SuperDebat.dk > Politik & Samfund > Religion & Livssyn
19tilføjet af dialog
Hvordan levede de første Kristne ?
hvem var de ?
hvordan var de første Kristne ?
Hvornår blev den første kirke bygget ?
hvad forventede man af en Kristen dengang ?
hvem var de første præster ?
tilføjet af Gabriel
De var Egyptere
Egypten var kristendommens vugge, og mange begreber fra den gamle egyptiske religion er gledet over i kristendommen som helt naturlige.
Der fineds fortsat en meget stor kristen befolkning i Egypten som lider meger under muslimsk intolerance. Denne menighed forsøger også at holde liv i det oprindelige (eller det som er tilbage af det) egyptiske sprog (Koptisk).
I Cairo findes kirker fra 300 årene efter vor tidsregning, men der er i Egypten spor af kristne længere tilbage.
De kristne der her er tale om må ikke sammenlignes med den kristendom der praktiseres her i Danmark - der er betydelige forskelle mellem den oprindelige og den nuværende.
tilføjet af ftg
I Apostlenes Gerninger kan du læse om de første kristne og ...
... deres aktiviteter, hvordan de forkyndte ved at gå fra hus til hus og fra by til by, hvordan menigheder oprettedes menigheder i by efter by, hvordan der blev indsat ældste til at tage sig af undervisningen i menighederne. Du kan læse om de omrejsende tilsynsmænd (Paulus, f.eks) der førte tilsyn med menighederne og om apostelrådet i Jerusalem der fungerede som et styrende råd, hvor de endelige beslutninger blev truffet. Du kan også læse om de beslutninger der blev truffet, blandt andet i Apostlenes Gerninger, og også i de breve der efterfølgende blev sendt ud til menighederne. Disse breve kan du læse i Bibelen.
Alt det med kirkebygninger og præster og paver og så videre, var først noget man fandt på senere. Det blev en magtkamp. For at få noget at vide om det skal du henvende dig til kirkehistorien, men de første kristne var Jesu disciple, de var brødre og havde indbyrdes kærlighed, og dem kan du læse om i Bibelen.
Med venlig hilsen, ftg.
tilføjet af iampersson
et svar af gangen
de levede i druk og hor.
ligesom dig og mig, drikkende og horende.
tjah eftersom vi drikker og horer så meget kan vi ikke huske navnene.
I pauserne imens vi drak og horede.
At han ikke officielt drak og horede.
Det var dem der først blev trætte af at drikke og hore.
Lad os et leve et liv i synd og nyde det.
tilføjet af jalmar
Du skriver ikke i hvad land?..........
...Dialog --- Jep lad os få en rigtig god dialog.
Er det dig????
En finurlig hilsen
jalmar
tilføjet af jalmar
Hvornår blev Jesus første gang...............
.......kaldt Jesus Kristus.
Alt andet lige, må betegnelsen "Kristen" være opstået af:
Tilhænger af Jesus Kristus.
Først da dette var slået fast, kan man vel sige at folk blev "Kristne"!
Hvorfor man vel egentlig ikke kan kalde Jesus disciple Kristne.
Ikke noget jeg ved, men en sandsynlig hypotese.
Mvh.
jalmar
tilføjet af efter Pinsen
I hjemmene brød de brødet, og holdt nadver
hvor ildtunger satte sig på Aposlene, og der blev dagligt føjet tusinder til og havde pgr. af deres gode færd yndest hos hele folket, de havde alting fælles og delte ud af deres ejendele alt som enhver trængte til... kunne et lignende samfund opstå i dag ?
tilføjet af Ares
Apostelgerninger..
..er jo skrevet lang tid efter at Jesus gik rundt forkyndte sit budskab for jøderne. Personligt tror jeg at de nedskrevne begivenheder er kraftigt farvet af skribenterne, og at de forskellige kristne "retninger" begyndte at vise sig ret tidligt. Man fornemmer et klart skel mellem de "jøde-kristne" (centreret omkring apostel-rådet i Jerusalem), og så personkredsen omkring Paulus. Mange bibelkyndige har derfor kaldt Paulus for den første kirkefader og det ser da også ud til at detr er hans "retning" der vinder slaget. Der har sikkert eksisteret mange små menigheder i det første århundrede som med rette kan betegnes som "de første kristne", men som senere forsvandt eller blev opslugt af den "organiserede" kristendom.
