før der kommer normale forhold i plejesektoren.
tilføjet af yofilo
Det er for sent
At sige at det er "udbud og efterspørgsel der sætter prisen" er jo tydeligvis forkert.
Problemet med manglende personale i omsorgsfagene har været undervejs i mange år og udviklingen har været ganske forudsigelig. Man har valgt IKKE at prioritere dette område særlig højt og man har gentagne gange valgt at overhøre protester mod besparelser i den offentlige sektor. Resultatet er utilfredsstillende ældrepleje, flere psykisk syge kriminelle på gaderne, skoler der falder fra hinanden og personale som slides op og må pensioneres før tid.
Jeg tror faktisk ikke på at lønnen er nok til at man vil søge ind i disse fag. Jeg har selv arbejdet flere år indenfor pleje- og omsorgsfagene og set en stærk forringelse af arbejdsvilkårerne i de år.
Hvor man i starten havde et rimeligt antal hænder pr. borger, så er man nu ude på så skævt et plan at de der er tilbage bliver nedslidt, går ned med stress og selv bliver gjort til arbejdsinvalide lang tid før de "burde". Man spæner rundt fra borger til borger, er ikke i stand til at gøre mere end den nødvendige "opholdelsesindsats" (dvs. forhindre at borgerne dør af sult, tørst eller går til i deres eget lort!).
Lønnen ér latterligt lille når man ser på konsekvenserne af at bestride et job i den branche (nedslidning, sygdom, stress, tidlig død) eller hvis man ser på det ansvar medarbejderne står med (vi snakker jo bogstavelig talt om ansvaret for liv og død, helbred og sundhed for borgerne) men det allerværste er at man som medarbejder hele tiden får skudt i skoene at man har RIGELIGT at gøre med og i øvrigt bare skal holde mund, fordi man selv har valgt det. Nogen SKAL jo for pokker gøre "det beskidte arbejde" ellers falder samfundet fra hinanden. Derfor synes jeg det er høje tid at belønne dem der gør det med ordentlige arbejdsforhold OG løn, fremfor bare at ignorere og skubbe "lorten" videre til næste instans.
Jeg er igang emd at uddanne mig til sygeplejerske fordi jeg synes det er et spændende fagområde hvor jeg får lov at gøre en indsats for andre mennesker. Men, skulle jeg se på ALT andet; dvs. arbejdsforhold, lønforhold mv. så er det absolut ikke attraktivt. Der bliver løbet rigtig stærkt, indsatsen bliver ikke værdsat og lønnen er grinagtig.
Man bliver nødt til at lave en general højnelse af både arbejdsforhold og løn, inden man overhovedet vil være i stand til at rekruttere nye medarbejdere. Og så må man også indse at der bare ikke ér erhvervsduelige mennesker nok til rådighed. Selvom der er meget skepsis omkring det bliver man nødt til at åbne op for mere kvalificeret arbejdskraft fra udlandet. Giv dem et intensivt dansk-kursus, gør reglerne for ophold (også til hele familier i tilknytning til jobsøgende) mere lempelige og få dem til at føle sig velkomne her. Så kan vi måske klare os over disse problemer.
Jeg tror bare ikke på at det sker. Vi har i regeringen kræfter som går mere op i at please vælgere som ønsker skattestop og skattenedsættelser og ligeledes har vi kræfter som under ingen omstændigheder kan affinde sig med lempeligere regler for udenlandsk kvalificeret arbejdskraft af frygt for at de slår sig permanent ned her, så jeg tror faktisk det har rigtig lange udsigter med en løsning.
tilføjet af ernst_kolding
Du har fuldstændig ret va290540
det er jo faktisk også den problemstilling jeg peger på, blot bruger jeg kendte tal her fra byen så jeg ikke kommer ud i noget gris med talgætterier, dem skal jeg hurtigt blive sablet ned for :-)
Men uanset, så vil de som skal styre plejesektoren komme til at ændre indstilling til ansatte, ellers ender det med at de ledere selv må ud at hjælpe de syge og ældre, måske ikke en dårlig ide, de kunne jo så lære lidt af hvordan de ansattes hverdag er.
tilføjet af Tanken.
Du rammer vist rigtigt.
Jeg kunne meget nemt være tilbøjelig til at tro at der skal en udskiftning af ledere til før der sker en ændring af foreholdende. Dette ville udløse et ramaskrig blandt de nuværende ledere, men der skal altså nogle folk med forstand på tal ind. Det er helt fra toppen i kommunerne der skal ske en udskiftning så man kommer bort fra den kassetænkning der vist stadig foregår.
En anden ting er det papir arbejde som har taget overhånd. Det kan da ikke nytte noget at hjemmehjælpen skal bruge flere timer om dagen på kontrolskemaer. Her kunne der også hentes timer til det som det drejer sig om, nemelig pleje af de svage i samfundet.
tilføjet af lille dreng
så er det jo godt
at der kan komme en lille brun muslimsk hånd og tørre din Koldinggensiske røv når du ikke længere selv kan
tilføjet af Bimmer ILP
Der er mangel på arbejdskraft alle steder
Det skyldes hele Danmarks forkvaklede "velfærdssystem", der
har medført for små generationer til at tage over. Desuden
er den offentlige sektor temmelig ineffektiv, hvis vi
sammenligner med andre lande. Det er der flere eksempler på, bla.
har vi mangel på læger. Selvom vi har over 20% flere læger
pr. indbygger, hvis vi sammenligner med andre tilsvarende
lande. Hvor de ikke mangler nogen læger. Desuden er de
offentlige ansatte ved at drukne i papirnusseri, og det gælder
også for plejesektoren. Alle de her problemer kunne vi
løse med et snuptag; Reducer antallet af ansatte i ministerierne, så
ville de blive tvunget til at forenkle reglerne. Ellers ville
de ikke kunne løse deres opgaver til tiden.
tilføjet af hofnar
genial ide
hvis du stiller op til folketinget vil jeg stemme på dig, uanset partiet.
Hvordan kan det forklares at vi har 20% flere læger end andre steder hvor der ikke er de samme problemer som her?
Man føler engang imellem at alting bliver lavet så akavet og vanskeligt her i Danmark med flaskehalse og bureaukrati, er det vores kultur som gør det sådan eller er der hemmelige kræfter der prøver på at få vores samfund til at gå i opløsning?
Her bliver lavet om på regler og love hele tiden så man aldrig kan få et ordentlig svar på noget, det skaber usikkerhed, utilfredshed og stress samt gør at mennesker mister troen på vores autoriteter hvor det ender med at de bare opgiver og lader sig flyde med strømmen fordi de har mistet lysten og måske evnen til at få tingene til at køre.