Ændre personlighed?
Et kort spørgsmål til debatten:
Er det muligt at ændre personlighed?
mvh
Billen
Er det muligt at ændre personlighed?
mvh
Billen
Et kort spørgsmål til debatten:
Er det muligt at ændre personlighed?
mvh
Billen
Mennesker er forskellige. Nogle er meget selskabelige og udadvendte, andre er mere indadvendte og tilbageholdende, nogle har meget struktur på deres dagligdag og bryder sig ikke om uforudsete ting, andre er mere afslappede og tager tingene, som de kommer. Det beskæftiger personlighedspsykologien sig med. I det antikke Grækenland skelnede lægen Hippokrates (ca. 460-370 f. kr.) mellem fire temperamenter: den melankolske type (pessimistisk, trist), den flegmatiske (sindig, rolig) den koleriske (opfarende, irritabel) og den sangvinske type (munter og optimistisk). Hos Gustav Jung (1875-1961), der var Sigmund Freuds elev, ser man en skelnen mellem den introverte (indadvendte) og den ekstroverte (udadvendte) type. Disse inddelinger kan umiddelbart virke noget forenklede, men alligevel kender de fleste af os mennesker fra vores omgangskreds, som er mere præget af den ene type end af den anden.
I dag beskæftiger man sig ikke så meget med faste personlighedstyper, men ser mere typerne som yderpunkterne på en skala. Det betyder, at man i højere grad har fokus på, hvor meget af nogle personlighedstræk et menneske har og hvor meget af andre træk. Man taler i den forbindelse om (personligheds)trækteorier.
http://ibog.psykologiensveje.systime.dk/index.php?id=594
[quote]Mennesker er forskellige. Nogle er meget selskabelige og udadvendte, andre er mere indadvendte og tilbageholdende, nogle har meget struktur på deres dagligdag og bryder sig ikke om uforudsete ting, andre er mere afslappede og tager tingene, som de kommer. Det beskæftiger personlighedspsykologien sig med. I det antikke Grækenland skelnede lægen Hippokrates (ca. 460-370 f. kr.) mellem fire temperamenter: den melankolske type (pessimistisk, trist), den flegmatiske (sindig, rolig) den koleriske (opfarende, irritabel) og den sangvinske type (munter og optimistisk). Hos Gustav Jung (1875-1961), der var Sigmund Freuds elev, ser man en skelnen mellem den introverte (indadvendte) og den ekstroverte (udadvendte) type. Disse inddelinger kan umiddelbart virke noget forenklede, men alligevel kender de fleste af os mennesker fra vores omgangskreds, som er mere præget af den ene type end af den anden.
I dag beskæftiger man sig ikke så meget med faste personlighedstyper, men ser mere typerne som yderpunkterne på en skala. Det betyder, at man i højere grad har fokus på, hvor meget af nogle personlighedstræk et menneske har og hvor meget af andre træk. Man taler i den forbindelse om (personligheds)trækteorier.[/quote]
mvh
Billen
bare fra dag til dag, ændre vi os, vi kan have en god dag, og en dårlig dag, og alt præger os livet igennem. og de reaktioner, vi får, bestemmer jo hvordan, vi vil ende som mennesker.
Man kan optræne sine gode, tilgivende sider og undertrykke sine egoistiske sider.
Helt efter forskrifterne i Bibelen.
Jeg tror bare, man får en konflikt med sig selv, når man går ud til "verdsligheden" (hvis jeg må udtrykke det sådan - det er jo et jv-udtryk). Alt afhængig af, - hvor hårdt man har trænet sig selv - den indre konflikt bliver tilsvarende større eller mindre.
For det er jo - som bekendt - jungleloven der gælder udenfor: de stærke overlever og der ses kraftigt ned på på de gammeldags bibelske dyder (dem man kæmpede for at få): tilgivelse er et svaghedstegn (medmindre man er religiøs), selvopofrelse grines der af og betragtes som dumt, ærlighed er decideret tåbeligt, hvis man giver sine værdier væk til andre, bliver man betragtet som et fjols osv osv.
Så har man lagt et kolosalt arbejde i at optræne Bibelens dyder, må man indstille sig på, at vælte hele "tårnet" ned igen, - hvis altså man skal gøre sig forhåbninger om at klare sig nogenlunde ude i "den virkelige verden". Der opstår bare en virkelig konflikt, hvis man inderst inde er kommet til at holde af Bibelens dyder og ikke bryder sig ret meget om ikke-bibelske-dyder! 😖 Jeg tror faktisk godt den slags kan give en slags personlighedsforstyrrelse! [:|]
[/quote]
[quote="Billen" post=2511251]Ændre personlighed?
Et kort spørgsmål til debatten:
Er det muligt at ændre personlighed?
mvh
Billen
Jeg vil mene, at der er meget stor forskel på, om man ændrer fokus i livet til et mere positivt livssyn, og så på, om ændrer sin egentlige personlighed. Personligheden er det, som definerer hvem og hvad vi er som mennesker. At ville ændre personlighed betyder derfor også, at man vil ændre på hvad man er.
Den almindelige kristendom handler i høj grad om livssyn og tilgangen til ens eksistens. Hvis den virkeligt også handlede om ændring af personlighed, så ville det betyde, at en kristen ville have en personlighed, der ville være udelukket for f.eks. en hindu.
Miljøet mener jeg bestemt har stor betydning for vores ageren og tilgang til livet, men ligefrem at definere personligheden hos den enkelte? Nej, det mener jeg ikke. Derimod er det netop dét, der er temaet fra det miljø du og jeg er kommet ud af.
Jeg mener ikke man kan sige, at man bliver egentlig hjernevasket hos JV. Hjernevask er tankespind og burde være elimineret idet øjeblik, at alle de inducerede definationer er blevet elimineret. Alligevel sidder vi gerne med en grundlæggende usikkerhed på os selv, der ligesom ikke vil slippe og gør, at en del vender tilbage til JV, til dem der fortæller ens usikre jeg, hvordan og hvad man skal tænke, føle og agere. Eller vi søger nogle andre til at overtage den rolle for os. Nej, jeg mener, at man i JV har forsøgt at trænge ind i selve vores personlighed og overtalt os til at ville ændre den og at det er den vi næsten per instinkt stadigt søger at ændre. Dvs. vi KAN ikke ændre den, men vi går stadigt med den grundliggende usikkerhed i os.
Ændre livsfokus og ageren, ja. Ændre personlighed, nej.
mvh
Billen