Ares
tilføjet af ftg
Det eksisterer allerede,
men det med at der dagligt blev føjet tusinder til er ikke helt rigtigt. Det var på pinsedagen at der blev føjet omkring tre tusinde sjæle til. - Apostelgerninger 2:41.
Med venlig hilsen, ftg.
tilføjet af ftg
Apostelgerninger var fuldført omkring
år 61, skribenten var Lukas.
tilføjet af ftg
Svar til Jalmar.
Jesus blev Messias, eller Kristus, som betyder "den salvede", da han blev døbt af Johannes og Guds hellige ånd dalede ned over ham i form af en due. Da lød der en røst fra himmelen som sagde: "Denne er min søn, den elskede, i ham har jeg velbehag. Hør på ham."
Udtrykket "kristne" forekommer første gang i Apostelgerninger 11:26, hvor der står:
"... 26 og da han havde fundet ham førte han ham til Antio′chia. Således gik det til at de i et helt år samledes med dem i menigheden og underviste en anselig skare, og det var i Antio′chia at disciplene ved guddommeligt forsyn for første gang blev kaldt kristne
tilføjet af sebl
Sådan
Hvis vi tager Bibelens beretning i Apostlenes Gerninger for pålydende, så var de første kristne jøder (såkaldte jødekristne). Først senere begyndte ikke-jøder at tage del i kristendommen (hedningekristne).
De jødekristne overholdt Moseloven, kom i templet osv. De hedningekristne var derimod ikke under Moseloven. Ud fra Det Nye Testamente kan vi udlede, at der allerede tidligt var en del spændinger mellem de forskellige grupperinger indenfor kristendommen.
Ellers lyder det somom, nogle af menighederne var meget karismatiske. Men igen tyder teksterne på, at der var en del uenighed om dette - Paulus lægger tydeligt afstand til det han mente var "for meget af det gode". Det samme ser vi i spørgsmålet om forholdet mellem mand og kvinde- der er tydelige spændinger i teksten.
Går vi udenfor NT for at finde historikernes dom, ligner det egentligt i store træk historierne fra NT. Dog mener mange forskere, at det teksterne belyser er kristendommen anno 150-200. Det kan man jo spekulere lidt over, men det bliver næppe nogensinde muligt at afdække kristendommens opståen detaljeret, så hvis man ikke vælger at tage NT for pålydende er dette henvist til ren spekulation.
Hvorfor interesserer spørgsmålet dig egentligt?
for hvornår Apostelgerninger blev skrevet?
Lukas må have skrevet Apostelgerninger endnu mens han levede, og Lukas døde i anden halvdel af det første århundrede.
tilføjet af spørgeren
tak for alle de fantastiske svar
mener, at vi lever i en tid hvor, kristentroen ikke kan stå alene Sir Cliff R. fortæller i en bog, om, at han ofte tænker på en prædikants ord om, at der ikke er noget der kan kaldes vertsligt, alt hvad vi foretager os i hverdagen, bør vi som Kristne kunne gøre i Jesu navn, ellers hedder det synd. Nu hvor andre trossamfund tårner sig frem og kræver respekt for ikke kun deres kultur, men også hvad for dem er Helligt, hvor svært det end kan være at forstå , at en så grusom tro som sharia loven frembyder kan være hellig for nogen, er det jeg tror, at nu er vi nød til at, indrage vores Kristne børnelærdom i alt hvad hverdagen indeholder. Vi må vende tilbage til første Kristnestadet, ellers kommer andrer kultur og religioner, og afkræver mer og mer, af os som Kristne, så vores tro helt blegner og forsvinder, spørgsmålet er, er det det, at Danskerne vil ( er friheden ikke Hellig for os som tror på Jesus ) ?
tilføjet af sebl
Har det nogen betydning?
Ja, jeg synes jo nok det har en vis betydning. Eksempelvis er det jo ret afgørende for, om man er nødt til at tro på ftg, når han skriver at ApG blev færdiggjort af Lukas i år 61, eller om der er andre muligheder.
En del forskere forestiller sig eksempelvis, at ApG i virkeligheden blev skrevet i perioden 150-200. Det ville jo være et ret tåbeligt synspunkt, hvis ftg kunne fremmane et tidligere manuskript, medens det jo er et synspunkt der fortjener at blive taget alvorligt, da vi jo ikke har manuskripter af ApG tidligere end ca år 250.
tilføjet af ftg
Nogle forskere siger ét, andre forskere noget andet.
Lukas fortæller at det er ham der har skrevet det, og det må da være af større betydning end hvad forskerne mener.
