2tilføjet af

Er der nogen fare ved den mad vi spiser?

SPISER du tre måltider om dagen? I så fald vil du, når du er blevet 70, have indtaget over 75.000 måltider. Hvis du er en typisk europæer, vil du blandt andet have spist cirka 10.000 æg, 5000 brød, 100 sække kartofler, 3 okser og 2 får. Betragter vi det som en sur pligt at spise al den mad? Nej, de fleste glæder sig til deres næste måltid og forbinder det med noget hyggeligt. Forstanderen af en husholdningsskole går så vidt som til at sige: „Mad er det vigtigste i livet.“
Oftest tager vi det for givet at den mad vi spiser, er som den skal være. Men hvis blot et af de ovennævnte 75.000 måltider skulle indeholde noget skadeligt, kunne vi blive alvorligt syge. Kan vi være sikre på at den mad vi spiser, er god nok? Flere og flere forbrugere har deres tvivl. I nogle lande har man sat stor fokus på fødevarekvaliteten. Hvorfor?
Hvert år bliver omkring 15 procent af Europas befolkning ramt af fødevarebårne sygdomme. I begyndelsen af 1980’erne førte giftig spiseolie i Spanien for eksempel til at over 1000 mennesker døde og cirka 20.000 blev alvorligt syge. I 1999 kom det som et chok for Belgiens befolkning at nogle af deres fødevarer såsom æg, fjerkræ, ost og smør muligvis var blevet forurenet med giftstoffet dioxin. For ikke så længe siden blev britiske forbrugere forfærdede over at høre at køer var blevet smittet med BSE, eller kogalskab, en situation som fik katastrofale følger for kødindustrien. Så udbrød der mund- og klovsyge, som medførte at millioner af køer, får, grise og geder måtte slås ned og skaffes af vejen.
Disse risici er alvorlige, men der er også andre faktorer som vækker bekymring når det drejer sig om fødevarer. Forbrugere er foruroligede over visse nye fremgangsmåder der bruges i forbindelse med dyrkning og forarbejdning af fødevarer. Europa-Kommissionen skrev i 1998: „Nye teknologier såsom bestråling af levnedsmidler og gensplejsning af afgrøder har været genstand for megen polemik.“ Forbedrer sådanne moderne videnskabelige metoder vores fødevarer, eller resulterer de i sundhedsskadelige produkter? Og hvad kan vi gøre for at sikre os at den mad vi spiser, er af god kvalitet?
tilføjet af

Godt indlæg.....

....men, der er desværre masser af gift i vores mad. De grænseværdier vi tilladt er alt for høje, alt er desværre fredet i kommercielle interesser.
De ting du referer til, er "blot" de ting som er kommet frem, de "tidlige" sygdomme som man kalder dem. Senskaderne/senfølgerne er straks meget sværere at konstatere. Men mange kræftformer er mistænkte at stamme fra mad, eller måske retterer fra de fødevarer vi ikke får i naturlig form.
Eksempel:
En tomat er ikke blot en tomat, den kan se ud som én, men ikke indeholde alle de sporstoffer den skal/burde, fordi den bl.a aldrig har set jord, men kun gødning, der får den til at vokse hurtig. Den ser ud som en lækker tomat, men indeholder intet af det som en tomat skal indeholde og vi får ikke de vigtige komplekse stoffer som vi burde have.
Derfor kan jeg kun anbefale mennesker at spise så økologisk som det nu lader sig gøre. Spis så simple og sunde råvarer, som muligt og hold jer fra færdigretter.
Demi
tilføjet af

Er noget mad farligt?

Jeg forstår ikke hvis noget mad ikke er som det skal være , det er på grund af alt det kontrol der er med madvarerne. Et parti æg fra Tyskland til et supermarked i Danmark , kontrollen viste , at der var salmonella i æggene. Kontrollen svigtede da vist i Tyskland. Nu har jeg været ansat på nogle hoteller , vi fik det fineste af det fineste kød , og mange kvalitets varer. Noget jeg vil klage over er , at man har fundet ud af , at kød m.m. importeres fra andre lande til Danmark . Udlændinge kender ikke til de regler vi har , og bl.a kød er ikke kølet ned . Enhver der kan lave mad , må kritiserer sådanne forhold . Mange varer er udenfor en eller anden kontrol , jeg vil påstå , at det er varer fra et andet land - der bare bliver solgt i deres butikker. Er man en dyreven , er der rotter i køkkenet..... ( ikke alle steder selvfølgelig).
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.