Begyndelsen til Lukasevangeliet:
"Eftersom mange har påtaget sig at udarbejde en beretning om de kendsgerninger der fuldt ud bliver troet iblandt os, sådan som de der fra begyndelsen var øjenvidner og budskabets tjenere har overleveret os dem, har også jeg besluttet, efter omhyggeligt at have gået alle ting igennem forfra, at skrive dem ned til dig i logisk rækkefølge, højtærede Theo′filus, således at du kan blive helt klar over hvor sikre de ting er som du er blevet mundtligt undervist i."
Begyndelsen til Apostelgerninger:
"Den første beretning, Theo′filus, skrev jeg om alt det Jesus begyndte at gøre og at lære andre, indtil den dag han blev taget op, efter at han ved hellig ånd havde instrueret apostlene som han havde udvalgt. Ved mange sikre beviser fremstillede han sig også for dem som levende efter at have lidt, idet han gennem hele fyrre dage viste sig for dem og talte om de ting der vedrører Guds rige. Og mens han var sammen med dem gav han dem denne befaling: „Tag ikke bort fra Jerusalem, men bliv ved med at vente på det Faderen har lovet og hvorom I har hørt af mig; for Johannes døbte jo med vand, men om ikke mange dage skal I døbes i hellig ånd.“
Selve apostelgerningernes indhold viser at den er ægte fordi den stemmer overens med alt det øvrige der står i Bibelen, og fordi beretningen passer med det der står i de breve som Paulus og de andre apostle skrev og sendte ud til menighederne.
Der kan derfor ikke være tvivl om ægtheden af Apostelgerninger.
tilføjet af sebl
Noget du overser?
Du overser vist en væsentlig pointe. Det ligefrem vrimler med evangelier, som alle mulige påstår de har skrevet. Thomas og Judas evangelium er måske de mest kendte, men der findes over et dusin af den slags kendte skrifter. Så at der står i ApG, at det er skrevet af Lukas beviser absolut intet.
Det beviser heller ikke noget, hvad der står i Lukas Evangeliet, for ligesom alle de andre tekster i NT findes der ganske enkelt ingen samtidige manuskripter. De tidligste manuskripter som indeholder Lukas Evangeliet er papyrusrullerne P4,P45,P75, som alle kan dateres til ca. år 250. Og det passer jo meget godt med, at de første versioner af ApG er fra samme periode- det underbygger tesen om, at de er skrevet af samme forfatter, men det er stadig sandsynligt, at det ikke var Lukas der skrev dem.
De ældste manuskripter til NT bøgerne der findes, er Johannes Evangeliet, Romerbrevet og Hebræerbrevet. De kan alle dateres til ca. år 200 (P46 og P66). Desuden findes et fragment af Johannes Evangeliet, som kan dateres til ca. år 150.
Ser vi på de tidlige kirkefædres kommentarer, er det i samme periode, at henvisninger til kristne skrifter begynder at dukke op- tidligere henviste de udelukkende til de jødiske skrifter. Så der er en del der tyder på, at NT's bøger er skrevet på et langt senere tidspunkt end de selv påstår de er skrevet.
tilføjet af ftg
Du overser frafaldet
der fandt sted i slutningen af det første århundrede. Der blev skrevet mange apokryfe skrifter der skulle give sig ud for at vore hellige. Bibelen havde forudsagt dette, blandt andet i Apostelgerninger 20:29-30.
tilføjet af PeterGrin
De tidlige kristnes Bibel
En ting der ofte fordrejer debattten, er at vi tænker på bøger, og Bibelen som en bog. Men sådan var det jo ikke i begyndelsen. De skriftlærde (deraf navnet) lærte Skriften udenad, og det var et job at lære det. Hvornår det så blev skrevet ned eri og for sig uvedkommende, for det blev "gemt" i menneskenes hjerter. I dag synes det usandsynligt at folk kunne lære hele bøger udenad, men øvelse gør mester. Jeg har i tidens løb lært tusinder af bibel-vers og mange kapitler i Bibelen. - Det væsenligste er dog ikke hvad man ved, men hvordan man lever. Tænk blot på 1.Korinterne kapitel 13.
Er Bibelen sand? Man kan jo prøve den af! Jeg er aldrig blevet skuffet! Gud svarer altid bøn, bare ikke altid som vi forventer. Nogle gange siger Han "Ja", nogle gange "Nej", og andre gange "Senere".